Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 09:22

Ετερόκλητη συμμαχία κατά αλλαγής Κλεισθένη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Ετερόκλητη συμμαχία κατά αλλαγής Κλεισθένη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

 

Η κυβερνητική πρόθεση για αλλαγές στον "Κλεισθένη" οδήγησε σε μια "ετερόκλητη συμμαχία" της απερχόμενης περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου με την αντιπολίτευση, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε προοπτική συνεργασίας του νέου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

 

Συγκεκριμένα, με ομόφωνη προχθεσινή απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητά από την κυβέρνηση να μην αλλάξει τον "Κλεισθένη" και συγκεκριμένα να μη μεταβιβάσει αρμοδιότητες των συμβουλίων στους περιφερειάρχες ή σε διορισμένα όργανα στα οποία θα έχει πλειοψηφία η παράταξη του περιφερειάρχη. Η απόφαση, που ελήφθη κατόπιν συνεννόησης της απερχόμενης περιφερειακής αρχής με την αντιπολίτευση, τορπιλίζει το κυβερνητικό σχέδιο για αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, καθώς αναδεικνύει τον κίνδυνο απομόνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Σε τοπικό επίπεδο, κινδυνεύει να απομονωθεί πλήρως ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας που αυτή την περίοδο επιχειρεί ανοίγματα στην αντιπολίτευση, με στόχο την επίτευξη συνεργασίας για τη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πανελλαδικά πάντως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την έκρηξη της "νάρκης" της απλής αναλογικής που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Τσίπρα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν δεν αλλάξει τον "Κλεισθένη", κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι άφησε ακυβέρνητους τους δήμους και τις περιφέρειες, ενώ αν τον αλλάξει κινδυνεύει να απομονωθεί πλήρως στην αυτοδιοίκηση και να κατηγορηθεί για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, επειδή αγνοεί τη νωπή λαϊκή ετυμηγορία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ειδικά η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση, καθώς οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου συσπείρωσαν παρατάξεις τις οποίες χώριζε χάσμα που έμοιαζε αγεφύρωτο. Υπενθυμίζουμε ότι η αλαζονική συμπεριφορά των στελεχών της περιφερειακής αρχής είχε εξαγριώσει όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και τους ψηφοφόρους των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίοι τη δεύτερη Κυριακή καταψήφισαν μαζικά τον Πέτρο Τατούλη δίνοντας την εκλογική νίκη στον Παναγιώτη Νίκα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ακόμα και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι τη δεύτερη Κυριακή στήριξε τον αντίπαλό του Παναγιώτη Νίκα. Και ενώ πράγματι η αντιπολίτευση δεν ήθελε ούτε να ακούει το όνομα του κ. Τατούλη, προχθές αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την... ετερόκλητη συμμαχία μαζί του, απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις.

Για την Ιστορία και μόνο, να αναφέρουμε ότι κατά της αλλαγής του "Κλεισθένη" τάχθηκαν με ομιλία τους σχεδόν όλοι οι παρόντες περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ απουσίαζαν οι νεοδημοκράτες σύμβουλοι που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη Τατούλη. Ετσι, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ σύμβουλοι της "Νέας Πελοποννήσου" βρήκαν την ευκαιρία να τονίσουν ότι η Νέα Δημοκρατία εναντιώθηκε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις και ότι τόσο ο "Καποδίστριας" όσο και ο "Καλλικράτης" και ο "Κλεισθένης" είναι έργα κεντροαριστερών κυβερνήσεων. Πρέπει εδώ να σημειωθεί επίσης ότι δεν ήταν λίγοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας που δήλωσαν ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών νοθεύει την απλή αναλογική, και ότι δήμαρχος και περιφερειάρχης πρέπει να εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που παίρνει τις περισσότερες ψήφους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αντίστοιχα.

 

Αναλυτικά η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου: 


NEWSLETTER