Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 19:31

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά των αλλαγών του “Κλεισθένη”

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά των αλλαγών του “Κλεισθένη”

Με ομόφωνη απόφασή του το απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τάσσεται κατά των αλλαγών του “Κλεισθένη” και της κατάργησης της απλής αναλογικής στην πράξη, που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των νέων περιφερειαρχών της χώρας, που πρόσκεινται στη Ν.Δ.

Το γεγονός αυτό επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ως ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, συνεργαζόμενος με τις μειοψηφίες και ιδιαίτερα με την πρώτη ελάσσονα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεχνώντας τις αντιπαραθέσεις, την αυταρχική λειτουργία του ίδιου και της περιφερειακής αρχής, την προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά του απέναντι στις μειοψηφίες και τους εκπροσώπους τους, την απουσία ακόμα και της αυτονόητης συνεργασίας και του στοιχειώδους διαλόγου όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Τατούλης αναφέρει ότι “σε μία από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τεκμηρίωσε δημόσια το υψηλό πολιτικό του προφίλ, εφόσον είναι το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο στη χώρα που τοποθετείται πολιτικά απέναντι στις επικείμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Με την απόφασή του αυτή γίνεται φανερό γιατί η Πελοπόννησος είχε εδραιωθεί υψηλά στον πολιτικό χάρτη της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα δημοκρατίας και θεσμικού σεβασμού".

Σύμφωνα με την απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:

1) Θεωρεί πολιτικά απαράδεκτη την τροποποίηση του νόμου 4555/2018 (Κλεισθένης) χωρίς ακόμα να έχει εφαρμοστεί, να έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματά του και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία.

2) Απορρίπτει το επιχείρημα της μη κυβερνησιμότητας της αυτοδιοίκησης ως πρόφαση για τις προτεινόμενες αλλαγές, δεδομένου ότι στον “Κλεισθένη” υφίστανται ήδη ανάλογες ασφαλιστικές δικλίδες και προτάσσει την περιφερειακή διακυβέρνηση ως τον πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ενωσης Περιφερειών στα συνέδριά της.

3) Εκφράζει την απόλυτη πίστη του στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και στους κανόνες της δημοκρατίας και θεωρεί αδιανόητο η νέα κυβέρνηση να υιοθετεί πρωτοβουλίες που τα θέτουν σε αμφισβήτηση.

4) Στοχεύει στην πολιτική συνεννόηση και συνεργασία μέσα στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας (Περιφερειακό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κ.λπ.) και διατυπώνει την άποψη ότι το κυρίαρχο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.

5) Για την οποιαδήποτε αλλαγή η παρέμβαση στον “Κλεισθένη” θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση στα νέα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης (Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια) και να παρθούν σχετικές αποφάσεις.

6) Αν η κυβέρνηση πολιτικά επιθυμεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης έχει το δικαίωμα να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να θέτει σε αμφισβήτηση τη συνταγματική αυτοτέλεια των δήμων και των Περιφερειών”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER