Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 17:31

Αδυναμία να απορροφηθούν πόροι για διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
Αδυναμία να απορροφηθούν πόροι για διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Την αδυναμία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να διαχειριστεί τα απορρίμματα με κίνδυνο εκτός των άλλων να χαθούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, επισημαίνει μεταξύ άλλων με επιστολή του στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος στην επιστολή του τονίζει τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων 1 δισ. ευρώ από την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων και τουλάχιστον άλλου 1 δισ. ευρώ στους τομείς της ψηφιακής πολιτικής και των logistics.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας έχει αναγνωρίσει έμμεσα τον κίνδυνο απώλειας των ευρωπαϊκών κονδυλίων εξαιτίας της αδυναμίας της απερχόμενης περιφερειακής αρχής να υλοποιήσει σε διάστημα οκτώ ετών όσα υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου σε τρία χρόνια. "Τα 68 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το έργο δεν πρέπει να χαθούν"  δήλωσε ο κ. Νίκας μετά την εκλογή του, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα που έχουν εγκριθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. "

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκίνησε τη διαδικασία το 2015 και από το 2018 ήδη λειτουργεί το εργοστάσιό της, το οποίο επεξεργάζεται τα απορρίμματα ολόκληρης της Ηπείρου" δήλωσε ο κ. Νίκας μετά την επίσκεψή του στη μονάδα διαχείρισης των Ιωαννίνων.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Realnews για την επιστολή του επίτροπου Γ. Χαν έχει ως εξής: "Η αδυναμία της Ελλάδας να διαχειριστεί τα απορρίμματά της και η έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής πολιτικής για να λυθεί το πρόβλημα προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία του Ευρωπαίου επιτρόπου. Στην επιστολή του ο Γ. Χαν τονίζει ότι η χώρα μας κινδυνεύει να… πετάξει στα σκουπίδια κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον επίτροπο, η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και απαιτεί την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. «Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων απαιτεί επείγουσα δράση. Κάποιες περιφέρειες, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Ηπειρος, έχουν λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων με την πολύ άμεση εφαρμογή επιτυχημένων προγραμμάτων ΣΔΙΤ.

Σε άλλες περιφέρειες, ωστόσο, στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στα Ιόνια Νησιά και στο Νότιο Αιγαίο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», τονίζεται στην επιστολή. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, στη χώρα μας το 82% των απορριμμάτων καταλήγει σε χωματερές, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι μόλις 24%. Αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα λεφτά υπάρχουν, όμως δεν αξιοποιούνται. «Κατά προσέγγιση, 1 δισ. ευρώ είναι ακόμα διαθέσιμο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προταθεί ούτε ένα ουσιαστικό έργο στις περιφέρειες που έχουν περισσότερη ανάγκη. Αυτό προκαλεί τον κίνδυνο όχι μόνο να χαθούν κονδύλια, αλλά και να συνεχιστεί ο παράνομος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων», γράφει ο Γ. Χαν".


NEWSLETTER