Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 09:36

Το τελευταίο παραλήρημα του Πέτρου Τατούλη

Γράφτηκε από τον
Το τελευταίο παραλήρημα του Πέτρου Τατούλη

 

«Η συνεννόηση και η συνεργασία δεν είναι η λογική αποστασίας Μητσοτάκη – Νίκα» είπε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης μιλώντας προχθές στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

«Τα Περιφερειακά Συμβούλια των περιόδων 2011-2014 και 2014-2019 οδήγησαν την Πελοπόννησο σε καινούργιους δρόμους και σε νέες προοπτικές» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τατούλης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ο ίδιος έστειλε στον Τύπο. «Εκείνο που θέλω να στείλω ως μήνυμα είναι ότι εμείς, σεβόμενοι την εντολή τους, είναι τιμή μας και καμάρι μας να υπηρετήσουμε το θεσμό από τη θέση που μας έταξαν» είπε ο απερχόμενος περιφερειάρχης σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ενώ  χαρακτήρισε «πολιτική τραγωδία» αυτό που έγινε στην Πελοπόννησο στις περιφερειακές εκλογές, «με επικεφαλής δύο πρώην πρωθυπουργούς, έναν εν δυνάμει πρωθυπουργό, και με πολλά στελέχη είτε συντηρητικά, είτε ακροδεξιά, είτε προοδευτικά, εντός του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου».

Για όσους εγκατέλειψαν την παράταξή του «Νέα Πελοπόννησος» ο απερχόμενος περιφερειάρχης είπε: «Η έννοια της αποστασίας ήταν πολιτικό γεγονός μείζονος σημασίας. Υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία, μεγαλύτερη πλάνη για τη λειτουργία της δημοκρατίας, πέρα από την υπέρβαση της ευθύνης των πολιτικών κομμάτων να σέβονται την αυτοτέλεια των υπόλοιπων πολιτικών παρατάξεων; Η τραγωδία αυτή θα συνεχίζει να την επηρεάζει κατά πολύ και να δημιουργεί ένα επιπρόσθετο φορτίο για όλη τη χώρα, εφόσον σαν διαδικασία δεν απομονώθηκε».

Ο κ. Τατούλης υποστήριξε  ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε δώσει εντολή να μη γίνει το Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πελοπόννησο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά «αντισταθήκαμε και κάναμε κατά κοινή ομολογία το πιο επιτυχημένο συνέδριο και με τους πιο καθαρούς όρους, σεβόμενοι πάντα την αρχή της διάκρισης των θεσμών, με μόνο αντικείμενο το μέλλον της Πελοποννήσου».

Οσον αφορά το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων ο κ. Τατούλης είπε ότι «κανείς δεν μπορεί πια να ξαναπεί ότι εμείς καθυστερήσαμε το έργο, όταν εμείς ολοκληρώσαμε τον διεθνή διαγωνισμό σε χρόνο ρεκόρ. Τη στιγμή μάλιστα που λίγοι είχαν καταλάβει τι σημαίνει ΣΔΙΤ στα σκουπίδια και πολλοί το πολεμούσαν μέχρι το 2017. Αποδείχθηκε πλέον ότι ήταν το μοναδικό μοντέλο που θα μπορούσε να δώσει οριστική λύση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων». Και συνέχισε:

«Το έργο το σαμπόταρε πρώτα και κύρια ο τότε πρόεδρος της ΠΕΔ και σημερινός περιφερειάρχης, ο κ. Νίκας. Του έχουμε υποβάλει εξαρχής το ερώτημα πού πήγαν τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ των χρόνων 2012 και 2013, που έδωσε για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Καλαμάτας με αναθέσεις, λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε συγκεκριμένο σκουπιδοεργολάβο. Δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα γιατί είναι οιονεί κατηγορούμενος. Μας ταλαιπώρησε 2,5 χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας ταλαιπώρησε τρία χρόνια, δικαιολογημένα μεν, γιατί είχε διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση για τον τρόπο αντιμετώπισης της ολοκληρωμένης διαχείρισης, αλλά δεν της βγήκε. Υπήρξε βέβαια και η ανοίκεια ιστορία της σύμπραξης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να υποβάλουν κοινή τροπολογία για να εμποδίσουν την υλοποίηση του έργου. Ακούω τώρα τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο να επαινεί τα ΣΔΙΤ και να εγκαλεί τους υπόλοιπους γιατί δεν προχώρησαν στην υλοποίηση των έργων. Δεν είμαστε Σοβιέτ εδώ και δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Να ρωτήσει τον κ. Βορίδη και τους υπόλοιπους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο τότε γιατί αντέδρασαν και πήγαν το έργο δύο χρόνια πίσω. Το θέμα των σκουπιδιών είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Κανένας δεν μπορεί να παίξει με τη σύμβαση που έχω υπογράψει μόνο εγώ, κανένας δεν μπορεί να μιλάει για τροποποίηση της σύμβασης και κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει κανέναν σε αυτόν τον τόπο».

Απευθυνόμενος στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ο απερχόμενος  περιφερειάρχης είπε: «Επιτρέψατε σε έναν άνθρωπο να λέει συνεχώς ψέματα. Επιτρέψατε στον κομματικό σας αντίπαλο να ψευδολογεί περιφερόμενος στην Πελοπόννησο, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματός του, όταν το 2014 το ίδιο το κόμμα τους μας επαίνεσε δημόσια και μας έδωσε τη στήριξή του για το μεγάλο έργο που έχει γίνει στην Πελοπόννησο. Αχνα δεν βγάλατε όταν βλέπατε να τον σέρνουν από το χέρι τέως υπουργοί, τέως πρωθυπουργοί, βουλευτές, και να μας υβρίζει προσωπικά και εμείς να μην αντιδρούμε καθόλου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το παράδειγμα του ατυχήματος της Καλαμάτας, όταν έπρεπε εκείνη την ώρα να ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα. Δεν το κάναμε γιατί δεν θέλαμε να παίξουμε τέτοιο παιχνίδι».

«Η συνεννόηση και η συνεργασία δεν είναι η λογική αποστασίας Μητσοτάκη – Νίκα» είπε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να σεβαστούν ότι οι πολίτες μάς επέλεξαν πρώτη δύναμη την πρώτη Κυριακή και ότι έχουμε τους ίδιους περιφερειακούς συμβούλους. Για 300 ψήφους μάλιστα δεν εκλέξαμε τον 18ο περιφερειακό σύμβουλο».

Και κλείνοντας την τελευταία του ομιλία ως περιφερειάρχης ο κ. Τατούλης είπε αναφερόμενος στον κ. Νίκα: «Μη διανοηθεί ποτέ του να πάρει την έδρα της Περιφέρειας από την Τρίπολη και να την πάει στην Καλαμάτα, όπως σκέφτεται να κάνει. Τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά σκληρά».

Θ.Λ.


NEWSLETTER