Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 08:44

«Χωρίς μηχανήματα και χρήματα για αντιπλημμυρική προστασία» καταγγέλλει ο Αναστασόπουλος

Γράφτηκε από τον

 

Χωρίς μηχανήματα και χρήματα για αντιπλημμυρική προστασία άφησε η απερχόμενη περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Λόγω αυτής της κατάστασης, η νέα περιφερειακή αρχή δεν θα μπορέσει να παρέμβει σε πολλά επικίνδυνα σημεία του νομού πριν τον ερχόμενο χειμώνα. Το σημείο για το οποίο υπάρχει προτεραιότητα για την πρόληψη πλημμυρών, είναι το φράγμα Παμίσου στον Αρι και η ευρύτερη περιοχή.

Αυτά τόνισε χθες ο νέος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, στην πρώτη ενημερωτική συνάντησή του με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Παρατήρησε ότι αρχικά θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης προχωμάτων, να ενισχυθούν οι όχθες στον Πάμισο και αυτό αντιμετωπίζεται από μια εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επεσήμανε πως χρειάζονται βελτιώσεις και αναβάθμιση στο φράγμα, για να είναι λειτουργικό και να λειτουργούν οι πόρτες, οι οποίες είναι κλειστές για να ποτίζονται οι καλλιέργειες και που πρέπει να ανοίγουν, όταν υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες.

Ο κ. Αναστασόπουλος ξεκαθάρισε ότι “έγκαιρα, όταν έχουμε ενημέρωση για επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, ο αρμόδιος υδρονομέας πρέπει να επεμβαίνει και να σηκώνει τις πόρτες. Και αυτό θα γίνεται”. Πληροφόρησε ότι “υπάρχει ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος που θα λειτουργεί αν κοπεί το ρεύμα. Τώρα δεν λειτουργεί και δόθηκε εντολή η αποκατάσταση να αντιμετωπιστεί με γρήγορες διαδικασίες”. Ανέφερε πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια και σε άλλα σημεία του νομού και υπενθύμισε ότι τα ρέματα ήρθαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας το μέσον του 2018.

Ο αντιπεριφερειάρχης παραδέχθηκε ότι “δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν όλα, δεν υπάρχουν κονδύλια, θα ενημερώσω τον περιφερειάρχη”. Δήλωσε πως “θα προσπαθήσουμε εκ των ενόντων, αλλά η κατάσταση στα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας δεν είναι καθόλου καλή”. Και αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην πρώην ΥΕΒ, στο χώρο με τα μηχανήματα, επεσήμανε ότι “ελάχιστα μηχανήματα, χειριστές δεν υπάρχουν”. Μάλιστα, προέτρεψε τους δημάρχους να βοηθήσουν στα ρέματα εντός αστικών χώρων. Δεσμεύτηκε ότι “τα πράγματα για την επόμενη χρονιά δεν θα είναι ίδια, θα κάνουμε το κουμάντο μας, θα επισκευάσουμε τα μηχανήματα”, αλλά αναγνώρισε πως “για κάποια είναι ασύμφορη η επισκευή”.

 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΥΨΟΥΣ 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Στ. Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι “δεν υπήρχε καμία μέριμνα συντήρησης, ούτε τα λάδια να αλλάξουν”. Επέκρινε την απερχόμενη περιφερειακή αρχή πως ξόδεψε “268.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν δόθηκε κανένα ποσό για συντήρηση, για να γίνουν λειτουργικά τα μηχανήματα. Είναι μόνο ένας μηχανικός για να τα συντηρεί”.

Ενημέρωσε ότι “είναι απόφαση περιφερειάρχη να ενισχυθεί ο κωδικός για τη συντήρηση μηχανημάτων “ και πως “θα υπάρξουν και διαδικασίες πρόσληψης χειριστών”. Επεσήμανε ότι “κανένα μηχάνημα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πάει να κάνει εργασίες και μόνο ένας χειριστής είναι διαθέσιμος”. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μια περιστρεφόμενη πάσα που προμηθεύτηκε η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το Χρηματιστήριο, μετά τις φωτιές του 2007, δεν λειτουργεί. Ανέφερε ότι παρεμβάσεις θα γίνουν με κάποια εργολαβία που υλοποιείται και με άλλη μία που θα υλοποιηθεί αργότερα.

“Είναι πάρα πολλά τα σημεία που πρέπει να παρέμβουμε για την πρόληψη πλημμυρών. Τα αιτήματα είναι της τάξης των 2 εκ. ευρώ”, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης. Επίσης, ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε να υπάρχει στο φράγμα Παμίσου, όταν υπάρχει ενημέρωση για ακραίο καιρικό φαινόμενο, μισθωμένο μηχάνημα για να διώχνει τα φερτά υλικά.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι “την εντολή για να σηκωθούν οι πόρτες θα την δώσει η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ θα είναι ενημερωμένος. Ο υδρονομέας του ΓΟΕΒ θα τις σηκώσει, δεν υπάρχει άλλο προσωπικό, ενημερωμένο και κατάλληλο”.

Γ.Σ.