Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 21:08

Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” για παρακράτηση πόρων

Γράφτηκε από την
Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” για παρακράτηση πόρων

Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της παρακράτησης των θεσμοθετημένων πόρων για τις Περιφέρειες προτείνουν οι σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Στην έγγραφη πρότασή τους οι δυο σύμβουλοι αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Με βάση τους θεσμοθετημένους από το Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα "Καλλικράτης") πόρους (4,2% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), η χρηματοδότηση των Περιφερειών το 2019 έπρεπε να ήταν 1,358 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, στον προϋπολογισμό του 2019 ενεγράφησαν μόλις 665 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι παρανόμως η απελθούσα κυβέρνηση στέρησε για ακόμη μια χρονιά από τις Περιφέρειες 700 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια στις 13 Μαρτίου 2019, ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Α. Χαρίτσης έστειλε προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες επείγουσα εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους με θέμα "Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023 του υποτομέα των ΟΤΑ". Σε αυτό το μνημονιακό μεσοπρόθεσμο 2020-2023 προβλέπεται ότι ο αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός του 2019, ο οποίος δεν δίνει ούτε το 50% των θεσμοθετημένων πόρων στις Περιφέρειες και τους Δήμους, θα συνεχίσει να ισχύει και στα επόμενα 4 έτη.

Συγκεκριμένα, ενώ με βάση το Ν. 3852/2010 πρέπει να αποδίδονται π.χ. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου περίπου 121 εκ. ευρώ το χρόνο, θα παρακρατούνται τα 63 εκ. ευρώ το χρόνο και θα παίρνει μόνο 58 εκ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή στην 4ετία 2020-2023, αν ισχύσει η ανωτέρω εγκύκλιος, δηλαδή αν συνεχιστεί η παράνομη παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων, και η νέα κυβέρνηση θα στερήσει πάνω από 252 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επειδή το θέμα είναι προφανώς μείζον και κατεπείγον διότι α) αυτή την περίοδο διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός του 2020, β) ο νέος πρωθυπουργός ούτε ρωτήθηκε ούτε αναφέρθηκε στο μείζον αυτό ζήτημα στην πρόσφατη συνάντησή του με τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, αλλά ούτε και στη ΔΕΘ, ζητούμε το θέμα αυτό να συζητηθεί ως κατεπείγον στην πρώτη συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ με σκοπό τη λήψη αποφάσεων, ώστε σε συντονισμό και με τα άλλα Π.Σ. να απαιτήσουμε να σταματήσει η παράνομη παρακράτηση-κλοπή των θεσμοθετημένων πόρων που δικαιούνται οι Περιφέρειες και η Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER