Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 08:47

Νέα εμπλοκή για τη μονάδα απορριμμάτων στην Πελοπόννησο: Και ο Τατούλης καταψήφισε τις απαλλοτριώσεις!

Γράφτηκε από την
Νέα εμπλοκή για τη μονάδα απορριμμάτων στην Πελοπόννησο: Και ο Τατούλης καταψήφισε τις απαλλοτριώσεις!

 

Η κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Λακωνία, στα πλαίσια του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, δεν πέρασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το βράδυ της Τετάρτης.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί εμπλοκή και νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Το θέμα καταψηφίστηκε με 23 ψήφους από τις παρατάξεις των μειοψηφιών, καθώς το καταψήφισε και η παράταξη Τατούλη(!), που ως περιφερειακή αρχή υλοποίησε το έργο ΣΔΙΤ και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, αφού η ιδιωτική χωροθέτηση (της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ) που είχε επιλεγεί, δεν κατάφερε να δώσει τις αναγκαίες εκτάσεις.

Τις απαλλοτριώσεις υπερψήφισαν μόνο οι 17 σύμβουλοι της παράταξης Νίκα, ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Δέδε και Μπουντρούκα.

Χθες το απόγευμα που συνεχίστηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αρχικά αποσύρθηκε το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων του έργου ΣΔΙΤ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, μετά την προχθεσινή καταψήφιση για τη Λακωνία. “Νομίζω ότι θα τα βρούμε, θα είμαστε 4,5 χρόνια σε αυτή την αίθουσα. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη. Το θέμα αποσύρεται”, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Με την απόσυρση συμφώνησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πέτρος Τατούλης, ενώ αντέδρασε ο Θανάσης Πετράκος που έκανε λόγο για προσπάθεια συνδιαλλαγής.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση την εισήγηση για τις απαλλοτριώσεις στη Λακωνία έκανε ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς.

Το λόγο πήραν πολίτες της Λακωνίας και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ευρώτα που δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι με το έργο ΣΔΙΤ και με τη χωροθέτηση, αναφέροντας ότι είναι περιοχή Natura και πως υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας.

Ο κ. Τατούλης κατηγόρησε τον κ. Νίκα πως ήταν πολέμιος του ΣΔΙΤ, επέκρινε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κυρίως τους βουλευτές της Ν.Δ. που άλλαξαν τη στάση τους για το έργο. Εκανε λόγο, επίσης, για συμφέροντα που δεν ήθελαν να γίνει το έργο. Και ζήτησε αναβολή μιας εβδομάδας για να υπάρξει νομική γνωμοδότηση.

Απαντώντας στις κατηγορίες ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι ποτέ δεν κατηγορήθηκε για τη διαχείριση απορριμμάτων και πως δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα ποινικής φύσεως. Τασσόμενος υπέρ του έργου επεσήμανε ότι “θα υπάρχει μια στήριξη από την κυβέρνηση που είναι μεγάλη, έχουμε ΣΔΙΤ, σύμβαση υπογεγραμμένη, αποφάσεις δικαστηρίων, ό,τι μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, θα γίνει. Αν σταματήσουμε τώρα, δεν υπάρχει βηματισμός, για την επόμενη περίοδο”.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργος Δέδες είπε ότι “αυτό το έργο έπρεπε να είχε διαφορετική φιλοσοφία και διαφορετικές προδιαγραφές. Αλλά σήμερα βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων που έχουν διαμορφωθεί και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο”.

Ο επικεφαλής της “Πελοποννησιακής Συμμαχίας” Γιάννης Μπουντρούκας ανέφερε πως “πρέπει να γίνει το συντομότερο και με το μικρότερο δυνατό κόστος η διαχείριση. Να μας ενημερώσετε με ποια διαδικασία επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή και ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν”.

Κατά των απαλλοτριώσεων και του έργου ΣΔΙΤ τάχθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών Νίκος Γόντικας, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Τζεμπετζής, Παναγιώτης Κάτσαρης και Δήμητρα Λυμπεροπούλου.


NEWSLETTER