Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 08:34

Μενδώνη - Νικάς στην Τρίπολη: Εργα πολιτισμού 11,37 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Μενδώνη - Νικάς στην Τρίπολη: Εργα πολιτισμού 11,37 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Εργα πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με συνολικό προϋπολογισμό 11,37 εκατ. ευρώ, θα προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σε αυτή την απόφαση κατέληξε η πολύωρη σύσκεψη που έγινε χθες στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του γ.γ. Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, των 5 χωρικών αντιπεριφερειαρχών, των προϊσταμένων των Εφορειών Αρχαιοτήτων από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, του προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής Αντώνη Ψαράκη, στελεχών του υπουργείου και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η πορεία των προτάσεων για τα εν λόγω έργα -κυρίως σε αυτά που απαιτείται μελετητική ωριμότητα- θα εκτιμηθεί σε ανάλογη σύσκεψη η οποία ήδη προγραμματίστηκε να γίνει σε 6 μήνες από σήμερα, και πάλι στην έδρα της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή των ιδίων παραγόντων.

Ενδεικτικά, τα έργα που έχουν προταθεί ανά Π.Ε. είναι:

α) Στην Αργολίδα, το Βυζαντινό Μουσείο στο Αργος, το ανάκτορο των Μυκηνών, το θεματικό πάρκο στη Λέρνα και οι ναοί Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο και Παναγία Πορτοκαλούσα στο Αργος.

β) Στην Αρκαδία, το αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα, το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, η μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ της Μούρας Παλαιοχωρίου στην Κυνουρία, το Κάστρο της Καρύταινας (και μελέτες για το γεφύρι και τον ναό Γενεσίου της Θεοτόκου), η Μονή Καλτεζών, η Μονή Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο και η πολιτιστική διαδρομή στην Κυνουρία.

γ) Στην Κορινθία (όπου ήδη υλοποιούνται το έργο στον Δίολκο και στο λιμάνι των Κεχρεών), ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη Ζάχολη, το εξαμίλιο τείχος στην Κόρινθο.

δ) Στη Λακωνία, ο Μυστράς (το Παλάτι και οι ναοί Ευαγγελίστριας και Αγιος Δημήτριος), το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Αμύκλαιο και πολιτιστική διαδρομή.

ε) Στη Μεσσηνία, το Κάστρο της Κυπαρισσίας, το Χριστιανικό Μουσείο στην Καλαμάτα, το Κάστρο της Κορώνης, το μουσείο της Χώρας, το γεφύρι της Μαυροζούμαινας, ο ναός της Παναγίτσας στην Ανθεια, η μονή στα Ελληνικά της Ανθειας και ο ναός της Αγίας Κυριακής στο Πήδημα.

ΜΕΝΔΩΝΗ: «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ»

"Ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο" δήλωσε η υπουργός Λίνα Μενδώνη μετά τη σύσκεψη, προσθέτοντας ότι "ο πολιτισμός είναι και οικονομία, και με αυτή τη λογική προχωρήσαμε σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις 5 Περιφερειακές Ενότητες".

Μιλώντας για τη συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια Πελοποννήσου η κ. Μενδώνη δήλωσε:

"Με τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τους οποίους ευχαριστώ για τη συνεργασία που ανέκαθεν υπήρχε, καταλήξαμε σε μια σειρά έργων τα οποία, τους αμέσως επόμενους μήνες, μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Είναι μια σειρά έργων που πρέπει να ωριμάσουν μελετητικά ώστε να προλάβουμε στο επόμενο εξάμηνο να τα εντάξουμε, εξασφαλίζοντας και την υλοποίησή τους στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου και φυσικά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενδιαφέρονται απολύτως για τη συντήρηση, ανάδειξη, προβολή και κοινωνικοποίηση των εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της Πελοποννήσου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν και τη δυνατότητα και τη γνώση να υλοποιούν έργα επί μνημείων, επί αρχαιολογικών χώρων στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Αυτό το οποίο εξασφαλίζει η εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η χρηματοδότηση. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορούν να προχωρήσουν συστηματικά και με ακέραιο τρόπο όλες αυτές οι παρεμβάσεις, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, στο επίπεδο ζωής των τοπικών κοινωνιών της Πελοποννήσου".

ΝΙΚΑΣ: "ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ"

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας δήλωσε πως "θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων και τον δύσκολο αγώνα που δίνουν για τη διάσωση της πατρογονικής κληρονομιάς". Είπε επίσης, για τη χθεσινή σύσκεψη:

"Ενημερωθήκαμε για την κατάσταση και την πορεία των έργων στον πολιτιστικό τομέα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε κηρυγμένα μνημεία, και τι χρειάζεται να γίνει επιπλέον σε κάθε νομό.

Προσδιορίσαμε τα χρήματα που έχουμε, τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, και σε 6 μήνες θα είμαστε πάλι εδώ, όλοι μαζί, συνέργεια όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, για να αξιολογήσουμε την πορεία μας και να εκτιμήσουμε την κατάσταση.

Συμφωνήσαμε να υπάρξει γρήγορη απορρόφηση των πόρων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ώστε να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση να επιστρέψουμε πόρους. Θα είναι τραγωδία αν συμβεί κάτι τέτοιο".


NEWSLETTER