Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 09:39

Πελοπόννησος: Στο Περιφερειακό ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις της ΣΔΙΤ απορριμμάτων

Γράφτηκε από τον
Πελοπόννησος: Στο Περιφερειακό ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις της ΣΔΙΤ απορριμμάτων

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θα συζητήσει το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί ο... νόμος για τις απαλλοτριώσεις που ψηφίστηκε για να προχωρήσει η ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου θα συζητηθεί η πρόταση του επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάση Πετράκου, με την οποία ζητεί να μην ισχύσει η τροποποίηση του "Κλεισθένη" που μετέφερε την αρμοδιότητα των απαλλοτριώσεων στην Οικονομική Επιτροπή. Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αν και δέχτηκε να συζητηθεί το θέμα της τροποποίησης του "Κλεισθένη" σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, είπε ότι στο ερώτημα αν ισχύει ο νόμος ή μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η αυτονόητη απάντηση είναι ότι ισχύει ο νόμος. Τόνισε επίσης ότι έχουν ποινικές ευθύνες και ενδεχομένως και αστικές όσοι δεν εφαρμόζουν το νόμο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να διωχθούν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που τυχόν δεν θα αποφασίσουν για τις απαλλοτριώσεις εφαρμόζοντας απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση τροποποίησε τον "Κλεισθένη" μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα των απαλλοτριώσεων στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου μεταξύ άλλων να προχωρήσει με ΣΔΙΤ η κατασκευή των μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν το Περιφερειακό Συμβούλιο "αφαιρέσει" με απόφασή του την αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής, τελικώς θα ισχύσει ο νόμος και τα μέλη της θα κληθούν να αποφασίσουν κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των επιπτώσεων που θα έχει ενδεχόμενη καθυστέρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο επικεφαλής της “Νέας Πελοποννήσου” Πέτρος Τατούλης συμφώνησε με την πρόταση του κ. Πετράκου και άφησε να εννοηθεί ότι είναι αντισυνταγματική η τροποποίηση του "Κλεισθένη", με την οποία μεταβιβάστηκε στην Οικονομική Επιτροπή η αρμοδιότητα των απαλλοτριώσεων.

Ο επικεφαλής των “Νέων Δρόμων” Γιώργος Δέδες ζήτησε να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο όχι μόνο η συγκεκριμένη τροποποίηση αλλά όλες οι τροποποιήσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της “Πελοποννησιακής Συμμαχίας” Νίκος Γκιλίτσης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα πριν ληφθούν αποφάσεις στην Οικονομική Επιτροπή.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας είπε ότι τα διαδικαστικά ζητήματα δεν μπορούν να κρύψουν ότι το 92% των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφωνεί με τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων εκφράζοντας τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της "Ανταρσίας στο Μωριά" Παναγιώτης Κάτσαρης είπε ότι ενώ ο λαός έδωσε στην περιφερειακή αρχή μόνο 30%, η κυβέρνηση της έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή.

Θ.Λ.


NEWSLETTER