Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 20:32

Τατούλης και Πετράκος πανηγυρίζουν για τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

Γράφτηκε από τον
Τατούλης και Πετράκος πανηγυρίζουν για τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

 

Με ανακοινώσεις τους η “Νέα Πελοπόννησος” του Πέτρου Τατούλη και η “Αγωνιστική Συνεργασία” του Θανάση Πετράκου πανηγυρίζουν για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία καταγγέλλονται οι τροποποιήσεις του "Κλεισθένη".

Η παράταξη του κ. Τατούλη μάλιστα χαρακτηρίζει την απόφαση "ήττα Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο". Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται: "Η έκδηλη αμηχανία της παράταξης του περιφερειάρχη Π. Νίκα και εκλεκτού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησε τον πρώτο σε μια οδυνηρή παραδοχή ήττας, αφού δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πρωτοβουλία (με το να καταψηφίσει την απόφαση του ΠΕΣΥ), αλλά επέλεξε να νίψει τας χείρας του και να απέχει (αν και παρών) από τη διαδικασία".

Στην ανακοίνωση της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” αναφέρεται: "Εκφράζουμε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή μας γιατί η πρωτοβουλία και η επιμονή μας να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το θέμα των τροπολογιών της κυβέρνησης, με τις οποίες υποβαθμίζονται και αφαιρούνται αρμοδιότητες από τα περιφερειακά συμβούλια, είχε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με συνέπεια και σταθερότητα τη δημοκρατία και τα λαϊκά συμφέροντα".

Υπενθυμίζουμε ότι τη σχετική εισήγηση της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” του Θανάση Πετράκου ψήφισαν οι παρατάξεις της “Νέας Πελοποννήσου” του Πέτρου Τατούλη, οι “Νέοι Δρόμοι” του Γιώργου Δέδε, η “Πελοποννησιακή Συμμαχία” του Γιάννη Μπουντρούκα (απουσίαζε ο επικεφαλής της παράταξης) και η επικεφαλής της "Πράσινης Πελοποννήσου" Δήμητρα Λυμπεροπούλου. Οι σύμβουλοι της περιφερειακής αρχής απείχαν από την ψηφοφορία. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” και η “Ανταρσία του Μωριά” ψήφισαν εισήγηση του επικεφαλής της πρώτης Νίκου Γόντικα, ενώ ο επικεφαλής της “Ελληνικής Αυγής” Δημήτρης Τζεμπετζής δήλωσε παρών.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Αναλυτικά η απόφαση που ελήφθη στην προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος: “Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Εκτιμά ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν στον ν. 4555/2018 με τους ν. 4604/2019 και ν. 4623/2019 αλλά και η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών της 24-10-2019 της παρ. 8, άρθρου 229 ν. 4635/2019, με την οποία αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα κήρυξης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μεταφέρθηκε αυτή στην Οικονομική Επιτροπή συνιστούν θεσμική εκτροπή, η οποία ναρκοθετεί ουσιαστικά τη δημοκρατία διότι:

1) Υποβαθμίζουν πλήρως το ρόλο των περιφερειακών συμβούλων και των περιφερειακών συμβουλίων μετατρέποντάς τα σε γνωμοδοτικούς «κομπάρσους», αφού μεταφέρουν στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στις Περιφέρειες, τις αποφάσεις για τα ουσιώδη θέματα.

2) Πλήττουν τον πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας, αφού τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια είναι οι φορείς της άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης και βουλευόμενα σώματα εκλεγμένων με ελεύθερη βούληση και αυτός ο χαρακτήρας του δεν μπορεί να αλλοιωθεί.

3) Πραξικοπηματικά αποκτά πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στους δήμους και στις Περιφέρειες.

4) Ακυρώνουν την ψήφο των πολιτών και το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου 2019, διότι τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια εξελέγησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

5) Οι ρυθμίσεις αυτές κατά την κρίση μας υπερβαίνουν τα όρια της συνταγματικότητας, αφού την οποιαδήποτε αναδρομική αλλοίωση του τρόπου διακυβέρνησης των ΟΤΑ, μετά από εκλογές, έγκριτοι νομικοί θεωρούν αντισυνταγματική.

6) Η φωτογραφική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στις 24-10-2019 μετά την απόρριψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, για τη ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων (απόφαση 449 στις 25-9-2019), με την οποία μετέφερε την αρμοδιότητα της κήρυξης των συγκεκριμένων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στην Οικονομική Επιτροπή (παρ. 8, άρθρο 229, κεφάλαιο Η’ του νόμου 4635/2019 που ισχύει από 30/10/2019) αγνοεί τη λαϊκή εντολή, απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση, αντιβαίνει στις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καλής νομοθέτησης. Επιπλέον, προσβάλλει βάναυσα το περιφερειακό συμβούλιο -το οποίο ιδιαίτερα την καταγγέλλει- και τη δημοκρατική συνείδηση των πολιτών που επέλεξε τα μέλη του έχοντας υπόψη του τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:

Α. Ζητεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες που υποβαθμίζουν τα περιφερειακά συμβούλια και να επανέλθουν τουλάχιστον όλες οι αρμοδιότητες που όριζε ο «Κλεισθένης».

Β. Καλεί ως ανώτατο όργανο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις των μελών του για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και τη ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων τον περιφερειάρχη και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να μην ληφθεί η απόφαση για το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων από την Οικονομική Επιτροπή αλλά να παραπεμφθεί με απόφαση της τελευταίας το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 176 του Ν. 3852/2010 που ορίζει ότι: «Η οικονομική επιτροπή, με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο περιφερειακό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του» .

Τονίζουμε επιπλέον ότι με δεδομένο ότι ήδη έχει ληφθεί αρνητική απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά η Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει για το συγκεκριμένο θέμα”.

Θ.Λ.


NEWSLETTER