Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 22:13

Ερώτηση Πετράκου και Δρούγκα για το αρδευτικό δίκτυο του Ανάβαλου

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Πετράκου και Δρούγκα για το αρδευτικό δίκτυο του Ανάβαλου

 

Επερώτηση με την οποία ρωτούν τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα αν ζήτησε από τον υπουργό τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των δικτύων του Ανάβαλου κατέθεσαν στον πρόεδρο του ΠΕΣΥΠ Μανώλη Σκαντζό οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Το δίκτυο του Ανάβαλου αποτελεί το κύριο αρδευτικό δίκτυο όλης της Αργολίδας, και στο κείμενό τους οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι θεωρούν θετικό γεγονός την είδηση ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Επισημαίνουν όμως ότι “όπως φαίνεται και από τον πίνακα με στοιχεία από τον ΓΟΕΒ Αργολίδας υπάρχει μια συνεχής μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από τους ΤΟΕΒ, γεγονός που δηλώνει την εγκατάλειψη των καλλιεργειών”. Μεταξύ των αιτιών υποστηρίζουν ότι είναι και “το υψηλό ενεργειακό κόστος χρήσης νερού του Ανάβαλου, γεγονός που καθιστά ασύμφορη για τους αγρότες την καλλιέργεια”.

Ρωτούν λοιπόν: α) Αν θα πάει τελικά το νερό του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα. β) Αν είναι γνωστό, έστω και κατά προσέγγιση, το κόστος χρήσης που θα έχει το νερό του Αναβαλου για τους παραγωγούς της Ερμιονίδας και αν έχουν ενημερωθεί οι αγρότες για το κόστος χρήσης. γ) Αν κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη ο περιφερειάρχης ζήτησε να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του Ανάβαλου με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και μικρών ανεμογεννητριών ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος χρήσης του νερού άρδευσης για να γίνει προσιτό, και να μπορούν οι αγρότες να καλλιεργούν με ένα λογικό κέρδος και σωστά, ώστε να παράγουν ποιοτικά προϊόντα.

 


NEWSLETTER