Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010 21:02

Οικολόγοι Πράσινοι για σιδηρόδρομο: "Ο ακρωτηριασμός του τρένου, ακρωτηριασμός της περιφέρειας "

Γράφτηκε από την

Με το σύνθημα "Ο ακρωτηριασμός του τρένου σημαίνει ακρωτηριασμό της περιφέρειας" αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισκέφτηκε χθες την Καλαμάτα και τον Πύργο. Οι περιοχές αυτές πλήττονται από τον ακρωτηριασμό του σιδηροδρόμου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Μαζί του στην επίσκεψή του στην Καλαμάτα ήταν ο Λάμπρος Μπούκλης, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με την Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά, και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε για συμβολικούς λόγους στο σταθμό της Καλαμάτας και ο κ. Μπούκλης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι "το τρένο είναι η ραχοκοκαλιά της Πελοποννήσου" και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί με ρητή δέσμευση όλων των δήμων και της περιφέρειας ότι "ούτε ένα μέτρο γραμμής, ούτε μια άκρη σταθμών και άλλων εγκαταστάσεων δε θα δοθούν σε άλλες χρήσεις". Είπε μάλιστα ότι η Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και πρόσθεσε: "Απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς, οι νέες διοικήσεις στους δήμους και την περιφέρεια και, πάνω απ’ όλα, οι πολίτες να αγωνιστούμε για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα παρακολουθήσουμε με σταυρωμένα χέρια την κατάργηση των υποδομών μας, αλλά θα αγωνιστούμε δυναμικά με κάθε πρόσφορο μέσο για να διεκδικήσουμε το μέλλον μας".
Ο κ. Παρασκευόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για "το ξήλωμα του σιδηρόδρομου. H «πράσινη ανάπτυξη» του ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει το πιο σύντομο ανέκδοτο", ανέφερε χαρακτηριστικά - και πρόσθεσε ότι η κρίση είναι ένα πρόσχημα για να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση τα οικονομικά συμφέροντα των ανταγωνιστών του σιδηρόδρομου. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Παρασκευόπουλος προέτρεψε τις τοπικές κοινωνίες και την περιφέρεια να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. "Οποιος πιστεύει ότι η κρίση είναι μόνο στην οικονομία και ότι θεραπεύεται μόνο με περικοπές, είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμος. Σήμερα χρειαζόμαστε προτάσεις που να απαντούν ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, και η ενίσχυση του σιδηρόδρομου έχει εδώ κεντρική θέση", τόνισε καταλήγοντας.
Τέλος, σε ερώτηση που του έγινε για το πρόβλημα με τα σκουπίδια κι αν οι δεματοποιητές μπορούν να δώσουν λύση, απάντησε ότι η μόνη σύγχρονη και υπεύθυνη λύση είναι η προώθηση μιας πολιτικής "μηδενικών αποβλήτων" με τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή) και κομποστοποίηση του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων.
Ν.Κ.