Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 17:33

Θαν. Πετράκος: "Οχι στην κατάργηση και συγχώνευση των σχολικών μονάδων που μεθοδεύει η κυβέρνηση και η τρόικα"

Γράφτηκε από την

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας. Το προεδρείο της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στις επικείμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων και τόνισε ότι το ζήτημα της δημόσιας εκπαίδευσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια. αλλά με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά.
Ο Θανάσης Πετράκος συμφώνησε με τις θέσεις της Α΄ ΕΛΜΕ και τόνισε ότι: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στην Περιφέρεια βάζοντας λουκέτο στα σχολεία. Δεκάδες κωμοπόλεις της Πελοποννήσου θα δουν τα σχολεία στις περιοχές τους να κλείνουν. Η πολιτική αυτή που μεθοδεύει το Υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην πλήρη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, το οποίο αφού με τις έννοιες “αναδιοργάνωση”, “εξορθολογισμό” και “αναβάθμιση” δεν εννοεί τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την περαιτέρω περιστολή των δαπανών για την Παιδεία και, κυρίως, την αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα βασικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και λειτουργιών του.
Το υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη δραστική μείωση των κονδυλίων, των διορισμών και των προσλήψεων τη χρονιά 2011-2012, προσανατολίζεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις.
Τίποτα από τα παραπάνω και πρωτίστως καμία περικοπή λογιστικού τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τους εκπαιδευτικούς και από τις τοπικές κοινωνίες.
Μπροστά σε αυτές τις επιδιώξεις, η απάντησή δεν μπορεί να είναι άλλη από τον καθολικό, ενωτικό και συντονισμένο αγώνα.
Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου στέκεται αλληλέγγυα στα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανατροπής των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ε.Ε, καθώς και τη διεκδίκηση μιας εκπαίδευσης δημόσιας και δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένης, σύγχρονης, για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις».
Τέλος, ο Θανάσης Πετράκος δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εκδοθεί ψήφισμα – απόφαση με την οποία «το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ , των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και  των  τοπικων  Δημων να μην προχωρήσει σε καμία συγχώνευση – κατάργηση σχολείων με την οποία θα διαφωνούν οι εκπρόσωποι των καθηγητών, των δασκάλων και νηπιαγωγών  τα  Δημοτικά Συμβούλια και οι τοπικές κοινωνίες».

Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού