Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 21:46

Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου για την κατασκευή των έργων ανακοίνωσε στην "Ε" ο Πέτρος Τατούλης

Γράφτηκε από την
Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου για την κατασκευή των έργων ανακοίνωσε στην "Ε" ο Πέτρος Τατούλης

Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου, που θα ελέγχει τα πάντα όσον αφορά την κατασκευή των δημοσίων έργων, θα δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό δήλωσε στην "Ε" ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, αργά προχθές το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (στην οποία συμμετέχουν ο ίδιος και οι 8 αντιπεριφερειάρχες). Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο κ. Τατούλης είπε ότι θα λειτουργήσει ΣΧΟΠ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και πως η παρακολούθηση και υλοποίηση των έργων θα γίνεται κεντρικά, από την έδρα της Περιφέρειας.
Αναφερόμενος στο κλίμα της συνάντησής του με τους αντιπεριφερειάρχες, που διήρκεσε 2 ώρες, ο κ. Τατούλης είπε:
«Εκτιμώ ότι η προσπάθεια που κάναμε όλο αυτόν τον καιρό, όλες οι δομές της αιρετής Περιφέρειας έχουν αποδώσει τον καρπό τους. Ηδη κινούμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η άποψη είναι ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινήθηκε γρηγορότερα απ’ όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Τα προβλήματα που συναντήσαμε τα επιλύσαμε εκείνη την ώρα, γιατί βρισκόμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας και συνεχίζουμε έτσι».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις μας, ο περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής:

- Με την απογραφή τι γίνεται; Τι εικόνα υπάρχει;
«Θα ενημερώσουμε όλους τους πολίτες όταν τελειώσει η απογραφή, οπότε θα έχουμε όλα τα στοιχεία. Εμείς με γνώση απολύτως του τι παραλαμβάνουμε, είχαμε πει ξεκάθαρα ότι θα στήσουμε έναν καινούργιο θεσμό, μια καινούργια δομή. Αυτή δε θα έχει καμία σχέση με τις παλιές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Είναι μια νέα δομή που έχει το ένα της πόδι στην κοινωνία, στους ίδιους τους πολίτες. Γι’ αυτό και είδατε ότι από την αρχή πήραμε τέτοιες πρωτοβουλίες, επιβάλαμε τη διαβούλευση ως ένα σημαντικό στοιχείο, όπου ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός θα γίνεται πάντοτε παρέα με τον ίδιο τον πολίτη. Δημιουργούμε πλέον καινούργιες προϋποθέσεις, βάζουμε καινούργια πράγματα στη διαδικασία - και βέβαια το δεύτερο πόδι μας είναι το να μπορούμε πάντα να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ίδιους τους πολίτες».

- Οι υπηρεσίες, όμως, είναι διαλυμένες...
«Γι’ αυτό και προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τις υπηρεσίες, το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να καταλάβει ότι τώρα υπηρετεί άλλους στόχους και ότι οι προτεραιότητες έχουν τελείως διαφοροποιηθεί. Αυτό το δίνουμε με το δικό μας το παράδειγμα. Είμαστε και δουλεύουμε από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, και σ’ αυτή τη λογική καλούμε τους ίδιους τους πολίτες, το ανθρώπινο δυναμικό των Περιφερειακών Ενοτήτων και της Περιφέρειας να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Και έχουμε και καλά παραδείγματα. Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας το πρόβλημα του χιονιού στην περιοχή μας θεωρώ ότι δεν αφήνει πλέον καμία μα καμία πιθανότητα να μην έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις που ο νέος θεσμός έχει δημιουργήσει».

- Με τις αρμοδιότητες τι θα γίνει; Θα λειτουργεί ΣΧΟΠ σε επίπεδο νομού, Περιφερειακής Ενότητας;

«Το θέμα του ΣΧΟΠ είναι σημαντικό, γιατί έχει σε εκκρεμότητα πολλά ζητήματα που πρέπει να προσεγγίσει, λόγω του ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει ατονήσει. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και κάποια ερωτηματικά, που έχουμε θέσει στο αρμόδιο υπουργείο και έχουμε ζητήσει να μας δοθούν κατευθύνσεις. Παρ’ όλα αυτά η δική μας άποψη είναι ότι το ΣΧΟΠ θα λειτουργήσει και στις Περιφερειακές Ενότητες για να μπορέσουμε να δώσουμε γρήγορες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν».

- Οσον αφορά την παρακολούθηση και την υλοποίηση των έργων;

«Η ευθύνη για την υλοποίηση και η παρακολούθηση έργων θα υπάρχει κεντρικά. Από κει και πέρα η ευφυής δομή της αιρετής Περιφέρειας θα δίνει τη δυνατότητα της επίβλεψης από τις Περιφερειακές Ενότητες. Ηδη κινούμαστε στη δημιουργία Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου, για να μπορούμε να ελέγχουμε απολύτως τα πάντα στο επίπεδο της κατασκευής των δημοσίων έργων. Θα λειτουργήσει σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά με τομέα ευθύνης όλες τις Περιφερειακές Ενότητες».


Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης


NEWSLETTER