Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 21:52

Συνάντηση καθηγητών με το Χρ. Μαλαπάνη για τις συγχωνεύσεις

Γράφτηκε από την
Συνάντηση καθηγητών με το Χρ. Μαλαπάνη για τις συγχωνεύσεις

Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη είχε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, σχετικά με τις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων της Μεσσηνίας.
Αρχικά ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Σωτήρης Ξανθάκης ανέλυσε στον κ. Μαλαπάνη τους προβληματισμούς των εκπαιδευτικών για τις επερχόμενες αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και ζήτησε τη στήριξή του. Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε στα παιδαγωγικά κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις, ενώ υπογραμμίστηκαν και από τις δύο πλευρές κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά των σχολείων της Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα οι καθηγητές μίλησαν με τον κ. Μαλαπάνη για τον μεγάλο αριθμό μαθητών που υπάρχουν στο συγκρότημα των σχολείων της Αρτέμιδος στην Καλαμάτα (4ο Λύκειο και Γυμνάσιο - 6ο Γυμνάσιο), ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις αιτίες οι οποίες δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση. Συμφώνησαν πάντως πως και αυτός ο τρόπος λειτουργίας ενός σχολείου, με τόσο πολλούς μαθητές, είναι επίσης αντιπαιδαγωγικός.
"Με λυπεί το γεγονός πως ξοδεύτηκε 1 εκ. ευρώ από το δημόσιο χρήμα και περιορίσαμε προαύλια για να φτιάξουμε αίθουσες στο παρελθόν, οι οποίες έμειναν άδειες, για να προτιμούν τελικά οι μαθητές αργότερα συγκεκριμένα σχολεία", σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης. Και πρόσθεσε πως "είναι ανεπίτρεπτο στη σημερινή εποχή να υπάρχουν σχολεία μονοθέσια και διθέσια. Δεν θέλουμε σχολεία... τέρατα, αλλά ούτε και σχολεία με λίγα παιδιά. Αν δεν έχουν γίνει οι συγχωνεύσεις που έπρεπε να είχαν γίνει σταδιακά εδώ και 10 χρόνια, είναι λογικό τώρα να τις βλέπουμε ως γενικευμένες".
Οι καθηγητές στη συνέχεια εξέφρασαν το φόβο πως και αυτές οι αλλαγές ίσως να μην έχουν μελετηθεί σωστά και να μην έπρεπε να γίνουν αυτή τη χρονική στιγμή. Ο κ. Μαλαπάνης ζήτησε από τα μέλη της ΕΛΜΕ να ξανασυναντηθούν και να συζητήσουν το θέμα με συγκεκριμένα αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία όλων των σχολείων της Μεσσηνίας. Πρότεινε μάλιστα στην επόμενη συνάντηση να είναι παρών και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Κώστας Βασιλόπουλος, ο οποίος πιθανόν θα μπορεί να τοποθετηθεί με πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το ζήτημα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων.
Γ.Σαρ.


NEWSLETTER