Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 14:08

Φούρκας προς Τζανετέα για Σκούρα-Πυρί

Γράφτηκε από την

Με απορία-έκπληξη και τελικώς θλίψη διάβασα την αντίδραση της κ.Τζανετέα στην επιστολή μου προς τον Γενικό Γραμματέα Πελ/σου-Δυτ.Ελλάδας & Ιονίου.
Εκπληξη και απορία διότι ουδόλως είχα στο μυαλό μου την αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου αφού ως γνωστόν ουδεμία αρμοδιότητα έχει για το εν λόγω έργο μέχρι 30 Ιουνίου 2011.
Θλίψη γιατί η ίδια αυτοβούλως τοποθέτησε τον εαυτόν της στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας μου και μάλιστα με τρόπο που δεν αρμόζει σε συνεργάτη που γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει εκ της θέσεώς της ως αντινομάρχης για 4 χρόνια, όλες τις ενέργειες, την αγωνία και τις παρεμβάσεις που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έδωσε από το 2008 για τα έργα αυτά.
Κι αν ακόμη από τη θέση του αντινομάρχη, παρατηρούσε παραλείψεις του Νομάρχη και μάλιστα σε τόσο σοβαρά θέματα, όπως είναι η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος (το αναφέρει στο έγγραφό της, η  κ. Τζανετέα), ποιες ήσαν οι δικές της ενέργειες;
Εξάλλου η άμεση απάντηση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δ. Ελλάδας και Ιονίου κ. Αναστ. Αποστολόπουλου στην παρέμβασή μου για την απένταξη του οδικού έργου «Σκούρα – Πυρί» είναι το επιστέγασμα όλων όσων αληθώς και με ισχυρό αίσθημα ευθύνης  κατήγγειλε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας από το Δεκέμβριο του 2008, (εποχή που παρατηρήθησαν οι καθυστερήσεις και οι αστοχίες των έργων που υλοποιούσε η Περιφέρεια),μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 με επτά έγγραφες καταγγελίες, πέραν των προσωπικών παραστάσεων.
Αναφέρω ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου των εγγράφων με τη σειρά που εστάλησαν :
Ημερομηνία Αριθμός Πρωτοκόλλου
•   8-12-2008 (εμπιστευτικό)  468
•   30-12-2008 487
•   20-01-2009 19
•   04-06-2009 2472
•   12-06-2009 178
•   16-02-2010 24
•   13-12-2010  270
Δηλαδή  ενέργειες που όχι μόνο έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, αλλά γίνονταν γνωστές σε όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες μέσω του Νομαρχιακού Συμβουλίου και στις αρμόδιες υπηρεσίες της τ. Ν. Α. σήμερα υπαγόμενες στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, όπως επίσης και με δημόσια έγγραφα που τηρούνται στα δημόσια αρχεία.
Και λογικό είναι να διερωτώμαι, από πότε αποτελεί υπεύθυνη πολιτική στάση, το να εγκαλούνται εκείνοι που αναδεικνύουν ένα πρόβλημα και όχι εκείνοι που το δημιουργούν;
Σκοπός της επιστολής μου ήταν να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ώστε να σωθεί ένα αναπτυξιακό έργο για την Λακωνία  και ειδικά για την πόλη της Σπάρτης. Προς τούτο και μόνο, ήταν θετική τόσον η ανταπόκριση του βουλευτή Λακωνίας κ. Θ. Δαβάκη με κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, όσον και η τάχιστη ανταπόκριση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με συγκεκριμένη ενημέρωση για τις ενέργειες αναζήτησης και απόδοσης πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών, στις οποίες έχει ήδη προβεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενέργειες στις οποίες συνέτειναν και οι δικές μου καταγγελίες.
Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον κ.Αναστάσιο Αποστολόπουλο γιατί για πρώτη φορά στα 8 εν συνόλω έγγραφα που έχω στείλει, έλαβα απάντηση, αλλά και για το ενδιαφέρον του για το έργο συνολικά.
Γιατί εξίσου κρίσιμο παραμένει για τη Λακωνία το ζήτημα της διάσωσης του σημαντικού αναπτυξιακού έργου «Σκούρα – Πυρί» και η επαναχρηματοδότησή του προκειμένου να ολοκληρωθεί. Με κίνητρο την επίτευξη του στόχου αυτού, αναμένω την ουσιαστική κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου μας. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου το δικαίωμα να  εκφράζω και την προσωπική μου ανησυχία και τους προβληματισμούς,  ως ο τελευταίος επί οκταετία νομάρχης Λακωνίας, που δέχθηκε επανειλημμένως τα συγχαρητήρια του κ.Τατούλη, πολιτικού  προϊσταμένου της κ.Τζανετέα για το πλούσιο έργο που παρέδωσα.
Κι επειδή πράγματι όλοι κρίνονται από το έργο τους, ιδίως στους καιρούς που διανύουμε, όπου η κατάθεση των μεγαλόπνοων οραμάτων τελειώνει, αφού η κ.Τζανετέα αυτοβούλως θέτει τον εαυτό της στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας μου, ο λαός της Λακωνίας απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα:
-Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς σας βάσει των αρμοδιοτήτων σας πρόκειται να προβείτε, έστω και τώρα για την σωτηρία του έργου μετά την απένταξή του;
-Τί μέτρα είστε σε θέση και προτίθεστε να αναλάβετε για αυτούς που φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, την μη ολοκλήρωση του έργου και  την απένταξή του;
Τέλος εύχομαι το έργο αυτό να είναι το μοναδικό στο νομό Λακωνίας που παρουσιάζει τόσα πολλά προβλήματα και να μην είναι προπομπός άλλων έργων που εκτελέστηκαν από την ίδια υπηρεσία και έχουν εγερθεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για την εκτέλεσή τους.

Ο Επικεφαλής της παράταξης
Κωνσταντίνος Φούρκας
τ. Νομάρχης Λακωνίας


NEWSLETTER