Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011 13:50

Εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Γράφτηκε από την

Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μας, έχουμε αναδείξει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ως μείζον θέμα για την Περιφέρεια μας, προκειμένου να καταστεί Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Οπως γνωρίζετε, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δια των Γενικών Γραμματέων της Κρατικής Περιφέρειας Πελοποννήσου και στη συνέχεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπίστωναν το πρόβλημα, όμως δεν το άγγιζαν ουσιαστικά. Αδιαφορώντας για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, επέλεξαν τη «μη λύση» των δεματοποιητών, υποσχόμενοι ότι προσωρινά δεν θα επιβληθούν κυρώσεις, παραπέμποντας το θέμα στις Ελληνικές Καλένδες.
Αυτή η μερική επιστημονική προσέγγιση των μεγάλων ζητημάτων που ταλαιπωρούν για δεκαετίες τον τόπο μας (και τα σκουπίδια είναι ένα από αυτά) αφήνει να υφέρπουν στην καθημερινότητα των πολιτών υπόνοιες για κακοδιαχείριση ή ακόμη και για σκοτεινή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και για διασπάθιση του σε γνωστούς και ημέτερους.
Σήμερα, είμαστε λίγο πριν την επιβολή προστίμων στη χώρα μας γεγονός που καταδεικνύει την σκανδαλώδη ανεπάρκεια και έλλειψη σχεδίου από όσους μέχρι σήμερα χειρίστηκαν τα θέματα. Πρόστιμα τα οποία ανέρχονται για κάθε ενεργό ΧΑΔΑ σε 34.000 € / ημέρα
Αυτός ο πολιτικός πρωτογονισμός, που κάνει την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ομοιάζει με τριτοκοσμική περιφέρεια και όχι με περιφέρεια της Ευρώπης, δεν μπορεί πια να συνεχιστεί. Δεν στενεύει απλώς ο πολιτικός χρόνος, αλλά ο χρόνος της ίδιας της βιωσιμότητας της οικονομίας μας και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Την ίδια ώρα, που στις πόλεις και τα χωριά της Πελοποννήσου σωρεύονται τόνοι απορριμμάτων χωρίς να μπορούν να διατεθούν νόμιμα, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς, ούτε ασφαλώς να γίνουμε συνένοχοι.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η ευκαιριακή αυτή στόχευση , να κερδίσουμε δηλαδή λίγο πολιτικό χρόνο με μόνο γνώμονα την καθυστέρηση των προστίμων για λίγους μήνες και να δημιουργήσουμε ψευδείς εντυπώσεις, δε συνάδει με την κρισιμότητα των στιγμών, που απαιτούν σοβαρότητα, σύνεση και εντιμότητα. Αυτό είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος που απέτυχε παταγωδώς στο παρελθόν, αφού απέδειξε ότι οι ευκαιριακές πολιτικές και η δημιουργικά εικονικών πραγματικοτήτων οδήγησαν την χώρα στην κατάσταση που σήμερα όλοι γνωρίζουμε. Η Νέα Αιρετή Περιφέρεια δεν μπορεί εκφράσει τέτοιες νοοτροπίες, που είναι αντίθετες στο συμβόλαιο αλήθειας και ρεαλισμού που έχουμε συνάψει με τους συμπολίτες μας.
Την πρώτη ημέρα της εκλογής μας δεν διστάσαμε να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις των καιρών και έχουμε αναδείξει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ως μείζον θέμα για την Περιφέρεια μας, προκειμένου να καταστεί Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Η δική μας η στόχευση είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου, πρότυπο τοπικής οικονομίας, πυρήνα ανάπτυξης που θα αποτελέσει και παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Σε αυτόν τον στόχο, αποφασίσαμε να έχουμε και την μεγάλη ευθύνη.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας προχωρήσαμε κατά προτεραιότητα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, σε διαβούλευση για το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ιδιαίτερη έμφαση στον τερματισμό της λειτουργίας των δεκάδων ενεργών ΧΑΔΑ. ΣΤΟ πλαίσιο αυτών των ενεργειών, πραγματοποιήσαμε συσκέψεις ανά περιφερειακή ενότητα στις οποίες συμμετείχαν οι Δήμαρχοι κάθε ενότητας και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες.
Στις συσκέψεις αυτές ετέθη υπόψη των συμμετεχόντων το πρόγραμμα μας για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας με νέες τεχνολογίες και καινοτομία, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ανοικτού σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που θα στοχεύει στο να καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου Περιφέρεια της Αειφορίας και που βασίζεται σε 4 αρχές:
Αυστηρή τήρηση της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας με ελαχιστοποίηση
των ρύπων
Ελαχιστοποίηση του κόστους για τους πολίτες
Δημιουργία μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους
Ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή
Στις συσκέψεις αυτές αναπτύχθηκε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, από τον οποίο προέκυψε σύγκλιση στην παραπάνω φιλοσοφία.
Σύγκλιση, επίσης, προέκυψε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διαχείριση των απορριμμάτων με σύμπνοια, αλληλοϋποστήριξη και χωρίς τοπικισμούς, όπως επίσης και να γίνει δεκτή, όποια λύση προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί ταχύτατα και θα βασίζεται στις αδιάβλητες αρχές που έχουν συμφωνηθεί.
Στη συνέχεια στις 18 Ιανουαρίου ενημερώσαμε την κυβέρνηση για την απόφαση μας να επιλύσουμε άμεσα το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην κατεύθυνση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε από την προεκλογική ήδη περίοδο απέναντι στους Πελοποννησίους συμπολίτες μας. Καταστήσαμε απολύτως σαφές ότι δεν θα κρυφτούμε πίσω από θολές αρμοδιότητες και μεταβατικές περιόδους και απαιτήσαμε να ανατεθεί άμεσα (και όχι από την 1η
Ιουλίου 2011) η ευθύνη σε εμάς. Παράλληλα, και προκειμένου να στηρίξουμε τους Δήμους στην αυριανή τους προσπάθεια προτείναμε τη δημιουργία διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τα πρότυπα της Περιφέρειας Αττικής
Επίσης δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι δεν συναινούμε να μετακυλήσει στους Δήμους ούτε ένα ευρώ από τα δυσβάσταχτα πρόστιμα, τα οποία αναμένεται σύντομα να επιβληθούν στην χώρα μας, και που οφείλονται στη διαχρονική απραξία, την εγνωσμένη ανεπάρκεια και τον πολιτικό επικοινωνισμό που για δεκαετίες μετερχονταν οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις, με στόχο να είναι αρεστές, όχι όμως και χρήσιμες.
Στις επίμονες προσπάθειες μας συναντήσαμε «αντίσταση», κωλυσιεργία και παλινωδίες, από την κυβέρνηση και τους ανώτερους διοικητικούς υπάλληλους της κρατικής περιφέρειας που μέχρι σήμερα ήταν εγκλωβισμένοι από την μία στην ανάγκη να κλείσουν οι ΧΑΔΑ και από την άλλη στην έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για αυτό.
Στις 24 Μαρτίου και μετά από πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις σε συνεδρίαση στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης υπό τον Αντιπρόεδρο αυτής και παρουσία της αρμόδιας Υφυπουργού Εσωτερικών αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να εφαρμόσει το σχέδιο της για έξοδο από τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και μας ανετέθη η επίλυση του προβλήματος.
Αμέσως συγκαλέσαμε τους δημάρχους της περιφέρειας και επικαιροποιήσαμε το σχέδιο για το άμεσο κλείσιμο των ΧΑΔΑ και την αποφυγή προστίμων. Ήδη εκδόθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για κλείσιμο ΧΑΔΑ που αποτυπώνουν την σύμπνοια όλων μας, την απόφαση να στηρίξουμε ο ένας το άλλο και όλοι μαζί να προχωρήσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στη νέα εποχή.
Πιστεύουμε και προσπαθούμε να έχουν όλα ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο που από την αρχή ζητήσαμε από τους συμπολίτες μας για να δρομολογήσουμε την επίλυση του προβλήματος.
Είμαστε σίγουροι ότι και με τη δική σας συμβολή και τις ιδέες σας θα επιτύχουμε


NEWSLETTER