Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 17:16

Η Τζανετέα για τουρισμό και πολιτισμό της Λακωνίας

Γράφτηκε από την
Η Τζανετέα για τουρισμό και πολιτισμό της Λακωνίας

Μετά  το πέρας του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18.4.2010 στην Τρίπολη, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνου η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας  εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί η Λακωνία βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης δεσμεύτηκε ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη προκαταρκτικής μελέτης για το έργο ‘’ Κατασκευή Νέου Μουσείου Σπάρτης ΄΄ , την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης, την χρηματοδότηση Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής μελέτης του Μουσείου της Νεάπολης και την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου  του Γυθείου.
Επιπλέον έγινε δεκτή η πρόταση της κ. Αντιπεριφερειάρχη για την ανάδειξη των βυζαντινών Κάστρων του Νομού Λακωνίας και την στήριξη των εκδηλώσεων ΄΄  ΚΑΣΤΡΕΙΑ ΄΄ καθώς και της ένταξης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  του Καβομαλιά και του Κάστρου Μονεμβασίας.  Επιπρόσθετα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την δυναμική απαίτηση του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για την επιστροφή της εικόνας του Ελκόμενου Χριστού στην εκκλησία του Ελκόμενου στην Μονεμβάσια.
Παραθέτουμε  ολόκληρη την εισήγηση της  Αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμαντίας Τζανετέα  στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 18.4.2010.

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η ιστορική παρουσία της Λακωνίας είναι Παγκοσμίως γνωστή. Η Σπάρτη, η Μάνη, ο Μυστράς, η Μονεμβάσια, το Γεράκι , η Πελλάνα, τα  Βάτικα, ο Πάρνωνας και ο Ταϋγετος, είναι τοπωνύμια που έχουν ξεφύγει πλέον από τα γεωγραφικά τους όρια και αντιπροσωπεύουν εκτός από ιστορικές περιόδους, γεγονότα και καταστάσεις, θρύλους – μύθους και συνειρμούς.
Είναι όμως επίσης κοινή η διαπίστωση πως η βαριά αυτή ιστορική κληρονομιά παραμένει ακόμη ή ανεκμετάλλευτη ή θαμμένη ή αποθηκευμένη, διάσπαρτη σε υγρά υπόγεια – αποθήκες. Η αποκάλυψη, ανάδειξη, προσπέλαση και έκθεση ευρημάτων και αρχαιολογικών χώρων ΔΕΝ είναι μόνο ιστορική υποχρέωση και Εθνική απαίτηση. Είναι και μέσον για την εξασφάλιση τεράστιων οικονομικών πόρων από το βέβαιο «Τουριστικό Ιστορικό ενδιαφέρον» που θα προκαλέσει.
Σπάρτη
Αρχαίο θέατρο Σπάρτης: αποκατάσταση – ανάδειξη
Έχει ήδη συνταχθεί σχετική μελέτη από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, το 2001, με χρηματοδότηση του τ. Δήμου Σπαρτιατών. Η έγκριση της μελέτης από το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εκκρεμεί.
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Η κατασκευή του νέου Μουσείου Σπάρτης και η σύνδεσή του με τον Ευρώτα και την Ακρόπολη της Σπάρτης, ώστε να σχηματισθεί μια ευρύτερη ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην είσοδο της πόλεως, που θα σηματοδοτεί την περιοχή και την ιστορία της.
Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων – Σχεδιασμός πολιτιστικών διαδρομών
Ανάδειξη και σύνδεση των κορυφαίων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων εντός και στην περιφέρεια της Σπάρτης (Ακρόπολη, Ορθία Αρτέμιδα, Μενελάϊον, παραποτάμια ιερά, ανεσκαμμένα και απαλλοτριωμένα οικόπεδα).

Μυστράς
1.     Επανεξέταση και θεσμοθέτηση των ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου
2.     Εξασφάλιση επαρκούς χώρου στάθμευσης και βελτίωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο
3.     Συνέχιση της αναστύλωσης των μνημείων της Καστροπολιτείας (Παλάτια, οικία Φραγκόπουλου κ.λ.π.)
4.     Παρουσίαση του θεάματος «Ήχος και Φως», εντός του Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά.
5.     Ολοκλήρωση των ανακατασκευής  του κτιρίου που θα στεγασθεί το Ινστιτούτο  Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


Γεράκι
Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Γερακίου με την κατασκευή περιπτέρου στην είσοδό του που ήδη έχει εγκριθεί

Κάστρο Μονεμβασίας
Επιστροφή εικόνας Ελκόμενου Χριστού στο Ναό του Ελκόμενου.
Σύνταξη μελέτης φωτισμού του Κάστρου Μονεμβασίας.
Σύνταξη μελέτης για άρση επικινδυνοτήτων από πτώσεις βράχων.

Νεάπολη - Βάτικα
Αποκατάσταση Κάστρου Μεσοχωρίου – Δημιουργία χώρου πληροφόρησης – Ενημερωτικές πινακίδες.
Χρηματοδότηση Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής μελέτης Αρχαιολογικού Μουσείου Νεαπόλεως.

Μάνη
Η χερσόνησος της Μάνης είναι μια ιδιαίτερη γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα με εξαιρετικό μνημειακό πλούτο, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί  «Ανοιχτό Μουσείο» καθόσον περιλαμβάνει δεκάδες ναούς και 128 θεσμοθετημένους παραδοσιακούς οικισμούς (με Π. Δ/τα του 1978 και 1998) καθώς και τα ομορφότερα σπήλαια του κόσμου, τα Σπήλαια Δυρού.
Αποκατάσταση – ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Γυθείου.
Ολοκλήρωση αναπαλαίωσης και μετεγκατάστασης του αρχαιολογικού μουσείου Γυθείου στο «Παρθεναγωγείο Γυθείου» έργο του Ερνέστου Τσίλλερ.
Ανάδειξη Σπηλαίων Δυρού.
Ανάδειξη Πύργου Τζανετάκη.
Εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού στο Κάστρο Πασσαβά – Ενημερωτικές πινακίδες.
Εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού στο Κάστρο Μπαρδούνιας – Ενημερωτικές πινακίδες.



Πελλάνα
Ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου Πελλάνας. Σχεδιασμός και δημιουργία σειράς ενημερωτικού υλικού (έντυπα , DVD, αρχαιολογικοί οδηγοί.

Λοιπές δράσεις
Ένταξη περιοχής Καβομαλιά και του Κάστρου Μονεμβασίας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ανάδειξη Κάστρων στην Πελοπόννησο, μέσα από κύκλο εκδηλώσεων, με γενικό τίτλο «Κάστρεια».
Ανακήρυξη του 2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» με αφορμή την συμπλήρωση εκατό (100) χρόνων από την γέννηση του ποιητή.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αναφερθήκαμε παραδειγματικά σε μερικές μόνο από τις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για τη στοιχειώδη συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού μας πλούτου.     
Πίστη μας είναι ότι η Λακωνία δεν είναι μόνο οι ΄΄ 300 ΄΄ του Λεωνίδα, αλλά κάτι βαθύτερο και σημαντικότερο. Η Λακωνία στη μακραίωνη ιστορία της δημιούργησε πολιτισμό, υπήρξε κομβικό σημείο σε κάθε ιστορική στάση της Ελλάδας, προϊστορική, μυκηναϊκή, αρχαϊκή, κλασσική, ελληνιστική, βυζαντινή και νεώτερη.
Ευελπιστούμε πως η επίσκεψή σας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα σηματοδοτήσει την  απαρχή μιας νέας  πολιτισμικής και τουριστικής πολιτικής για τον τόπο μας με την δρομολόγηση  των απαιτούμενων  δράσεων και ενεργειών, φρονώντας ότι οι όποιες αναγκαίες δαπάνες απαιτηθούν για το σκοπό αυτό θα αποδώσουν στο πολλαπλάσιο».

Η  Ανιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα τόνισε ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας και την μείωση των διαθέσιμων πόρων μέσα από το πρόγραμμα των δημοσιονομικών επενδύσεων , η δυναμική παρουσία του Περιφερειάρχη κ Πέτρου Τατούλη και η ιδιαίτερη γνώση του σε θέματα Πολιτισμού αποτελούν εγγύηση για την πολιτιστική ανάπτυξη της Λακωνίας μέσα στα πλαίσια της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 



Από Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη


NEWSLETTER