Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 17:31

Εγκρίθηκε η οριστική μελέτη του έργου "Λιμένας Γυθείου"

Γράφτηκε από την

Εγκρίθηκε την Πέμπτη 7 Ιουλίου ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), η οριστική μελέτη του έργου "Λιμένας Γυθείου" στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ο οποίος με δύο Υπουργικές αποφάσεις του το 2005: ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/27521/1363/07-04-2005 Υ.Α. και  ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/34111/1736/15-06-2005 ενέκρινε την Προκαταρκτική Μελέτη του έργου.  Παρούσα στην συνεδρίαση του ΚΣΝΜ που προχώρησε στην σημαντική για την ΠΕ Λακωνίας απόφαση ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας Ντία Τζανετέα.

Η μελέτη αυτή  ήρθε προς έγκριση στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς το Γύθειο προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, που έξι χρόνια μετά την δική του έγκριση της προκαταρκτικής μελέτης το έργο μπαίνει στη φάση υλοποίησης του, σημείωσε ότι, «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο όχι μόνο για τη Λακωνία, αλλά και για τους γειτονικούς νομούς, με τεράστια συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας». Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ακόμα ότι «και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχουν κάνει εξονυχιστική έρευνα προκειμένου να μην υποστεί βλάβη ο οικισμός και να υποστηριχθεί το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε επίσης ότι «υπάρχει χρονική πίεση, επειδή έχουν ανοίξει οι κωδικοί του ΕΣΠΑ στο οποίο έχει ενταχθεί το έργο και πρέπει οι διαδικασίες να κινηθούν ταχύτατα».

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της μελέτης, επεκτείνεται ο χερσαίος μώλος κατά 110 μ. προς βόρεια στην ίδια κατεύθυνση με το υπάρχον τμήμα με το ίδιο πλάτος 13,65 μέτρα, ώστε το συνολικό μήκος που προκύπτει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη κάλυψης των διαστάσεων των πλοίων που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 15.860.000 ευρώ και με την ολοκλήρωσή του θα μπορούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια να προσεγγίζουν με άνεση το λιμάνι του Γυθείου. Το έργο σε συνδυασμό με τον νέο οδικό χάρτη που διαμορφώνεται στην Πελοπόννησο θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της περιοχής καθώς και θα καταστήσει πιο εύκολα προσβάσιμους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας


NEWSLETTER