Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 20:10

Μπάμπης Πατσούρης, υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς: Συμμετοχή στην ευθύνη της εξουσίας

Γράφτηκε από τον

«Από την μεταπολίτευση η Αριστερά έχει περιορίσει τη δράση της μόνο στη διαμαρτυρία και την άρνηση συμμετοχής στην ευθύνη της εξουσίας" τονίζει μεταξύ άλλων το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς και υποψήφιος βουλευτής Μπάμπης Πατσούρης που μιλάει στην "Ε" για τις θέσεις του κόμματός του και για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας.


1. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών έχουν κατά καιρούς αναδείξει τη Δημοκρατική Αριστερά δεύτερη δύναμη ή της δίνουν σημαντικά ποσοστά. Πιστεύετε ότι εν τέλει είναι εφικτός στόχος;
«Ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές και οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την οργή του. Η Δημοκρατική Αριστερά, χωρίς να παίρνουν τα μυαλά της αέρα, πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη των εκλογών, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού προς προοδευτική κατεύθυνση».

2) Οι επερχόμενες εκλογές είναι οι πρώτες στις οποίες συμμετέχει η Δημοκρατική Αριστερά. Για ποιο λόγο να σας επιλέξουν οι ψηφοφόροι;
«Από την μεταπολίτευση η Αριστερά έχει περιορίσει τη δράση της μόνο στη διαμαρτυρία και την άρνηση συμμετοχής στην ευθύνη της εξουσίας. Η ΔΗΜΑΡ αλλάζει την πορεία και δηλώνει υπεύθυνη πολιτική δύναμη και παρούσα στην ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Καταθέτει εφικτό κυβερνητικό πρόγραμμα με αξιόπιστες πολιτικές λύσεις».


3) Προσφάτως ο πρόεδρος του κόμματός σας, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε: "Το μνημόνιο θα το σεβαστούμε απόλυτα". Πώς ερμηνεύετε αυτή τη δήλωση δεδομένης της αντιμνημονιακής στάσης της Δημοκρατικής Αριστεράς;
«Το μνημόνιο είναι μια διεθνής σύμβαση της χώρας μας με όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με ένα διεθνή οργανισμό και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Η μονομερής καταγγελία μιας τέτοιας σύμβασης είναι φανερό ότι μόνο δεινά μπορεί να προσθέσει στον ελληνικό λαό και θα βγάλει τη χώρα απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αυτονόητη καταψήφιση του μνημονίου δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Καθήκον κάθε πολιτικής δύναμης είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έξοδος της χώρας μας από τα δεινά του μνημονίου».


4) Υπάρχουν περιθώρια συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς σε κυβέρνηση συνεργασίας και με ποιες προϋποθέσεις;

«Ως κυβερνώσα Αριστερά αγωνιζόμαστε για τη διαμόρφωση της προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης. Απαραίτητη προϋπόθεση και καταλύτης εξελίξεων είναι η ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ. Ζητάμε τη μέγιστη εκλογική υποστήριξη ώστε ανάλογα με τον συσχετισμό δυνάμεων και τη θέση που θα μας δώσει ο λαός να διαδραματίσουμε ζωτικό ρόλο στην πορεία της χώρας. Εχουμε τονίσει ότι θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση της συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας με δυο απαράβατες προϋποθέσεις: Δέσμευση σε κοινό πρόγραμμα, συμβατό με τις θέσεις μας και τις αξίες μας και φερέγγυα πρόσωπα για την υλοποίησή του».


5) Με την εμπειρία σας θεωρείτε ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας της Αριστεράς στην Ελλάδα;
«Στη χώρα μας μετά τον πόλεμο υπήρχαν συνεχείς προσπάθειες συνεργασίας των διαφορετικών εκφραστών της Αριστεράς.
Οι διαμετρικά αντίθετες θέσεις σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα όμως δεν επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Οσοι όμως έχουν κοινές θέσεις θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους για μια σύγχρονη Αριστερά του 21ου αιώνα, που την έχει ανάγκη ο τόπος και η Ευρώπη».

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ετος γέννησης: 1951
Τόπος: Κοπανάκι
Σπουδές: Απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργασία: Συνταξιούχος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, διετέλεσε προϊστάμενος της ΔΟΥ Κυπαρισσίας - Γαργαλιάνων, Μελιγαλά και της Υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ Καλαμάτας.
Αυτοδιοίκηση: Πρόεδρος της Κοινότητας Κοπανακίου τα έτη 1990-1998, δημοτικός σύμβουλος Αετού 1999-2002, μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας 1995-2002, μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) 1995-1998.
Πολιτική: Στην Ανανεωτική Αριστερά από το 1972.
Οικογενειακή κατάσταση: Παντρεμένος με την Ιουλία Κολυβάρη υπάλληλο ΙΚΑ. Εχουν 2 παιδιά.