Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 16:07

Αλέξης Χαρίτσης υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Η πολιτική ανυπακοή σε ανάλγητες λογικές είναι καθ' όλα θεμιτή»

Γράφτηκε από τον



Συνέντευξη στον Δημήτρη Πλεμμένο


Η ανατροπή αυτού του νοσηρού πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει από «πεφωτισμένες ηγεσίες»: Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης -ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία- μιλώντας στην “Ε” για τις επερχόμενες εκλογές, την κρίση του πολιτικού συστήματος και την Αριστερά.


1. Γίνεται τεράστια κουβέντα το τελευταίο διάστημα περί απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και επιτακτική ανάγκη αλλαγής του πολιτικού προσωπικού. Ως νέος άνθρωπος ποια είναι η δική σου προσέγγιση;


«Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις, σε μεγάλο βαθμό δικαίως, μιας και το κυρίαρχο δικομματικό σύστημα λειτουργεί ως μηχανισμός αναπαραγωγής της εξουσίας του κι όχι ως παράγοντας άσκησης διακυβέρνησης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Η ανατροπή αυτού του νοσηρού πολιτικού συστήματος δεν μπορεί όμως να γίνει από "πεφωτισμένες ηγεσίες": Προϋποθέτει την κινητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων που θα ανακαλύψουν και πάλι την αξία της συλλογικότητας και θα δώσουν στην πολιτική το πραγματικό της νόημα: τη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων από την ίδια την κοινωνία κι όχι ερήμην της».

2. Το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ συνεχίζει να εντείνεται. Πού πιστεύεις ότι μπορεί να οδηγήσουν αυτές οι προσπάθειες;


«Καταρχάς, η πολιτική ανυπακοή σε ανάλγητες λογικές τού τύπου "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" είναι καθ' όλα θεμιτή. Το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ έχει μεγάλη πρακτική αξία αφού απέτρεψε το κόψιμο του ρεύματος χιλιάδων συμπολιτών μας. Παράλληλα όμως, τα κινήματα έχουν τεράστια σημασία και σε ιδεολογικό επίπεδο: Αποδεικνύουν στη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία ότι οι πολιτικές αυθαιρεσίες της κυβέρνησης του μνημονίου είναι αναστρέψιμες. Κατά τα άλλα, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να ενταχθεί σε μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση προοδευτικής κατεύθυνσης που θα ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη, αντίθετα με τη σημερινή πολιτική που οδηγεί τις ήδη μεγάλες κοινωνικές ανισότητες σε παροξυσμό».

3. Οι επερχόμενες εκλογές είναι οι πρώτες μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ. Πιστεύεις ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις για το κόμμα που εκπροσωπείς;

«Οι διασπάσεις είναι πάντα επώδυνες - ειδικά όμως στη σημερινή συγκυρία, που η κοινωνία στρέφεται προς την Αριστερά και ζητάει τη στήριξή της, συνιστούν σφάλμα ιστορικών διαστάσεων. Οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν σε αυτούς που, αγνοώντας την κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας, κωφεύουν στις συνεχείς προτάσεις για κοινή δράση, επιλέγοντας ως συνομιλητή τους τον σκληρό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα να επικοινωνήσει με ευρύτατες κοινωνικές δυνάμεις, κάτι που μας κάνει αισιόδοξους για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που θα αντιπαρατεθεί με επιτυχία στο μνημονιακό μπλοκ και θα δώσει μια διαφορετική προοπτική στην κοινωνία».

4. Υπάρχουν περιθώρια συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας, και με ποιες προϋποθέσεις;


«Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας που θα προστατεύσει την κοινωνία από την πρωτοφανή επίθεση που δέχεται και θα τη βάλει σε τροχιά ανασυγκρότησης κι ανάπτυξης. Παρά τη συστηματική διαστρέβλωση και συκοφάντηση από τους κυρίαρχους διαπλεκόμενους κύκλους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στην προεκλογική περίοδο θα συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις με την ελληνική κοινωνία και θα αποδείξουμε ότι οι μνημονιακές πολιτικές της κοινωνικής καταστροφής δεν αποτελούν μονόδρομο».

5. Θεωρείς ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας της Αριστεράς στην Ελλάδα;

«Οι ιδεολογικές διαφορές εντός της Αριστεράς είναι υπαρκτές. Θεωρούμε όμως ότι η ιστορικότητα της συγκυρίας επιβάλλει τον παραμερισμό των διαφορών και τη συγκρότηση της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας στη βάση ενός ελάχιστου κοινού προγράμματος. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία. Σε αυτή τη λογική εντάσσονται οι συνεχείς "επιθέσεις φιλίας" που ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε εξαπολύσει προς όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Δυστυχώς, κάποιες ηγεσίες προτάσσουν το μικροκομματικό συμφέρον της περιχαράκωσης. Στο τέλος, η ίδια η κοινωνία θα επιβάλει την ενότητα...».




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, σπουδάζει σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας".