Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 16:27

Θόδωρος Σταυριανόπουλος - Μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας: Πρέπει να κάνουν πολλοί ένα βήμα πίσω

Γράφτηκε από την
Θόδωρος Σταυριανόπουλος - Μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας: Πρέπει να κάνουν πολλοί ένα βήμα πίσω



Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο


«Για να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά, πρέπει πολλοί να κάνουν ένα βήμα πίσω. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε συνωστισμό απόντων», δηλώνει στην «Ε» ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Σταυριανόπουλος, μέλος της Ν.Ε. Μεσσηνίας του κόμματος. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει δε, «το ΠΑΣΟΚ είναι λαβωμένο και η τεράστια προσπάθεια που απαιτείται πέφτει στους ώμους του νέου αρχηγού του, Βαγγέλη Βενιζέλου».

1. Πόσο «λαβωμένο» μπαίνει το ΠΑΣΟΚ στην αναμέτρηση των εθνικών εκλογών;

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ως εκ τούτου υπόκειται στους νόμους της φθοράς. Εκτιμώ ότι για να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά, πρέπει πολλοί να κάνουν ένα βήμα πίσω. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε συνωστισμό απόντων. Τόσα χρόνια, πολλοί που υπηρέτησαν την πολιτική -κατ’ επέκταση και το ΠΑΣΟΚ- κατάντησαν εκτελωνιστές της αθλιότητας, της αναποτελεσματικότητας, σε ένα ανύπαρκτο κράτος. Το ΠΑΣΟΚ είναι λαβωμένο και η τεράστια προσπάθεια που απαιτείται πέφτει στους ώμους του νέου αρχηγού του, Βαγγέλη Βενιζέλου».

2. Εχουν δίκιο όσοι υποδεικνύουν το ΠΑΣΟΚ ως τον μοναδικό υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας;

«Δεν ευσταθεί κάτι τέτοιο. Το ΠΑΣΟΚ κυβερνώντας για πολλές 10ετίες σίγουρα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για πολλά από τα κακά, αλλά πιστώνεται και με πολλά καλά για τον τόπο. Το πολιτικό σύστημα, στο διάβα του χρόνου, αναπαύτηκε στους μηχανισμούς της πλειοψηφίας και κατέρρευσε αφού πρώτα έχασε τον αυτοσεβασμό του. Σε αυτό φυσικά έχει ευθύνη και το ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική πολλές φορές χρησιμοποιείται από κάποιους για να χτίσουν το συμφέρον και το μέλλον τους. Ολοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο... αλλά κανείς δεν σκέφτεται να αλλάξει τον εαυτό - και τέτοιες λογικές επικράτησαν και κατά το χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

3. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι έχει διαφορετική πρόταση από το σημερινό γίγνεσθαι, δεδομένων και των «συμβολαίων» της τρόικας;
«Σίγουρα έχουμε οδηγηθεί σε ένα τοπίο πολιτικό το οποίο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα ελληνικά δρώμενα, αφού εμείς ανοίξαμε την πόρτα στα ξένα συμφέροντα για να έχουν λόγο και άποψη. Στη χώρα μας πολλοί, πολλές φορές, έχουν πάρει... διαζύγιο από την ευθύνη, η οποία θεωρούν ότι είναι υπόθεση άλλων. Με τέτοια υλικά και νοοτροπίες όμως δεν χτίζεται το μέλλον. Πολλοί πολιτικοί το αντιλαμβάνονται και κάνουν πίσω, μη δηλώνοντας υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Αλλοι, που δεν το καταλαβαίνουν από μόνοι τους, πρέπει να το καταλάβουν όταν οι ψηφοφόροι τους στείλουν σπίτι τους».

4. Ο Βενιζέλος σημαίνει «νέο» ΠΑΣΟΚ ή «άλλο» ΠΑΣΟΚ» κατά τη γνώμη σας;

«Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποτέλεσε σε όλη αυτή την κατάσταση το "βαρύ χαρτί" του ΠΑΣΟΚ και πολύ καλά έγινε που "έκατσε η μπίλια" της διαδοχής σε αυτόν. Ομως το ΠΑΣΟΚ, εδώ και χρόνια, έχει χάσει στοιχεία από τον προοδευτισμό και έχει απεμπολήσει άλλα από τη συναπόφαση που μέχρι πρότινος είχε. Δημιούργησε μια κρούστα εξουσίας και αδυνάτισαν οι κομματικοί του αρμοί. Ψήγματα συναπόφασης υφίστανται, μόνο προεκλογικά, και μετά ξεχνιέται το περιφερειακό ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος σίγουρα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κάτι νέο και ισχυρό, όμως για να ελπίζουμε πρέπει το ΠΑΣΟΚ να επανιδρυθεί, μαζί με την κοινωνία, και να μπουν κανόνες στο ξέφραγο αμπέλι».

5. Στη Μεσσηνία δεν φαίνεται να συνωθούνται πολλά πρόσωπα «πρώτης γραμμής» για να πυκνώσουν τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;
«Σίγουρα τα υλικά του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία είναι συγκεκριμένα, δοκιμασμένα μεν, αλλά επαναχρησιμοποιημένα, γιατί το κόμμα δεν έχει φροντίσει να βρει άτομα που είναι διατεθειμένα να παίξουν ρόλο στην πολιτική σκηνή, αλλά δεν έχουν είτε το θάρρος είτε το θράσος για να διεκδικήσουν ρόλο και θέσεις σε ψηφοδέλτια ή σε άλλα πόστα. Ολα αυτά τα διαχειρίζονται κάποιοι που επί σειρά ετών θεωρούν τους εαυτούς τους είτε κυρίαρχους είτε διαχειριστές της κατάστασης στα πολιτικά δρώμενα στον τόπο μας».

 




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Θόδωρος Σταυριανόπουλος γεννήθηκε το 1958 στη Βαλύρα και ζει στην Καλαμάτα. Απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, εργάζεται ως καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση, είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος, ενώ έχει υπηρετήσει και το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τ. Δήμο Ιθώμης. Πρόεδρος στο ΚΕΚ Μεσσηνίας, ενώ έχει θητεύσει και σε άλλους φορείς, ο Θ. Σταυριανόπουλος -που είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά- έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές κι έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στον τοπικό Τύπο.


NEWSLETTER