Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 14:21

Γρηγόρης Μασούρας -στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: Ο κόσμος θα ψηφίσει με το μυαλό στη Δευτέρα

Γράφτηκε από τον
Γρηγόρης Μασούρας -στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: Ο κόσμος θα ψηφίσει με το μυαλό στη Δευτέρα

Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο

«Ο κόσμος, έστω και θυμωμένος, θα πρέπει να ψηφίσει έχοντας στο μυαλό του τι θα γίνει τη Δευτέρα» λέει στην «Ε» ο Γρηγόρης Μασούρας, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται σε εκείνα που ακούστηκαν για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία.
Παρατηρεί δε ότι «αν ο Βενιζέλος πετύχει να εξαργυρώσει σωστά την ικανότητά του για διακυβέρνηση -την οποία επέδειξε ως υπουργός Οικονομικών- δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί πρώτο κόμμα».


1. Εχει τη δυνατότητα το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει διαφορετική «συνταγή» για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή δρόμο προς την έξοδο της κρίσης;
«Αναμφισβήτητα ναι. Υπάρχουν πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, αλλά ποτέ δεν έγιναν. Κυρίαρχο μεταξύ τους είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής -δεν επιτρέπεται οι ΔΟΥ να μην μπορούν να εντοπίσουν τη διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη. Μέχρι στιγμής αυτοί που πληρώνουν την κρίση είναι τα εύκολα θύματα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και αυτοί που φοροδιέφευγαν εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν».

2. Οι διεργασίες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία βρίσκονται σε εξέλιξη. Με δεδομένη την όχι και τόσο μεγάλη προθυμία για συμμετοχή, τι εκτίμηση μπορείτε να κάνετε;

«Με ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό περιθώριο μέχρι τις εκλογές -που φαίνεται, από τα ισχύοντα σήμερα δεδομένα, ότι θα γίνουν στις 6 Μαΐου- είναι αναμενόμενο ορισμένα από τα καινούργια πρόσωπα να έχουν μια κάποια δυσκολία, πόσω δε μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη του και τη δημοσκοπική ρευστότητα που επικρατεί αυτόν τον καιρό.
Εκτίμησή μου είναι πάντως ότι θα διαφοροποιηθούν τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά μικρά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων, χωρίς να λένε όμως τι θα κάνουν τη Δευτέρα, αποκλείοντας και τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο κόσμος, έστω και θυμωμένος, θα πρέπει να ψηφίσει έχοντας στο μυαλό του τι θα γίνει τη Δευτέρα».

3. Η ηγεσία του κόμματος, στη διεργασία που γίνεται για το ψηφοδέλτιο, λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που διατυπώνει η βάση;
«Δυστυχώς τα πράγματα είναι τόσο στριμωγμένα που τα κόμματα ψάχνουν να βρουν υποψηφίους, δεν βρισκόμαστε πια στις εποχές που οι υποψήφιοι περίσσευαν. Με δυσκολία, όπως προκύπτει, θα καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΝΔ. Ακόμα κι αν τώρα ακούγονται διάφορα ονόματα, όσο στενεύουν τα περιθώρια, τόσο θα ασκούνται πιέσεις σε κάποια άτομα. Θεωρώ ότι τελικά τα κόμματα θα υποχρεωθούν να στρατεύσουν άτομα για να μετάσχουν στα ψηφοδέλτιά τους».

4. Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, είναι εφικτή η επίτευξη αυτοδυναμίας;
«Κρίνοντας από τα μέχρι τώρα ευρήματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι η αυτοδυναμία δεν είναι εφικτή, καθώς προκύπτει ότι κανένα κόμμα δεν έχει αυτό που λέμε "ρεύμα". Μπορεί να προηγείται δημοσκοπικά η ΝΔ, την ίδια στιγμή όμως έχει πολλές απώλειες, αν και έχει μεγαλύτερη συσπείρωση από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει μικρότερη συσπείρωση αλλά αντλεί από μεγαλύτερη δεξαμενή αναποφάσιστων. Ωστόσο, αν ο Βενιζέλος πετύχει να εξαργυρώσει σωστά την ικανότητά του για διακυβέρνηση -την οποία επέδειξε ως υπουργός Οικονομικών- δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί πρώτο κόμμα».

5. Χρειάζονται δοκιμασμένα στελέχη ή νέα πρόσωπα;
«Είναι γνωστή η έκφραση που δηλώνει "ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς". Πρέπει κατά τη γνώμη μου να υπάρχει το "πάντρεμα" του δοκιμασμένου και έμπειρου στελέχους, με το νέο και ενθουσιώδες στέλεχος. Τα παλιά στελέχη θα προσφέρουν την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση και τα καινούργια την ορμή για να πάμε μπροστά».

 



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 


* Ο Γρηγόρης Μασούρας γεννήθηκε στο Κακαλέτρι Τριφυλίας, μεγάλωσε στην Κάτω Μέλπεια και ζει στην Καλαμάτα. Σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε επί 35 χρόνια στο ΙΚΑ απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του διευθυντή. Εχει μακρά θητεία στην αυτοδιοίκηση, 16 χρόνια στην πρωτοβάθμια και 4 στη νομαρχιακή. Είναι παντρεμένος με την Παναγιώτα Φωτοπούλου, προϊσταμένη της Μαιευτικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και έχουν μια κόρη, τη Θεοδώρα.


NEWSLETTER