Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 13:38

Παρασκευάς Διονυσόπουλος - υποψήφιος βουλευτής ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας»

Γράφτηκε από την
Παρασκευάς Διονυσόπουλος - υποψήφιος βουλευτής ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας»


Συνέντευξη στο Δημήτρη Πλεμμένο


"Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας" τονίζει μιλώντας στην "Ε" ο αγρότης και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Παρασκευάς Διονυσόπουλος, ο οποίος μιλάει για τις θέσεις του κόμματός του ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.


1 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μεταξύ άλλων είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θέση για την οποία συχνά κατηγορείται από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θεωρείτε εφικτή μία τέτοια προοπτική;

«Η έξοδος από το ευρώ και η αθέτηση πληρωμών είναι μια αναγκαιότητα. Η χώρα μας -όπως και οι άλλες χώρες της περιφέρειας- βρίσκεται παγιδευμένη στην ευρωζώνη και απειλείται με συνεχή λιτότητα, υψηλή ανεργία και φτώχεια. Η παραμονή μας στο ευρώ στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης πολιτικής απλά παρατείνει το πρόβλημα αφού το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να είναι μη βιώσιμο για πολλές δεκαετίες.
Αρα η έξοδος είναι μονόδρομος. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν σημαντικά μέτρα όπως προστασία της απασχόλησης, υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αλλαγή του φορολογικού συστήματος, επιδότηση δημοσίων αγαθών, δημόσιο έλεγχο των τραπεζών κ.λπ. Ολα αυτά φυσικά επιβάλλουν την αναμόρφωση εκ βάθρων της κοινωνίας και της οικονομίας προς το συμφέρον του εργαζόμενου πληθυσμού».

2 Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να "αντισταθεί" μόνη της ενάντια στις πολιτικές της τρόικας με σκοπό να ξεπεραστεί η κρίση και αν ναι με ποιο τρόπο;


«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας. Ολες οι χώρες της περιφέρειας αντιμετωπίζουν πρόβλημα και έχουν επιβληθεί αντιλαϊκά μέτρα (Ελλάδα - Ιταλία - Πορτογαλία - Ιρλανδία - Ισπανία). Αρα δεν είμαστε μόνοι! Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση είναι η έξοδος από την ευρωζώνη. Αυτό είναι "καταστροφή" για τις πολιτικές δυνάμεις και "αποπροσανατολισμός" για το ΚΚΕ. Ομως "καλό μνημόνιο" δεν υπάρχει. Η μόνη λύση είναι η έξοδος. Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη».


3 Γιατί ο ψηφοφόρος να ψηφίσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ;


«Κατ' αρχήν θέλω να πιστεύω ότι ο ψηφοφόρος έχει καταλάβει τι δεν πρέπει να ψηφίσει. Τα μνημονιακά κόμματα σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να "τσακιστούν".
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητεί ενίσχυση και στήριξη των ψηφοδελτίων της για να ενισχυθεί ο αγώνας και το κίνημα ανατροπής.
Χρειαζόμαστε μια άλλη Αριστερά ισχυρή, ανεξάρτητη και μαχητική. Για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και τα παιδιά μας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται πάντα πλάι σε κάθε εργατικό, φοιτητικό, μαθητικό και νεολαιίστικο κίνημα χωρίς δισταγμό.
Δεν επιλέγει το δρόμο της αποχής και της καταγγελίας, είναι παρούσα στις μεγάλες μάχες του λαϊκού κινήματος, παρά τις προκλήσεις, τις προσαγωγές και τις επιθέσεις της Αστυνομίας.
Είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει άμεση και εφαρμόσιμη πρόταση για την έξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων».


4 Ποιες είναι οι προσδοκίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τις επερχόμενες εκλογές;


«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει για την ανατροπή της συγκυβερνήσεως του μαύρου μετώπου χωρίς όμως να διεκδικεί "εκλογές εδώ και τώρα", χωρίς δηλαδή να υποτάσσει το μαζικό κίνημα στις εκλογές, αλλά τις εκλογές στη νίκη του μαζικού κινήματος.
Η αντίληψή μας είναι ότι μπορεί η Αριστερά να γίνει ξανά δύναμη ανατροπής και να πρωτοπορήσει στον κοινωνικό μετασχηματισμό.
Προσδοκία μας να αλλάξουν οι συσχετισμοί και η άνοδος της Αριστεράς να μην είναι μόνο αριθμητική, αλλά και ποιοτική».

5 Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς;


«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρόσφατα κατέθεσε ανοιχτή πρόταση συνεργασίας στο μαζικό κίνημα σε όλες τις αριστερές δυνάμεις (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, κ.λπ.) για κοινό μέτωπο με προοπτική την ανατροπή αυτών των εφαρμοζόμενων πολιτικών και την απόκρουση της επίθεσης στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα».




Βιογραφικό


Ο Παρασκευάς Διονυσόπουλος γεννήθηκε το 1964 στο χωριό Σχοινόλακκα του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Είναι αγρότης, έγγαμος και πατέρας 4 ανήλικων παιδιών.

 


NEWSLETTER