Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 17:07

Μανώλης Μάκαρης -γιατρός καρδιολόγος, προτ. υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ.: Πρόγραμμα διεξόδου από το σημερινό αδιέξοδο

Γράφτηκε από την
Μανώλης Μάκαρης -γιατρός καρδιολόγος, προτ. υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ.: Πρόγραμμα διεξόδου από το σημερινό αδιέξοδο

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο, και πραγματικά προσφέρει διέξοδο από τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση», σημειώνει στην "Ε" ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να κατέλθει στις επερχόμενες εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στη Μεσσηνία.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

1 Τι σας ώθησε στην κατάθεση αίτησης για υποψηφιότητα βουλευτή με τη Ν.Δ. στη Μεσσηνία;
«Πάντα θεωρούσα αναγκαίο -σήμερα μάλιστα αποδεικνύεται σωτήριο- τη ζωή μας και τις επιλογές μας να τις διέπει η ανιδιοτελής προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Αυτή η ιδεαλιστική οπτική που χαρακτήριζε ανέκαθεν τον τρόπο σκέψης και δράσης μου με οδήγησε, άλλωστε, τόσο στην επιλογή του επαγγέλματός μου όσο και στην ενασχόλησή μου με την πολιτική. Αγωνιζόμενος για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας ως γιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, και ερχόμενος σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα δεκάδων συμπολιτών μας, έχω διαμορφώσει σταθερές απόψεις για την πολιτική κατάσταση - και πιστεύω ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αποτελεί όχι απλώς επιλογή ή δικαίωμα, αλλά υποχρέωσή μου να επιδιώξω την αντιπροσώπευση του μεσσηνιακού λαού στον δύσκολο στίβο του ελληνικού κοινοβουλίου».

2 Στην ομιλία σας στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ με τον υπουργό Μάκη Βορίδη, ζητήσατε να προταχθούν το ήθος και η αξιοσύνη. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν προτάσσονταν;

«Στη σημερινή δυσχερή οικονομική συγκυρία, η κρίση είναι πρωτίστως κρίση αξιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής - και σίγουρα στην πολιτική. Κατά συνέπεια, η πανθομολογούμενη αμφισβήτηση της πολιτικής από τον ελληνικό λαό είναι εν πολλοίς δικαιολογημένη, λόγω συμπεριφορών και τακτικών που πλήγωσαν την αξιοπιστία της και καταρράκωσαν το κύρος της. Είναι απαραίτητο να επαναπροσδιοριστεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της πολιτικής στην κοινωνία. Είναι οι ίδιοι οι πολίτες που απαιτούν την επανεκκίνηση, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της πολιτικής σκέψης και πρακτικής, με κινητήριο δύναμη το ήθος και την αξιοσύνη. Θεωρώ ότι η ενεργός συμμετοχή ανθρώπων της εργασίας και της προόδου αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτική, καθώς και για την έξοδο από την κρίση».

3 Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει τη Ν.Δ. στις ερχόμενες εκλογές;

«Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, η Ν.Δ. και ο  Αντώνης Σαμαράς προτείνουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, έτσι ώστε να ανασχεθεί η καταστροφική πορεία της χώρας. Η επανεκκίνηση της οικονομίας με νέες στέρεες βάσεις και με την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να προέλθει από τον περιορισμό των δαπανών του σπάταλου κρατικού μηχανισμού και από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Συνάμα πρέπει να αποκατασταθούν οι ακραίες αδικίες που έχουν δημιουργηθεί εις βάρος των οικονομικά αδυνάτων. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο, και πραγματικά προσφέρει διέξοδο από τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση».

4 Τι απαντάτε σε αυτούς που είχαν υποστηρίξει την αντιμνημονιακή πολιτική του Αντώνη Σαμαρά και τώρα νιώθουν προδομένοι;
«Οπως αποδείχθηκε, το μνημόνιο δεν ήταν το κατάλληλο φάρμακο για τη βαρέως πάσχουσα ελληνική οικονομία. Η πολιτική των οριζόντιων περικοπών και της υπερφορολόγησης οδήγησε στη βαθιά και αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση, καταρράκωσε την πραγματική οικονομία και οδήγησε στην απελπισία τον ελληνικό λαό. Η πλειονότητα των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που δημιούργησε η ατυχής υπαγωγή μας στο ΔΝΤ, η απόφαση του προέδρου Αντ. Σαμαρά να στηρίξει τη δανειακή σύμβαση ήταν μια αδήριτη αναγκαιότητα, μπροστά στον τεράστιο εθνικό κίνδυνο της ασύντακτης χρεοκοπίας. Ενα σημαντικό τμήμα του χρέους διαγράφτηκε, τα επιτόκια του νέου δανεισμού έγιναν σαφώς ευνοϊκότερα και το φάσμα της χρεοκοπίας απομακρύνθηκε. Αφού λοιπόν αποφύγαμε όλα αυτά τα δεινά, είναι πλέον στα χέρια μας η ευκαιρία να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να έλθει η πολυπόθητη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

5 Αισιοδοξείτε για την αυτοδυναμία της Ν.Δ.; Αν δεν την εξασφαλίσει, τι πρέπει να γίνει;

«Η αυτοδυναμία θα πρέπει να είναι ο στόχος. Δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για τη σταθερή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος. Αλλά σαφώς το πνεύμα σύμπνοιας, συνεργασίας και συνεννόησης μπορεί και πρέπει να πρυτανεύσει στο μετεκλογικό πολιτικό τοπίο, έτσι ώστε να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση, που θα έχει όμως και τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από την ίδια την κοινωνία. Βέβαια η Ν.Δ. αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη αξιόπιστη πρόταση εξουσίας και σταθερής διακυβέρνησης - και αισιοδοξώ ότι θα αποτελέσει την επιλογή της πλειοψηφίας των πολιτών στις επικείμενες εκλογές, επιτυγχάνοντας την αυτοδυναμία».

 


Βιογραφικό

 


Ο Μανώλης Μάκαρης είναι γιατρός με ειδικότητα καρδιολόγου και εργάζεται ως επιμελητής στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στα νοσοκομεία του Λονδίνου Χέρφιλντ και UCl Heart Hospital. Πρόσφερε τις υπηρεσίες του στα Περιφερειακά Ιατρεία Λογγάς και Μαυροματίου Ιθώμης. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Παλλήνης. Συνέβαλε στην ανάπτυξη των δημοτικών ιατρείων Παλλήνης αλλά και στην ίδρυση των δημοτικών ιατρείων Καλαμάτας. Ως αντιπρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας, αγωνίζεται για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό. Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 τιμήθηκε με την ψήφο 6.501 Μεσσηνίων.


NEWSLETTER