Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012 21:01

Ομιλία Κουσελά σε ετεροδημότες

Γράφτηκε από την
Ομιλία Κουσελά σε ετεροδημότες

Στο ξενοδoχείο Athens Imperial, σε μια αίθουσα κατάμεστη από Μεσσήνιους ετεροδημότες της Αθήνας, μίλησε τη Δευτέρα 30-4-2012 ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς.

Ο κ. Κουσελάς, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για τις θερμές εκδηλώσεις και την εξαιρετικά μαζική τους συμμετοχή και αναφέρθηκε στο πραγματικό δίλημμα των εκλογών, που είναι «να συνεχίσουμε τη δύσκολη προσπάθεια να μείνουμε όρθιοι, στο ευρώ και στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τη διαφαινόμενη αλλαγή συσχετισμών και δίνοντας μάχη να αλλάξουν οι πολιτικές της; ‘Η να επιχειρήσουμε άλμα στο κενό, διακινδυνεύοντας πλήρη οικονομική κατάρρευση, την εξαφάνιση μισθών, συντάξεων, του μόχθου μιας ζωής, την επιστροφή σε μια πληθωριστική, απαξιωμένη δραχμή; »

Αφού αναφέρθηκε στις καθοριστικές ευθύνες της προηγούμενης διακυβέρνησης της Ν.Δ, στις προσπάθειες αλλά και στα λάθη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο ρόλο που έπαιξαν οι συντηρητικές ηγεσίες της Ε.Ε, ο κ. Κουσελάς, παραδέχθηκε ότι «δίκαια οι συμπολίτες μας αγωνιούν, αγανακτούν και εξοργίζονται, γιατί ανατράπηκε ο τρόπος ζωής τους, παρ’ ότι αποτράπηκαν πολύ χειρότερα». Επισήμανε, όμως, πως «η οργή και ο θυμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για να αμυνθείς, ούτε για να βρείς κατάλληλες λύσεις». Αναφέρθηκε στον στόχο του ΠΑΣΟΚ, που είναι «η αυτοδύναμη Ελλάδα, με την προγραμματική συμπαράταξη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με μια υπεύθυνη και ισχυρή διακυβέρνηση, απολύτως αναγκαία για την ανάταξη της οικονομίας, την κοινωνική συνοχή και τη θωράκιση της θέσης μας στην Ε.Ε. και στο ευρώ». Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις βασικές προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάταξη της οικονομίας, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς έκανε ειδική αναφορά στον απολογισμό του ως βουλευτή και υφυπουργού Οικονομικών τα τελευταία 2,5 χρόνια, σημειώνοντας ότι στήριξε την παράταξη και ανέλαβε ευθύνες σε δύσκολες στιγμές, χωρίς να διστάσει να παλαίψει για τις απόψεις του, όταν και όπου έπρεπε. Ειδικά για τα εργασιακά του δεύτερου Μνημονίου, τα οποία δεν ψήφισε, τόνισε πως οι όροι των Μνημονίων δεν είναι θέσφατα και όσοι συγχέουν την ψήφο συνείδησης με δήθεν «κουτοπονηριά», δεν έχουν καταλάβει το ρόλο του βουλευτή. Επέμεινε πως «Η ισοπεδωτική περικοπή των μισθών δεν είναι πανάκεια για την ανταγωνιστικότητα, ούτε λύνονται τα προβλήματα κόβοντας συνεχώς συντάξεις. Χρειαζόμαστε ποιότητα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, απλούς, δίκαιους, σταθερούς φορολογικούς κανόνες, στήριξη και κίνητρα για τους συνεπείς. Κανόνες και ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις. Κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Από εκεί κρίνεται η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, το μέλλον. Αλλιώς, μπαίνει σε κίνδυνο όλη η προσπάθεια. Κάτι που πλέον αναγνωρίζεται, όλο και περισσότερο, στη χώρα μας και στην Ευρώπη.»

Αφού αναφέρθηκε στη θητεία και στο έργο του, ως υφυπουργού Οικονομικών, που αναγνωρίστηκε δημόσια τόσο από τον σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και από τον διάδοχό του στο Υπουργείο, τον Παντελή Οικονόμου, ο κ. Κουσελάς παρουσίασε τον απολογισμό του για τη Μεσσηνία και την ιδιαίτερη συμβολή του στην ομαλή ολοκλήρωση βασικών οδικών, υλικοτεχνικών και κοινωνικών υποδομών, στην επίλυση του ιδιοκτησιακού της Μάνης κλπ.

Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις προτεραιότητές του για θέματα όπως η Ολυμπία οδός, το σύγχρονο τρένο, η αναβάθμιση του εθνικού-επαρχιακού δικτύου, η αξιοποίηση του αεροδρομίου και των λιμανιών της Μεσσηνίας. Η προώθηση επώνυμων και προβεβλημένων Μεσσηνιακών προϊόντων, σε συνδυασμό με θεματικό-ποιοτικό τουρισμό. Η στήριξη των αγροτών και των νέων. Η προστασία της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας. Οι αναγκαίοι θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης με δίκτυα ασφάλειας και αλληλεγγύης στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους κλπ.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους ετεροδημότες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ και την υποψηφιότητά του, «μεταφέροντας σε κάθε γωνιά της Μεσσηνίας μήνυμα ευθύνης, σιγουριάς και προοπτικής και δίνοντας ενεργά το παρών στις εκλογές της 6ης Μαϊου».


NEWSLETTER