Σάββατο, 12 Απριλίου 2014 10:16

Δημ. Σαμπαζιώτης: "9 ερωταπαντήσεις προς τους συνδημότες μας στο Δήμο Μεσσήνης"

Γράφτηκε από την
Δημ. Σαμπαζιώτης: "9 ερωταπαντήσεις προς τους συνδημότες μας στο Δήμο Μεσσήνης"

Εννέα καίρια ερωτήματα από αυτά που υποβάλλουν οι δημότες, θέτει και ταυτόχρονα απαντά ο συνδυασμός «Συμμαχία Πολιτών», που με επικεφαλής τον Δημήτρη Σαμπαζιώτη διεκδικεί τα ηνία του Δήμου Μεσσήνης.

 

1. Τι διαφορετικό προτείνουμε; 

Εμείς ως ανεξάρτητη δημοτική συμμαχία έχουμε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία για το πώς πρέπει να διοικείται ένας σύγχρονος δήμος. Μετά την εφαρμογή του "Καλλικράτη", το μέγεθος του δήμου μας έχει γιγαντωθεί, οι απαιτήσεις των δημοτών έχουν γίνει πιο επιτακτικές ενώ ταυτόχρονα η εποχή επιβάλλει ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης πιο σύγχρονο, βασισμένο σε κριτήρια σύγχρονης διοίκησης και όχι σε επίπεδο μυωπικών μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ετσι, εμείς προτείνουμε διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης, αποκεντρωμένο, δημοκρατικό με συμμετοχή όλων των συμβούλων αλλά και απλών πολιτών οι οποίοι θα λαμβάνουν μέρος σε ομάδες εργασίας, καθώς και ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο του δήμου που θα έχει ως σκοπό του την εξεύρεση νέων οικονομικών πόρων -ζητούμενο μεγάλης σημασίας σήμερα-, την τόνωση των τοπικών αγορών με απτά και ουσιαστικά μέτρα και γενικότερα προτάσεις και λύσεις έξω από το φάσμα της πολιτικής και της πεπατημένης που ακολουθείται από τους δημάρχους για πολλά χρόνια. Δεν κατηγορώ συλλήβδην το πολιτικό σύστημα, ισχυρίζομαι όμως ότι το μοντέλο διοίκησης όπως αυτό ασκείτο τα προηγούμενα χρόνια είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει.

2. Ποια είναι η άποψή μας για τη δημοτική αρχή; 

Θα την χαρακτήριζα δημοτική αρχή έξι μηνών με σήμα την μπουλντόζα! Ο δήμος μας, εδώ και 2-3 μήνες φαίνεται να έχει γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο. Μπουλντόζες, φορτηγά, εργάτες, τρυπάνια, κομπρεσέρ… Το πανηγύρι του εργολάβου. Κι αυτό, φυσικά, γιατί ο δήμαρχος αποφάσισε με κατατμήσεις έργων και απευθείας αναθέσεις να φορέσει τα γιορτινά στο δήμο μας για να υποδεχτεί τις εκλογές. Μάλλον, η δημοτική αρχή ή αργά θυμήθηκε για ποιο λόγο είχε εκλεγεί, ή με σπασμωδικές κινήσεις επιχειρεί επιλεκτικά την εξαγορά συνειδήσεων!

3. Τι πιστεύουμε για τον δήμαρχο; 

Οι πρακτικές που εφαρμόζει η δημοτική αρχή γύρω από τον προεκλογικό «αγώνα» είναι πρακτικές «Μαυρογιαλούρου» που μας γυρίζουν στην δεκαετία του '50 και όχι μόνο. Εμείς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες φαινομένων όπως ρουσφέτια, υποσχέσεις, εκβιασμοί και έμμεσες απειλές. Γραφεία αντιδημάρχων γίνονται «κέντρα εξυπηρέτησης ψηφοφόρων» με υποσχέσεις διορισμών και εξασφάλισης εργασίας σε ανέργους, εκβιασμοί υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με στόχο τον εκφοβισμό τους για να αποσύρουν την υποψηφιότητα τους και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει το μυαλό του καθένα. Εμείς καταγγέλλουμε τις αντιδημοκρατικές αυτές ενέργειες, που προσβάλλουν τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον καθημερινά το πραγματικό πρόσωπο της δημοτικής αρχής, που καμία σχέση δεν έχει με τα προβλήματα, τις αγωνίες και την καθημερινή πραγματικότητα των κατοίκων του δήμου μας. Οταν ο κ. δήμαρχος μάθει τα όριά του, τότε ίσως να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο στοιχειώδες καθήκον του να σέβεται και τη διαφορετική άποψη, την διαφορετική τοποθέτηση και την διαφορετική επιλογή, χαρακτηριστικό στοιχείο κάθε πραγματικού ηγέτη, που δεν χρησιμοποιεί το πολιτικό αξίωμα και την κομματική «δύναμή» του για να συνθλίβει το δικαίωμα κάθε πολίτη να κρίνει, να συγκρίνει και να αξιολογεί αυτούς που διεκδικούν το «χρίσμα» της κοινωνίας με το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου και της ελεύθερης επιλογής.

4. Ποιο νέο μοντέλο διοίκησης προτείνουμε; 

Πρόκειται για ένα μεγάλο, πολύ σημαντικό, αρκετά δύσκολο θέμα και με πολλά επίπεδα. Είναι όμως μια αλλαγή που πραγματικά πιστεύουμε και θα την πραγματοποιήσουμε. Γνωρίζετε ότι η αλλαγή ενός παγιωμένου επί δεκαετίες συστήματος διοίκησης, με ένα διαφορετικό, σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτούνται γνώση, μεθοδική δουλειά, συναίνεση και επιμονή. 

5. Μια «γεύση» από το νέο μοντέλο 

Το θέμα έχει εύρος και πολλαπλότητα. Ενα «στίγμα», μια «γεύση», για να καταλάβετε την φιλοσοφία της νέας προσπάθειας, ας αναφερθούμε στο δυσκολότερο και πιο ευαίσθητο κομμάτι που είναι η διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων. Εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο των υπηρεσιών στην διοίκηση του δήμου, με παράλληλη επιμόρφωση των εργαζομένων ώστε να μην αισθάνονται κενά στην άσκηση των καθηκόντων τους. Στην εποχή της «διά βίου μάθησης» δεν μπορεί να υστερούν οι εργαζόμενοί μας. 

Να ελαχιστοποιήσουμε κατά το δυνατόν παντός είδους παρεμβάσεις και κωλυσιεργίες στο έργο των Διευθύνσεων. Οι διευθυντές πρέπει να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το ρόλο τους και τις ευθύνες τους για να μην αισθάνονται εξαρτώμενοι. Οι γνώσεις και η εμπειρία των εργαζομένων να αποτελέσουν την βάση για κάθε βελτίωση και αναβάθμιση των δομών του δήμου. 

Να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο των αιρετών συμβούλων με μεγαλύτερη έμφαση στα επιτελικά καθήκοντα, στην χάραξη της πολιτικής του δήμου, την επιλογή προτεραιοτήτων, την εφαρμογή των αποφάσεων και την υλοποίηση του προγράμματός μας. 

Να εφαρμόσουμε διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και ουσιαστικής διαφάνειας ώστε να διασφαλίσουμε τα χρήματα των πολιτών. Διαβεβαιώνουμε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας.

6. Ποιες είναι οι δυνατότητες παρέμβασης της δημοτικής αρχής στην αντιμετώπιση των αυξημένων κοινωνικών προβλημάτων, που μαστίζουν τους πολίτες;

Τα προηγούμενα χρόνια όπου υπήρξε οικονομική άνεση, οι δήμοι προσανατολίστηκαν περισσότερο σ’ έργα υποδομής κι ανάπτυξης.

Σήμερα υπάρχει ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου ν’ αντιμετωπισθούν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία, η ανέχεια, η κατάργηση δομών υγείας, ασφάλισης, παιδείας κ.ά., που έχουν ανακύψει από τη βαθιά ύφεση της οικονομίας. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να οργανώσει δράσεις που να επουλώνουν και ν’ ανακουφίζουν τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε άμεσα από την πρώτη κιόλας μέρα, με δράσεις ανάλογης μορφής όπως το κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο, τράπεζα χρόνου, ιματιοθήκη για άπορους, συνεργασία με την Εκκλησία σε όλα τα επίπεδα και με το σύλλογο εθελοντισμού για συσσίτια, διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, διάθεση τυποποιημένων προϊόντων, προγράμματα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, προγράμματα «διά βίου μάθησης» και άθλησης για όλους, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, Δημοτική Βιβλιοθήκη με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, πρόγραμμα ωφελούμενων ανέργων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τοπικά σχέδια απασχόλησης ΤΟΠΣΑ, το γραφείο νομικής υποστήριξης του δημότη κ.ά.

Παράλληλα υπάρχει ανάγκη οργάνωσης πολιτιστικών, εκπαιδευτικών κι άλλων δραστηριοτήτων, ώστε να δίνουν το στίγμα της αλληλεγγύης, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι μας. Πρέπει να περάσουμε από τον ατομικισμό που χαρακτήριζε την κοινωνία μέχρι πριν λίγο διάστημα, στη συλλογικότητα και την κοινή δράση, απαραίτητα στοιχεία για ν’ αντεπεξέλθουμε στην τραγικότητα των καιρών.

7. Πόσο εύκολο είναι να συγκεράσουμε διαφορετικές απόψεις ενός συμμαχικού ψηφοδελτίου;  

Είναι και εύκολο και δύσκολο. Εύκολο είναι γιατί είναι χρήσιμο να υπάρχει πλουραλισμός απόψεων και ταυτόχρονα είναι δύσκολο γιατί πρέπει να συνθέτεις αυτές τις απόψεις. Ομως, ο δικός μας συνδυασμός δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτό που είναι και η ίδια μας η κοινωνία, δηλαδή πλουραλιστική, με πολιτικές τοποθετήσεις από όλους τους χώρους, με αντιθέσεις και συνθέσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι έχει τελειώσει προ πολλού ο κύκλος των ιδεολογικά καθαρών συνδυασμών ή των συγκεντρωτικών επικεφαλής. Λειτουργώντας δημοκρατικά είναι εφικτότατο να συνθέτεις ακόμη και τις πιο αντίθετες απόψεις. Αλλωστε εξ αρχής δηλώσαμε ότι επιδιώκουμε την συμμαχία των πολιτών και των κοινωνικών δυνάμεων και όχι την συμμαχία των πολιτικών κομμάτων.

8. Εχουμε τις γνώσεις και την εμπειρία για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του δήμου;

Φυσικά. Το ανθρώπινο δυναμικό του συνδυασμού μας αποτελείται από πολύ νέους ανθρώπους με ιδέες και επαγγελματική - επιστημονική κατάρτιση αλλά και μερικούς παλιούς με εμπειρία στην διοίκηση. Αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματα του δήμου είναι όραμα, φαντασία και στρατηγική. Θα μας επιτρέψετε, χαριτολογώντας να πούμε, ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που ζούμε στη χώρα μας γεννήθηκαν από τους πιο έμπειρους πολιτικά ανθρώπους! Χρειαζόμαστε λοιπόν κάτι περισσότερο.

9. Ποιο είναι το δυνατό χαρτί του συνδυασμού μας; 

Ενα στοιχείο όπως ήδη αναφέρθηκε είναι η πολυσυλλεκτικότητα.  Είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι, κάτι που διασφαλίζεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι του συνδυασμού προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις. Η φιλοσοφία μας: Είμαστε όλοι ίσοι μεταξύ ίσων, πλουραλισμός στις ιδέες και την παραγωγή πολιτικής, σημαντική ανανέωση στο ανθρώπινο δυναμικό - το μεγαλύτερο ποσοστό του συνδυασμού είναι νέοι άνθρωποι που συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες για πρώτη φορά και κυρίως γνώση των προβλημάτων, εμπειρία από διοίκηση και τόλμη για νέες λύσεις και προτάσεις. 

 

Ολοι μαζί ας σχεδιάσουμε σήμερα αυτό που θέλουμε να ζήσουμε στον δήμο μας αύριο. Αυτό είναι που λείπει σήμερα. Αυτό που ζούμε τώρα είναι αυτό που σχεδιάστηκε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια. Αν δεν σχεδιάσουμε και δε δούμε την πραγματικότητα με διαφορετικό μάτι σήμερα, τότε τα παιδιά μας αύριο θα ζουν ό,τι ζούμε και εμείς τώρα. Ας δώσουμε στα παιδιά μας και στον τόπο μας μία ευκαιρία.


NEWSLETTER