Σάββατο, 12 Απριλίου 2014 12:17

Δέδες: "Απέτυχε η απερχόμενη Περιφερειακή Διοίκηση"

Γράφτηκε από την

"Η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση απέτυχε να προωθήσει μια δυναμική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης, γιατί ασκεί την εξουσία της μέσα από ένα κλειστό σύστημα, που εκφράζει τα συμφέροντα των μελών του και όχι των πολιτών της Πελοποννήσου". Αυτό τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Δέδες, χθες στην Τρίπολη, παρουσιάζοντας τη διακήρυξη των αρχών του συνδυασμού του, της "Πελοποννησιακής Συνεργασίας".

 

Μαζί του στο πάνελ ήταν στελέχη της περιφερειακής αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς, Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη, Λακωνίας Γιώργος Πουλοκέφαλος και Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.

Επικρίνοντας την περιφερειακή αρχή Τατούλη επεσήμανε ότι «για να πετύχει τους στόχους της αναπαράγει όλα τα συμπτώματα της ασθένειας των προηγούμενων δεκαετιών: Πελατειακές σχέσεις, ευνοιοκρατία, γραφειοκρατία, εσωστρέφεια. Ελλειμμα δημοκρατίας, αλαζονεία, εγωκεντρισμός και καθεστωτική νοοτροπία».

Ο Γ. Δέδες σημείωσε πως «διεκδικούμε την άρση της τεχνητής διαίρεσης του Μοριά (ενιαίας ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά ενότητας) σε δύο διαφορετικές διοικητικές αιρετές Περιφέρειες. Η αποκατάσταση της διοικητικής ενότητας της Πελοποννήσου είναι αναγκαίος όρος για την αναπτυξιακή απογείωση σε 

όλα τα επίπεδα». Παρατήρησε ότι «το δίπτυχο περιφερειακή ανάπτυξη με τοπική δημοκρατία συγκροτεί τον πυρήνα μιας σύγχρονης προοδευτικής αντίληψης».

Κόντρα στη λογική της διοίκησης Τατούλη, σημείωσε πως «η "Πελοποννησιακή Συνεργασία" και τα στελέχη που την υποστηρίζουμε: Προωθούμε ένα ανοιχτό και συλλογικό σύστημα διακυβέρνησης της Περιφέρειας στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πολίτης και τα καθημερινά του προβλήματα. Στόχος μας η αυτόνομη, συλλογική, ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία, με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση και με συναινετικές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες». Διευκρίνισε, ακόμα, πως «υποστηρίζουμε τη διοργάνωση τοπικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων. Κάνουμε πράξη την αποκέντρωση των διοικητικών λειτουργιών και την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειακών Ενοτήτων, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Ορίζουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία ως απαράβατη συνθήκη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Δεν αποδεχόμαστε καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων. Προτάσσουμε την ανάγκη για ανάπτυξη ενός διεκδικητικού πλαισίου με την κεντρική εξουσία». 

 

Οσον αφορά στο ερώτημα για το ποιοι είναι, επεσήμανε: «Είμαστε μία ομάδα δραστήριων κοινωνικά και πολιτικά ανθρώπων, οι περισσότεροι των οποίων με καταγεγραμμένη διαδρομή στους χώρους της αυτοδιοίκησης. Οι πολιτικές και ιδεολογικές μας αφετηρίες είναι διαφορετικές. Μένουμε μακριά από κομματικές εξαρτήσεις, χωρίς να απεμπολούμε τις πολιτικές μας καταβολές. Κρατάμε σαφείς και ξεκάθαρες αποστάσεις, μακριά από τα δεσμά των οικονομικών συμφερόντων. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε αντιλαμβανόμαστε ως επαγγελματισμό την ανάδειξη στο δημόσιο βίο».