Κυριακή, 20 Απριλίου 2014 07:51

30 υποψήφιοι δήμαρχοι στους 6 δήμους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Πάνω από 30 είναι μέχρι τώρα οι υποψήφιοι δήμαρχοι στους 6 δήμους της Μεσσηνίας. Το πόσοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών τους στις 18 Μαΐου, δεν είναι ακόμα σίγουρο, καθώς η συγκρότηση αξιοπρεπούς και αξιόμαχου ψηφοδελτίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτές τις μέρες και μέχρι την Κυριακή του Θωμά 27 Απριλίου, που λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων και συνδυασμών, πρόκειται να ενταθούν οι συζητήσεις για συνεργασία και κοινή κάθοδο, ενώ δεν αποκλείονται και ανακοινώσεις απόσυρσης.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ιδιαίτερα στους 4 πιο μεγάλους δήμους του νομού (Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου - Νέστορος και Τριφυλίας) μπορεί να προέρχονται από κάποιο κομματικό χώρο, όπως οι νυν δήμαρχοι από τη Ν.Δ., όμως, στα ψηφοδέλτιά τους βρίσκονται πρόσωπα και από άλλους πολιτικούς χώρους. Πέρα από το κομματικό, μετά την κατάρρευση των κομματικών μηχανισμών, είναι σημαντικό και το στοιχείο της προσωπικής συμπάθειας ή αντιπάθειας στον υποψήφιο δήμαρχο ή και στο συγχωριανό και στο συνδημότη που επέλεξε να πάει με τον αντίπαλο πολιτικά και προσωπικά αντιπαθή υποψήφιο δήμαρχο.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι ανά μεσσηνιακό δήμο: 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εξι αναμένεται να είναι οι υποψήφιοι στο δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και συνένωση δυνάμεων για συγκρότηση ισχυρότερου ψηφοδελτίου.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας διεκδικεί μια τρίτη θητεία με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης είναι υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και των Οικολόγων. Υποψηφιότητα θέτει και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θεόδωρος Μπρεδήμας, με μερίδα του ΠΑΣΟΚ, αποδυναμωμένος, όμως, σε σχέση με το 2010. Το ΚΚΕ στηρίζει το Δημήτρη Οικονομάκο, τοπικό στέλεχος του κόμματος. Υποψήφιος δήμαρχος είναι και ο γεωλόγος Μιχάλης Αντωνόπουλος, ως επικεφαλής ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ., αλλά έχει αλλάξει πολιτική στάση. Τέλος, επικεφαλής εθνικιστικού συνδυασμού είναι ο επιχειρηματίας Γιώργος Δημητρούλιας. 

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Δύο υποψηφιότητες προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ. Του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου και του βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Τσώνης ηγείται συνδυασμού με πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς. Ο πρώην δήμαρχος Κώστας Σπυρόπουλος θέτει υποψηφιότητα με τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το ΚΚΕ στηρίζει το δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αποστολόπουλο. 

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Ο γιατρός Παναγιώτης Κατσίβελας, διοικητής της 6ης ΥΠΕ, είναι επικεφαλής συνδυασμού που στηρίζει η Ν.Δ. Από το χώρο της Ν.Δ. υποψήφιος είναι και ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Στάθης Ανδρινόπουλος και αυτές τις μέρες βρίσκεται σε διαβούλευση με το Σωτήρη Μπακούρο, δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει κοινή κάθοδος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το συνταξιούχο καθηγητή Γιώργο Θεοδωρακόπουλο, επικεφαλής της ΡΑΚΙ (Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης), κίνησης με ευρύτερα χαρακτηριστικά. Το ΚΚΕ στηρίζει το Σαράντο Κουκούμη, υποψήφιο και το 2010. Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο αρχιτέκτονας Γιώργος Διαμάντης.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, στηριζόμενος από τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Καραμπάτσου, ενώ μαζί του έχουν πάει και πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ. Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται ο Ηλίας Κανάκης, που έχει και τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Υποψήφια του ΚΚΕ θα είναι και πάλι η γιατρός Σοφία Αποστολοπούλου. Από την κούρσα αποσύρθηκαν ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο φαρμακοποιός Γιώργος Καρμίρης.

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Τέσσερις, εκτός απροόπτου, αναμένεται να είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας και οι πρώην δήμαρχοι Λεύκτρου Γιάννης Μαραμπέας και Αβίας Παναγιώτης Μπασάκος. Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κουφαλάκου.

ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Στο δήμο αυτό υπάρχει η ιδιαιτερότητα της χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στην Καλλιρρόη.

Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης αποσύρθηκε για λόγους υγείας, αλλά οι φερόμενοι ως υποψήφιοι παραμένουν πολλοί στο δήμο της Ανω Μεσσηνίας. Στη θέση του κ. Μπάμη ο συνδυασμός του επέλεξε ως υποψήφια δήμαρχο την αντιδήμαρχο Παναγιώτα Γεωργακοπούλου. Από το χώρο της Ν.Δ. προέρχονται οι υποψήφιοι Σωτήρης Παναγιωτόπουλος (πρώην αντινομάρχης, πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ και περιφερειακός σύμβουλος) και Αριστείδης Σταθόπουλος (πρόεδρος της ΕΠΣΜ και περιφερειακός σύμβουλος). Υποψήφιοι είναι ακόμα οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλίας Σακελλαριάδης (πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.) και Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, ενώ υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο επιχειρηματίας Στάθης Τσουκάλης. Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του νεαρού Κώστα Ρεϊτζόπουλου.