Πέμπτη, 01 Μαϊος 2014 19:33

Θοδωρος Παπαθεοδώρου: "H Ευρώπη πρέπει να αλλάξει"

Γράφτηκε από την
Θοδωρος Παπαθεοδώρου: "H Ευρώπη πρέπει να αλλάξει"

"Aπό τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κριθούν πολλά και για τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν στην Ελλάδα" σημειώνει μιλώντας στην “Ε” ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο “Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία”.

 

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, δεν γοητεύει πλέον. Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται παράγουν στην ουσία αντιευρωπαϊσμό, γιατί έχουν ως συνέπεια την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και αυτό θα καταγραφεί στις επερχόμενες εκλογές».

Εκτιμά, παράλληλα, ότι «η αλλαγή των συσχετισμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιφέρει και την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα. Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ θα συμβάλει σε αυτό». Και εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο ελληνικός λαός, μετά από 4 χρόνια αιματηρής θυσίας και συρρίκνωσης του βιοτικού του επιπέδου, δεν θα αρκεσθεί πια σε γενικόλογες υποσχέσεις περί "επιτυχούς εξόδου" από την κρίση» - κάτι που, όπως σημειώνει, «θα επηρεάσει άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις».

 

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Από τη μία πλευρά, θα κριθούν οι θέσεις και οι προτάσεις των κομμάτων για την αλλαγή της πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Θα κριθεί η βούληση για την κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Ενωσης και την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης, οι οποίες έχουν οδηγήσει τους ευρωπαϊκούς λαούς στη φτώχεια και την ανεργία. Θα κριθεί ουσιαστικά η προοπτική για μια προοδευτική Ευρώπη, με αλληλεγγύη, ανάπτυξη και ευημερία.

Η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, δεν γοητεύει πλέον. Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται παράγουν στην ουσία αντιευρωπαϊσμό, γιατί έχουν ως συνέπεια την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και αυτό θα καταγραφεί στις επερχόμενες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, θα κριθούν τα πρόσωπα, τα οποία θα εκλεγούν για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ίσως στην πλέον κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από τις ικανότητές τους και την παρουσία τους στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί και ο τρόπος υπεράσπισης των αλλαγών πολιτικής για την Ελλάδα. Γιατί, από τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κριθούν πολλά και για τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν στην Ελλάδα».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Είναι σαφές ότι θα επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε με πρωτοφανή τρόπο, βουλιάζοντας στην ύφεση, στη λιτότητα και στην ανεργία, μέσα σε ένα περιβάλλον που γνώριζε σημαντικές αποκλίσεις από το πρότυπο της "κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης".

Εχω την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός, μετά από τέσσερα χρόνια αιματηρής θυσίας και συρρίκνωσης του βιοτικού του επιπέδου, δεν θα αρκεσθεί πια σε γενικόλογες υποσχέσεις περί "επιτυχούς εξόδου" από την κρίση. Θα απαιτήσει την καλυτέρευση των συνθηκών της καθημερινής ζωής δηλαδή, ανάπτυξη, εργασία, ανάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών. Αυτό θα επηρεάσει άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Μία νέα προοδευτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι καταλυτική, τόσο για την εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και για τον ανακαθορισμό της κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής  πολιτικής. Συγκεκριμένα, η Ευρώπη που θέλουμε είναι αυτή της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης και του κοινωνικού κράτους. Γι’ αυτό, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, προτείνουμε κοινή και αμοιβαία αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με αναθεώρηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό και προσανατολισμό των πολιτικών στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την εξασφάλιση  αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Θέλουμε την προοδευτική Ευρώπη και όχι αυτή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας. Η αλλαγή των συσχετισμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιφέρει και την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα. Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ θα συμβάλει σε αυτό».

 

4. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Ναι, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, με την προϋπόθεση ότι θα προστατεύσουμε τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και παράλληλα θα αλλάξουμε πολιτική. Κοιτάξτε, η οικονομική κρίση είναι κυρίως πολιτική και τρέφεται από την αδράνεια του διπολισμού που, έως τώρα, κρύβεται πίσω από τα χειρότερα συμπτώματα ενός τεχνητού και παλαιοκομματικού διχασμού της κοινωνίας. Οποιος μπορέσει και σπάσει αυτό το φράγμα της πόλωσης με μια συμβολική κίνηση, θα είναι ήδη μπροστά στις εξελίξεις και θα δώσει νέο περιεχόμενο στην ιστορική επιτάχυνση των επόμενων μηνών. Η πόλωση, ο ευρωσκεπτικισμός, η επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς δεν μπορούν να απαντήσουν στα σύγχρονα προβλήματα.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να δώσουν μια απάντηση που θα αφορά το μέλλον και όχι το παρελθόν. Στους ρευστούς καιρούς μας, ο προοδευτικός ευρωπαϊσμός αποκτά μια νέα διάσταση: από την "κοινωνία της κρίσης" βρισκόμαστε πλέον σε μια μετάβαση, που μπορεί δρομολογήσει εξελίξεις για "περισσότερη Ευρώπη": με διαδικασίες οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, αλλά και με ισχυρό δίχτυ αλληλεγγύης για τους πολίτες».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Η πορεία μου μέχρι σήμερα είναι γνωστή, ιδιαίτερα στους πολίτες της Πελοποννήσου. Υπηρέτησα το Πανεπιστήμιο και εκλέχτηκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε μία δύσκολη περίοδο για την ανάπτυξή του. Στη συνέχεια, στη θητεία μου ως υφυπουργού Παιδείας υλοποίησα πολλά από αυτά που υπερασπιζόμουν ως ενεργός πανεπιστημιακός, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κόσμο. Η επιλογή μου να είμαι υποψήφιος για την Ευρωβουλή έχει να κάνει με την πεποίθησή μου ότι από τη θέση αυτή και με την προηγούμενη εμπειρία μου μπορώ να προσφέρω στη χώρα και να συμβάλλω στην ανάκαμψη της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Η πολιτική για μένα είναι μία επιλογή, η οποία συμπεριλαμβάνει την προώθηση συγκεκριμένων αξιών και ιδεών στην υπηρεσία της κοινωνίας, καθώς και τη βούληση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Δεν πίστευα ποτέ ότι κάνουμε πολιτική για τον εαυτό μας. Στην περίοδο που διανύει η χώρα μας, η ενασχόληση με την πολιτική σημαίνει πρόγραμμα και ιδέες που μπορούν να την βγάλουν από την κρίση και που μπορούν να εμπνεύσουν και πάλι τον πολίτη να εμπιστευτεί τους θεσμούς. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, εφόσον εκλεγώ, ως ευρωβουλευτής θα συμβάλω ιδιαίτερα σε θέματα παιδείας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της κοινωνικής συνοχής, και θα δουλέψω για περισσότερη Ευρώπη, για μια προοδευτική Ευρώπη, με ευημερία και αλληλεγγύη για τους λαούς της».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965 και εκεί τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο και το Πρότυπο Κλασικό Λύκειο. Μετά τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Poitiers στη Γαλλία, όπου ανακηρύχθηκε, το 1992, Διδάκτορας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Από το 1990 είναι δικηγόρος. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1994 ως επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της La Rochelle (Γαλλία) και σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διετέλεσε εκλεγμένος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην περίοδο 2009-2012 και στη συνέχεια ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, μετά από πρόταση του Φώτη Κουβέλη, προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στη Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει στον Τομέα Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής. 


NEWSLETTER