Πέμπτη, 08 Μαϊος 2014 11:03

Νίκος Μαρκάτος: "Οχι μόνο κάναμε λάθη, αλλά ανεχτήκαμε και ανίκανους"

Γράφτηκε από την

«Σοβαρότητα περιμένει η Ευρώπη. Τιμωρία στα εγκλήματα που έγιναν εναντίον των Ελλήνων. Γνωρίζει, όμως, ότι μέχρι σήμερα συνομιλητές της είναι οι ίδιοι οι θύτες. Θα είναι μια ιστορική απάντηση του ελληνικού λαού, να τους στείλει στα σπίτια τους στις ευρωεκλογές» σημειώνει, μιλώντας στην “Ε”, ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους "Ανεξάρτητους Ελληνες".

Οπως επισημαίνει δε, «είμαστε ως έθνος πληγωμένοι, όχι μόνο γιατί κάναμε λάθη, αλλά και γιατί ανεχτήκαμε ανίκανους να αποκαλούν πολιτική την ατεκμηρίωτη, αυθαίρετη και τελικά χυδαία λήψη καταστροφικών αποφάσεων. Στις εκλογές αυτές θα κριθεί αν αυτό θα αλλάξει ή αν θα παραμείνουμε δεμένοι στο άρμα των μέσων μαζικής εξημέρωσης και στην παθητικότητα».

Με έμφαση, τέλος, τονίζει ότι «αν ο Ελληνας μπορέσει να ξανακοιτάξει στον καθρέφτη τον εαυτό του στα μάτια, τα πράγματα θα αλλάξουν και η κοινωνία θα βρει το δρόμο της να αναδείξει από τα σπλάχνα της νέες επιλογές».

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Στις ευρωεκλογές κρίνεται το αν θα αφυπνιστεί ο ελληνικός λαός, και δεν αναφέρομαι σε παλιγγενεσίες, αλλά στην επιστροφή όλων εκείνων που απογοητευμένοι πήγαν στα σπίτια τους και συμμετέχουν στην εκλογή ή την καταλληλότητα του "κανένα".

Από την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές εξόδου. Είμαστε ως έθνος πληγωμένοι, όχι μόνο γιατί κάναμε λάθη, αλλά και γιατί ανεχτήκαμε ανίκανους να αποκαλούν πολιτική την ατεκμηρίωτη, αυθαίρετη και τελικά χυδαία λήψη καταστροφικών αποφάσεων.

Στις εκλογές αυτές θα κριθεί αν αυτό θα αλλάξει ή αν θα παραμείνουμε δεμένοι στο άρμα των μέσων μαζικής εξημέρωσης και στην παθητικότητα».

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Οπως είπα και πριν, μπορεί να τα επηρεάσει -και μάλιστα πολύ. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο η απάντηση, αλλά και η ερώτηση. Αν, δηλαδή, υπονοείτε τι θα συμβεί αν η ''Χρυσή Αυγή'' σημειώσει θεαματική άνοδο, θα σας πω ότι το ερώτημα είναι στημένο και εντός των πλαισίων της μαζικής εξημέρωσης.

Η άποψή μου είναι ότι αν ο Ελληνας μπορέσει να ξανακοιτάξει στον καθρέφτη τον εαυτό του στα μάτια, τα πράγματα θα αλλάξουν και η κοινωνία θα βρει το δρόμο της να αναδείξει από τα σπλάχνα της νέες επιλογές.

Αναφέρομαι, ασφαλώς, σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς ως πολιτικά πράγματα και όχι σε αυτό που αντιλαμβάνεται η συμμορία ανικάνων, που προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έχουμε επιλογή από το να ανακατέψουμε την ίδια τράπουλα».

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Αυτό που συχνά λένε, ακόμη και οι θλιβεροί δήθεν κυβερνώντες, ότι δηλαδή η Ε.Ε. περιμένει υπεύθυνη στάση από τους Ελληνες, είναι αλήθεια. Μόνο που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αφήσουν τους Ελληνες να σκεφτούν ότι όταν η Ε.Ε. αναφέρεται σε υπευθυνότητα και σοβαρότητα, προφανώς δεν απευθύνεται στους δήθεν, ξαναλέω, κυβερνώντες.

Η Ε.Ε. περιμένει και ελπίζει να μη χρειάζεται να συνομιλεί με αυτή την ολέθρια για τη χώρα παρέα. Είμαι σίγουρος, ότι η Ε.Ε. δεν παρακολουθεί μόνο το ποσοστό της Χ.Α., ούτε το πλήθος μετενσαρκώσεων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, από την "Ελιά", στο ΣΥΡΙΖΑ, στο "Ποτάμι" και ποιος ξέρει πού αλλού. Παρακολουθεί και αναρωτιέται αν υπάρχει ακόμη η δυναμική εκείνου του λαού που γέννησε τη δημοκρατία και θεμελίωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Σοβαρότητα περιμένει η Ευρώπη. Τιμωρία στα εγκλήματα που έγιναν εναντίον των Ελλήνων. Γνωρίζει, όμως, ότι μέχρι σήμερα συνομιλητές της είναι οι ίδιοι οι θύτες. Θα είναι μια ιστορική απάντηση του ελληνικού λαού, να τους στείλει στα σπίτια τους στις ευρωεκλογές. Τότε, σταδιακά, πιστεύω ότι  θα αλλάξει η πολιτική της Ευρώπης απέναντί μας».

4. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Αφιέρωσα τη ζωή μου στην εκπαίδευση νέων ανθρώπων να δημιουργούν. Ασφαλώς και είμαι αισιόδοξος. Εχω δείξει, στην πράξη, ότι το όμορφο είναι η συμμετοχή στη γένεση του νέου, ότι είμαστε μοναδικοί, αρκεί να το πιστέψουμε και να σταματήσουμε να περιμένουμε κάποιον να "μας βολέψει".

Δεν μπορείτε να φανταστείτε με πόση αισιοδοξία μπορεί να σε γεμίσει η δύναμη της δημιουργίας. Οι νέοι μας την έχουν αυτή τη δύναμη, και παρά τις ομοβροντίες που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια η δημόσια παιδεία, εξακολουθούν και διαπρέπουν εκτός Ελλάδας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα αποφασίσουν να διαπρέψουν και εντός. Αρκεί να το πιστέψουν οι ίδιοι και να επιλέξουν ανθρώπους και πολιτικές με γνώση και ικανότητα. Αυτό θα ήταν μια πραγματική ανατροπή».

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Σας είπα και πριν ότι έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην εκπαίδευση και την έρευνα. Δεν μου ταιριάζει να ισχυριστώ ότι αν εκλεγώ αύριο θα προσφέρω σε εκείνον και στον άλλο τομέα. Ασφαλώς και το βλέμμα μου είναι στραμμένο στην ανάπτυξη και στην Παιδεία, που πιστεύω ότι είναι η βάση για τα πάντα.

Ομως, εγώ δεν αποκαλώ πολιτική την "τέχνη του εφικτού". Ούτε θα με ακούσετε να υπόσχομαι "πολιτική λύση" σε ένα πρόβλημα που μαθηματικά είναι μη επιλύσιμο. Αυτή τη νοοτροπία θέλω να ανατρέψω αν εκλεγώ. Οταν ένα φορτίο δεν μπορεί να σηκωθεί, ας πούμε, από κάποιο γερανό, δεν μπορούμε να κάνουμε το σχοινί ισχυρότερο με πολιτική απόφαση. Χρειάζεται να εφεύρουμε μια καλύτερη μηχανή. Μέχρι σήμερα, οι πολιτικοί μας αυτό προσπαθούσαν να κάνουν, και τώρα που το σχοινί έσπασε, ακόμη και τώρα πλασάρονται ως σωτήρες.

Εγώ σκοπεύω να λειτουργήσω διαφορετικά. Με ενδιαφέρει να αξιοποιήσω τη γνώση μιας ζωής στις επάλξεις της έρευνας, και κυρίως τον τρόπο σκέψης στην αναζήτηση του νέου, στην ανάπτυξη μιας συνολικά διαφορετικής στάσης απέναντι στα πράγματα. Μιας ενεργού στάσης μιας κοινωνίας που δεν περιμένει σωτήρες, που δεν δέχεται τα ερωτήματα που της σερβίρουν αυτοί που επιχειρούν να την εξημερώσουν, ισχυριζόμενοι ότι την ενημερώνουν.

Οταν γίνουν τα σωστά ερωτήματα, να είστε βέβαιος ότι θα δοθούν και οι σωστές απαντήσεις. Εδώ που βρισκόμαστε, κανένα όριο δεν πρέπει να θέτουμε, ούτε στα ερωτήματα, ούτε στις απαντήσεις. Αυτό ακριβώς θα προσφέρω με την εκλογή μου».


Ο Νίκος Μαρκάτος είναι ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, π. πρόεδρος Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, π. πρύτανης  ΕΜΠ 1991-97. Senior Visitor  στο Department of Applied Mathematics & Theoretical Physics του Πανεπιστημίου Cambridge και Fellow του Selwyn College του Πανεπιστημίου Cambridge (2001-2002). Visiting Professor University of Surrey(2001-2011), FRSA (Βασιλική Εταιρεία Τεχνών Αγγλίας). 

Πατέρας τριών παιδιών. Διπλωματούχος χημικός μηχανικός ΕΜΠ, 1967. Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοικητική των Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1969. Δίπλωμα του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (DIC) το 1974. Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) Μηχανικής, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College), 1974. Επιστημονικός Συνεργάτης Imperial College Λονδίνο, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών 1973-75. Τεχνικός Διευθυντής CHAM Ltd. Λονδίνο 1975-81. Καθηγητής και διευθυντής Τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο του Greenwich Λονδίνο 1981-86. Καθηγητής ΕΜΠ 1985 -. Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ 1990-1994, 2006-2010. Τεχνικός σύμβουλος Ερευνητικών Κέντρων NASA Langley και NASA Lewis ΗΠΑ, Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών Αγγλίας, Nippon Steel Ιαπωνία, Ishikawagima-Harima Heavy Industries Ιαπωνία, KWU Γερμανία, ASEA Σουηδία, Ερευνητικό Κέντρο Μεταλλουργικών Εφαρμογών Αυστραλία, EPRI, HΠΑ, Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Πυρκαγιών Αγγλία, και πολλών άλλων. Επισκέπτης Καθηγητής Imperial College Λονδίνο 1983-86. Συνεκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Applied Mathematical Modelling 1984-. Εκδότης 2 αγγλόφωνων βιβλίων. Συγγραφεύς 3 βιβλίων και άνω των 450 επιστημονικών διεθνών δημοσιεύσεων. Συγγραφεύς δεκάδων εισηγήσεων σε διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια. Τιμήθηκε με 5 κρατικές υποτροφίες 1963-67, τα βραβεία ΕΜΠ Θωμαΐδειον και (δύο φορές) Χρυσοβέργειον δι’ εξαίρετον επίδοση και ήθος 1965-67, το βραβείο Πετζετάκι 1967, το διεθνές βραβείο της ΝΑSΑ για ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας με επωφελείς συνέπειες για την ανθρωπότητα Συμβούλιο Εφευρέσεων NASA 1980, το Εμπειρίκειο βραβείο 1994, και πολλά άλλα. Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σόφιας (Doctor Honoris Causa). Πρόεδρος Κέντρων Μελετών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Πολιτική.  Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων 1995 -1999. Το βιογραφικό του εμφανίζεται από το 1983 στα περισσότερα διεθνή «Who is Who». Εξελέγη «Διεθνής Προσωπικότης» των ετών 1993-94 και 1994-95 από τα Βιογραφικά Ινστιτούτα ΗΠΑ και Αγγλίας. Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών Αγγλίας (FRSA).