Παρασκευή, 09 Μαϊος 2014 11:06

Παναγιώτης Κάτσαρης: "Ο λαός θα τιμωρήσει τους σαλτιμπάγκους"

Γράφτηκε από την
Παναγιώτης Κάτσαρης: "Ο λαός θα τιμωρήσει τους σαλτιμπάγκους"

«Η "Ανταρσία στο Μωριά" μετά τις περιφερειακές εκλογές θα έχει σίγουρα εκπρόσωπο ή εκπροσώπους στο Περιφερειακό Συμβούλιο» τονίζει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Κάτσαρης, μιλώντας στην "Ε" για τις επικείμενες εκλογές, για τα σημαντικά προβλήματα της Περιφέρειας, καθώς επίσης για τα... έργα και τις ημέρες του Πέτρου Τατούλη.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

1. Ποιος είναι ο στόχος σας για τις περιφερειακές εκλογές;

«Βασικός στόχος για την "Ανταρσία στο Μωριά - Συμπόρευση για την Ανατροπή" είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος της. Να καταφέρουμε να αφυπνίσουμε το λαό να συμπορευθεί μαζί μας, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να ξεσηκωθεί και να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές εξαθλίωσής του που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια. Για μας οι περιφερειακές εκλογές είναι κεντρική πολιτική μάχη. Οι περιφέρειες έχουν προ πολλού μετατραπεί σε μικρά τοπικά κράτη και η πρακτική του κ. Τατούλη το αποδεικνύει περίτρανα (βλέπε παραχώρηση υδάτινων πόρων, διαχείριση απορριμμάτων, ΕΟΖ - ειδικές οικονομικές ζώνες κ.λπ.)».

 

2. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα ζητήματα στην Περιφέρεια και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

«Οι παραπάνω αναφορές δεν είναι τυχαίες, οι υδάτινοι πόροι είναι για μας κοινωνικό αγαθό και δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να πωλούνται ή να διαχειρίζονται από ιδιώτες. Η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται τοπικά σε μικρή κλίμακα, με διαλογή στην πηγή ανακύκλωση και κομποστοποίηση, ώστε να μειωθεί σημαντικά και το κόστος στους πολίτες αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ειδικές οικονομικές ζώνες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν στην περιφέρειά μας. Οι παραλίες θα πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμες στους πολίτες και όχι τσιφλίκι των μεγάλων τουριστικών συμφερόντων όπως προετοιμάζεται. Ως "Ανταρσία στο Μωριά - Συμπόρευση για την Ανατροπή" καλούμε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου να παλέψουν μαζί μας για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που σήμερα εφαρμόζονται εξυπηρετώντας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

 

3. Ως κορυφαίο ζήτημα τον τελευταίο καιρό αναδείχθηκε αυτό της διαχείρισης σκουπιδιών. Ποια είναι η δική σας θέση;

«Το θέμα των απορριμμάτων είναι ένα από τα σοβαρότερα που ταλανίζουν όχι μόνο τη δική μας περιφέρεια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί πίσω από τη διαχείρισή τους κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα που τρέφονται από αυτή. Ενώ η λύση είναι απλή και εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων υλικών, κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος και χρήση του ως οργανικού λιπάσματος, ταφή των ελάχιστων υπολειμμάτων αδρανών υλικών), στην περιφέρεια επιλέγεται ο τρόπος της μεταφοράς - μεταφόρτωσης - συγκέντρωσης ως υποτιθέμενος τρόπος βέλτιστης διαχείρισης. Στην πράξη αυτό οδηγεί σε διάσπαρτες ανεξέλεγκτες χωματερές ανά την περιφέρεια Πελοποννήσου και πολλαπλάσια αύξηση των τελών διαχείρισης των απορριμμάτων που θα καρπωθούν οι διαπλεκόμενοι μεγαλοεργολάβοι και θα τα φορτωθούν οι απλοί πολίτες. Αυτά τα σχέδια πρέπει να ανατραπούν και να οδηγηθούμε στο μοναδικό ορθολογικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που αναφέραμε πιο πάνω. Ο αγώνας των κατοίκων του Ταϋγέτου της Καλλιρρόης αλλά και άλλων περιοχών της περιφέρειας δίνει ελπίδες για το μέλλον. Η "Ανταρσία στο Μωριά" θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα των κατοίκων απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

 

4. Πώς κρίνετε την παρουσία του Πέτρου Τατούλη στη θέση του περιφερειάρχη τα 3,5 αυτά χρόνια;

«Ο κ. Τατούλης ως υπηρέτης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και του κοντινού του περιβάλλοντος κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένος. Παίρνει άριστα επίσης στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών όντας πρωτοπόρος στο θέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών και της απευθείας συνεργασίας με το λαομίσητο τοποτηρητή Φούχτελ. Στην υπηρεσία όμως του λαού της Πελοποννήσου και των συμφερόντων του παίρνει βαθμολογία υπό το μηδέν. Τώρα το παίζει δήθεν ανεξάρτητος, όπως σχεδόν όλοι οι υπηρέτες του σάπιου πολιτικού συστήματος του παρελθόντος που μόνο δεινά συσσώρευσαν στον ελληνικό λαό και το λαό της Πελοποννήσου, αλλά στην κάλπη θα δει ότι ο λαός δεν ξεχνά. Ο λαός θα τον τιμωρήσει και αυτόν αλλά και όλους τους άλλους πολιτικούς σαλτιμπάγκους που υπηρέτησαν αυτό το σύστημα δεκαετίες και τώρα μεταμφιέζονται σε δήθεν ανεξάρτητοι - αυτοδιοικητικοί - άχρωμοι - αντιμνημονιακοί κ.λπ.».

 

5. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να πάρετε μετά τις εκλογές αναλόγως και του αποτελέσματος;

«Η "Ανταρσία στο Μωριά" μετά τις περιφερειακές εκλογές θα έχει σίγουρα εκπρόσωπο ή εκπροσώπους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι δεν θα παρακολουθούν απλά και θα καταψηφίζουν τις αντιδραστικές αντιλαϊκές επιλογές της όποιας περιφερειακής αρχής. Θα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα, θα τα αντιπαλεύουν μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες, και θα ανατρέπουν μαζί με τον πελοποννησιακό λαό τις όποιες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις. Η "Ανταρσία στο Μωριά" θα παίρνει δύναμη από τους απλούς πολίτες γιατί απαρτίζεται από απλούς πολίτες, θα κάνει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων προς όφελος του λαού και των τοπικών κοινωνιών και όχι για να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέροντα. Θα συγκρουστεί ολομέτωπα με το λόμπι των σκουπιδιών της διαχείρισης υδάτων, του ξεπουλήματος κάθε δημόσιου αγαθού. Με αυτή την προοπτική ζητάμε τη συμπόρευση ολόκληρου του λαού της Πελοποννήσου για την ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών, για να έχουμε παρόν εμείς και μέλλον τα παιδιά μας σε αυτό εδώ τον τόπο».

 

Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως γεωπόνος - βιοτεχνολόγος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελαιόλαδου στο Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΑΑΚ (Ενιαία ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση) σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Το 2004 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΜΕΡΑ, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».


NEWSLETTER