Παρασκευή, 09 Μαϊος 2014 22:33

Σταύρος Τσακυράκης: "Κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης και η πορεία μας μέσα σ’ αυτή"

Γράφτηκε από την
Σταύρος Τσακυράκης: "Κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης και η πορεία μας μέσα σ’ αυτή"

 

"Προφανώς, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δώσει ένα στίγμα για τις προθέσεις του εκλογικού σώματος. Αυτό θα πρέπει να εκφράζει την αποδοκιμασία του παλαιοκομματικού συστήματος. Δεν πρέπει όμως να παρερμηνευθεί και να γίνει αφορμή για περαιτέρω κομματικά παιχνίδια, που μόνο κακό κάνουν στη σταθερότητα της χώρας".

 

Αυτό σημειώνει, μιλώντας στην “Ε”, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με “Το Ποτάμι”.

Οπως επισημαίνει, στις επικείμενες ευρωεκλογές «κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης και η πορεία μας μέσα σ’ αυτή. Με τους ευρωσκεπτικιστές να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων». 

Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι «αν καταφέρουμε να αντιστρέψουμε μια για πάντα την παράδοση της αναξιοκρατίας που επικρατεί, η πορεία της χώρας μας μόνο θετική θα μπορούσε να είναι. Ιδέες υπάρχουν, αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν· τώρα το μόνο που μας μένει είναι να αλλάξουμε νοοτροπίες: ένα έργο πολύ δύσκολο».

 

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης και η πορεία μας μέσα σ’ αυτή. Με τους ευρωσκεπτικιστές να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων.

Στις 25 Μαΐου θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε μια ενωμένη και δυνατή Ευρώπη, με όραμα και συνοχή, και όχι μια κατακερματισμένη ένωση, με κράτη μέλη διαφορετικών ταχυτήτων.

Το διακύβευμα δεν είναι λοιπόν η πολιτική σταθερότητα, όπως θέλουν να μας πείσουν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Κρίνεται η πορεία της Ευρώπης και ο ρόλος μας μέσα σε αυτή».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Ξέρετε, κάποια στιγμή σ’ αυτή τη χώρα θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Οι ευρωεκλογές γίνονται για να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να σταματήσουμε να στέλνουμε τη χώρα κάθε λίγο και λιγάκι σε μια εκλογική περιπέτεια. Κι αυτό είναι μία από τις προτάσεις του ''Ποταμιού'': Οι εκλογές να γίνονται στην ώρα τους.

Προφανώς, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δώσει ένα στίγμα για τις προθέσεις του εκλογικού σώματος. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να εκφράζει την αποδοκιμασία του παλαιοκομματικού συστήματος. Δεν πρέπει όμως να παρερμηνευθεί και να γίνει αφορμή για περαιτέρω κομματικά παιχνίδια, που μόνο κακό κάνουν στη σταθερότητα της χώρας. Μόνο μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία και την ανανέωση του πολιτικού κατεστημένου θα μπορέσουμε να επιτύχουμε».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Αυτή τη στιγμή στην Eυρωπαϊκή Eνωση την πλειοψηφία την έχουν οι συντηρητικές δυνάμεις του ΕΛΚ, οι οποίες έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν το δικό τους πρόγραμμα στο σύνολο της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές, σε συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις που θα εκλεγούν στο Eυρωκοινοβούλιο. Κυρίως, όμως, θέλουμε να εστιάσουμε τη συζήτηση σε θέματα που αφορούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη σωστή αξιοποίηση του παραγωγικού μας ιστού και των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, και στην προσπάθεια για ευημερία και ανάπτυξη».

 

4. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων, και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Αυτό που με κάνει να αισιοδοξώ είναι η ποιότητα και η παιδεία των νέων. Ως καθηγητής, βλέπω εκατοντάδες παιδιά να περνάνε από τα έδρανα της Νομικής. Η ωριμότητά τους, οι ιδέες τους και η δίψα τους για γνώση μού δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.

Από την άλλη, το υπάρχον σύστημα πελατειακών σχέσεων και η πρωτοφανής έλλειψη αξιοκρατίας που επικρατεί στην Ελλάδα δεν επιτρέπει στα νέα αυτά παιδιά να προχωρήσουν. 

Αν καταφέρουμε να αντιστρέψουμε μια για πάντα την παράδοση της αναξιοκρατίας που επικρατεί, η πορεία της χώρας μας μόνο θετική θα μπορούσε να είναι. Ιδέες υπάρχουν, αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν· τώρα το μόνο που μας μένει είναι να αλλάξουμε νοοτροπίες: ένα έργο πολύ δύσκολο».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε στο μνημόνιο και η τελευταία που θα βγει. Η πολιτική ηγεσία τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ισπανίας δεν αναλογίστηκαν το πολιτικό κόστος και έτσι τόλμησαν να προωθήσουν γρήγορα τις απαραίτητες αλλαγές.

Στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί, ξανά και ξανά, ότι το πολιτικό κατεστημένο αδυνατεί να μας βγάλει από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε. Θεώρησα λοιπόν ότι πρέπει να συμβάλω στη συντριβή του παλιοκομματικού συστήματος - και κυρίως να ανοίξω το δρόμο στην εναλλαγή των γενεών στην εξουσία. Αυτή είναι η προτεραιότητά μου και θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι νέοι άνθρωποι να πάρουν το μέλλον της χώρας στα χέρια τους.

Οσο για το πού μπορώ να προσφέρω, νομίζω ότι η μέχρι στιγμής πορεία μου στη νομική επιστήμη και τον ακαδημαϊκό χώρο μού επιτρέπει να λέω ότι μπορώ να ασχοληθώ με θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της λειτουργίας των θεσμών και των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων».

 

* Ο Σταύρος Τσακυράκης είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει ασχοληθεί με τη μελέτη του Συνταγματικού Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Harvard, Columbia και New York University των ΗΠΑ. 

 

Ως δικηγόρος, έχει υποστηρίξει πολλές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εχει συγγράψει 3 βιβλία και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.


NEWSLETTER