Τρίτη, 13 Μαϊος 2014 20:07

Βασίλης Νικάκης: "Ο κόσμος να κρίνει ποιος ωφελήθηκε από την Ε.Ε."

Γράφτηκε από την
Βασίλης Νικάκης: "Ο κόσμος να κρίνει ποιος ωφελήθηκε από την Ε.Ε."

 

"Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με την ταυτόχρονη καταδίκη των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί να είναι το διαφορετικό, το ελπιδοφόρο που θα φέρουν αυτές οι εκλογές".

 

Την εκτίμηση αυτή κάνει, μιλώντας στην “Ε”, ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής Βασίλης Νικάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Οπως επισημαίνει, «ο κόσμος έχει πλέον πείρα πολλών χρόνων από την Ε.Ε., πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρέπει να κρίνει με βάση το ποιος τελικά ωφελήθηκε από την ένταξη στην Ε.Ε., ο ίδιος ή το κεφάλαιο. Να κάνει κριτήριο ψήφου την ίδια του τη ζωή», σημειώνοντας παράλληλα:

«Ο λαός πρέπει να προσπεράσει τα εμπόδια, τις ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες που του καλλιεργούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρηματικά συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης και να φτάσει μπροστά και στις τρεις κάλπες με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ στο χέρι».

 

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά την γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Εκείνο που θα κριθεί στις ευρωεκλογές είναι πόσο ενισχυμένος θα βγει ο ίδιος ο λαός, τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, απέναντι στην λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γι’ αυτό η υπερψήφιση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι η πιο αποτελεσματική έκφραση της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Αυτό θα είναι το διαφορετικό, το ελπιδοφόρο εκλογικό αποτέλεσμα, που κανείς δεν θα μπορεί να το διαβάσει διαφορετικά.

Αποτυπώνει γνήσια τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της Ε.Ε., των μονοπωλίων και στα κόμματά τους. Εκφράζει την θέληση ότι κάτι μπορεί να αρχίσει να αλλάζει, ότι το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει δύναμη και ελπίδα του λαού».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα. Το πιο πιθανό είναι να επιταχύνει την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και με τα κόμματα που ''προβάρονται'', όπως οι ''Ελιές'' και τα ''Ποτάμια'' ή άλλα, που μπορεί να προκύψουν μετεκλογικά.

Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι: Θα εμπιστευθούμε πάλι αυτούς που μας υποσχέθηκαν ''λαγούς με πετραχήλια'' στην Ε.Ε. και σήμερα εμφανίζονται με άλλη μάσκα; Ή θα κάνουμε ένα βήμα ρήξης με αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα που φτιάχτηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου; Γιατί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Χ.Α., Ανεξάρτητοι Ελληνες, δηλαδή όλοι, κινούνται εντός των τειχών. Π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλοι, ψήφισε το μνημόνιο των μνημονίων, την συνθήκη του Μάαστριχτ και τώρα ζητά να κάνει άλλο μείγμα διαχείρισης στην Ε.Ε.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με την ταυτόχρονη καταδίκη των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε., μπορεί να είναι το διαφορετικό, το ελπιδοφόρο που θα φέρουν αυτές οι εκλογές».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Η πολιτική της Ε.Ε., όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη της, είναι αντιλαϊκή, αντεργατική, στηρίζει στρατηγικά τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε σαν ένωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων κάτω από την ομπρέλα των ευρωπαϊκών εθνικών κυβερνήσεων, με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους. Ο λαός πρέπει να προσπεράσει τα εμπόδια, τις ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες που του καλλιεργούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρηματικά συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης και να φτάσει μπροστά και στις τρεις κάλπες με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ στο χέρι.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ απαντά με τον καλύτερο τρόπο, αφού είναι το μόνο κόμμα που δεν υποχωρεί μπροστά στις απαιτήσεις των μονοπωλίων, δεν παζαρεύει πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Δεν θα προδώσει το λαό, δεν θα καθίσει στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων με τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες».

 

4. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζεται πως θα κριθεί αυτό;

«Εμείς οι κομμουνιστές είμαστε πάντα αισιόδοξοι, γι’ αυτό άλλωστε αγωνιζόμαστε καθημερινά με τους απλούς ανθρώπους, με αυτούς που υποφέρουν από αυτή την πολιτική της Ε.Ε. και των συνοδοιπόρων της εδώ στην Ελλάδα. Ο κόσμος έχει πλέον πείρα πολλών χρόνων από την Ε.Ε., πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρέπει να κρίνει με βάση το ποιος τελικά ωφελήθηκε από την ένταξη στην Ε.Ε., ο ίδιος ή το κεφάλαιο. Να κάνει κριτήριο ψήφου την ίδια του τη ζωή.

Η υπερψήφιση των συνδυασμών του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. ακόμα και από εργαζόμενους που δεν συμφωνούν σε όλα μ’ αυτό, είναι η πιο αποτελεσματική έκφραση της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Είναι το μόνο πλήγμα για την Ε.Ε. και την τρόικα. Είναι βήμα με το κεφάλι ψηλά, βήμα ενίσχυσης των αγώνων που έρχονται, βήμα στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης σήμερα, ικανής να παρεμποδίσει, να αποτρέψει τα χειρότερα, ανεξάρτητα ποιος θα βρίσκεται στην κυβερνητική καρέκλα.

Ο λαός να συνειδητοποιήσει την αστείρευτη δύναμή του, να τη βάλει σε κίνηση, να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και των πολιτικών εκφραστών τους, να βάλει την οικονομία στη δούλεψή του, να πάρει την εξουσία στα χέρια του».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζεται ότι θα προσφέρεται καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Είναι τιμή μου που το ΚΚΕ με στράτευσε στον αγώνα των ευρωεκλογών. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για την Ευρωβουλή έχει αγωνιστές της ζωής, από όλα τα μετερίζια, που αγωνίζονται ενιαία για την ανάταση του κομουνιστικού κινήματος μαζί και δίπλα στο λαό.

Το ΚΚΕ είναι κόμμα δοκιμασμένο στα δύσκολα, με επεξεργασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, όσοι εκλεγούν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουν, όπως ήδη κάνουν οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές του». 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

*Ο Βασίλης Νικάκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1953. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη. Συνταξιούχος αυτοαπασχολούμενος. Πρώην διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου και καθηγητής διαιτησίας UEFA. Μέλος της Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ Αιτωλοακαρνανίας, μέλος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βορειοδυτικής Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αγρινίου. Ηταν υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου το 2006 και 2010 και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ το 2012.


NEWSLETTER