Τετάρτη, 14 Μαϊος 2014 15:10

Δημήτρης Χατζησωκράτης: "Η πάλη μας αλληλένδετη με την πάλη για την Ευρώπη"

Γράφτηκε από την
Δημήτρης Χατζησωκράτης: "Η πάλη μας αλληλένδετη με την πάλη για την Ευρώπη"

 

"Η πάλη για το δικό μας μέλλον είναι αλληλένδετη με την πάλη για μια άλλη Ευρώπη. Οφείλουμε γι’ αυτό, προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες, να δώσουμε τη δική μας απάντηση".

Αυτό δηλώνει, μιλώντας στην “Ε”, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη “Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία” Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Παράλληλα, εκτιμά ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου «δύο ακραίες καταγραφές εκλογικών αποτελεσμάτων, αυτή της μεγάλης μείωσης της εκλογικής δύναμης σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή αυτή της διατήρησης των δυνάμεών τους, θα προσδιορίσουν, σχεδόν αναπόδραστα, είτε τη γρήγορη καταφυγή σε βουλευτικές εκλογές είτε και την επιδίωξη εξάντλησης της τετραετίας».

Εκφράζει, καταλήγοντας, αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς -όπως τονίζει- ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι «πέρα από τις αστοχίες και τις αδυναμίες του σχεδιασμού προσαρμογής και της επιβολής του στη χώρα, έχει πλέον γίνει φανερό ότι είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που μπλοκάρει, αδυνατίζει και ακυρώνει, σε τελευταία ανάλυση, θετικά και σταθερά αποτελέσματα, παρά τις μεγάλες θυσίες που καταβάλλονται από τον ελληνικό λαό».

 

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Αυτές οι εκλογές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για όλους τους Ευρωπαίους. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει, θεσμικά, την αρμοδιότητα να συναποφασίζει για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αποφασίζει για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και εφέτος, για πρώτη φορά, να υποδείξει καθοριστικά τον πρόεδρο της Επιτροπής, με υποψηφίους που έχουν, για πρώτη φορά, υποδειχθεί από τις ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες.

Οι ευρωεκλογές αυτές θα διεξαχθούν μέσα σε μια Ευρώπη βαθιάς κοινωνικής κρίσης, με εκατομμύρια άνεργους και ένα αναπτυξιακό πρότυπο υπό αμφισβήτηση.

Για εμάς τους Ελληνες, που βιώνουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση, οι εκλογές αυτές έχουν εκ των πραγμάτων μια πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Η αντίληψη πως "τα δικά μας προβλήματα μας φθάνουν, με την Ευρώπη ας ασχοληθούν άλλοι", παραβλέπει ότι όλα τα προβλήματά μας είναι απόλυτα ευρωπαϊκά. Και η πάλη για το δικό μας μέλλον είναι αλληλένδετη με την πάλη για μια άλλη Ευρώπη. Οφείλουμε γι’ αυτό, προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες, να δώσουμε τη δική μας απάντηση».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Κάθε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία έχει τη βαρύτητά της. Πολύ περισσότερο σήμερα, καθώς ολοκληρώνονται άλλα δύο χρόνια προγράμματος προσαρμογής της χώρας, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στη ζωή αλλά και στο μέλλον της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Μπορεί, λοιπόν, να πρόκειται για εκλογή των 21 ευρωβουλευτών, αλλά η καταγεγραμμένη πραγματική βούληση των πολιτών, πέρα από την όποια σκοπιμότητα ή και αδυναμία πολλές φορές των δημοσκοπήσεων, θα εκφράζει την συγκατάθεση ή και την απαρέσκεια για πολιτικές προτάσεις και κόμματα.

Δύο ακραίες καταγραφές εκλογικών αποτελεσμάτων, αυτή της μεγάλης μείωσης της εκλογικής δύναμης σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή αυτή της διατήρησης των δυνάμεών τους, θα προσδιορίσουν σχεδόν αναπόδραστα είτε τη γρήγορη καταφυγή σε βουλευτικές εκλογές είτε και την επιδίωξη εξάντλησης της τετραετίας».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα, θα συναριθμηθεί και θα συνυπολογιστεί με τα αντίστοιχα των άλλων 27 χωρών μελών. Θα προσθέτει στον ευρωσκεπτικισμό, στην εθνική αναδίπλωση, στην ξενοφοβία και το ρατσισμό; Στο λαϊκισμό; Στην προοπτική μιας γερμανικής Ευρώπης, στη μονομέρεια μιας σιδηράς δημοσιονομικής λιτότητας και περιορισμού του  ευρωπαϊκού κοινωνικού πρότυπου;

Ή, αντιθέτως, θα συμβάλλει υπέρ της ενίσχυσης των δυνάμεων που αγωνίζονται για τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, με παράλληλη ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών εκλογής και ελέγχου των κοινοτικών οργάνων; Με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό και προσανατολισμό των πολιτικών στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους τους ευρωπαίους πολίτες;

Η ανάδειξη, εξάλλου, ευρωβουλευτών που θα ενισχύσουν τις συγκεκριμένες υπαρκτές πολιτικές ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο θα επηρεάσει και με την ψήφιση του προέδρου της Επιτροπής, αλλά και με την πενταετή συμβολή τους για προώθηση ή/και αποτροπή κοινοτικών επιλογών που θα αφορούν άμεσα στη χώρα μας. Εμείς ως "Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία" έχουμε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και υπέρ της προεδρίας του Μάρτιν Σουλτς».

 

4. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Ως αριστερός είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του τόπου μου και των ανθρώπων του. Αλλωστε, όπως έλεγε και ο Αντόνιο Γκράμσι, "εμείς οι αριστεροί αντιπαραθέτουμε την απαισιοδοξία της γνώσης στην... αισιοδοξία της βούλησης!".

Η αισιοδοξία μου αυτή, βεβαίως, στηρίζεται και στην όλο και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των συνελλήνων ότι η μεγάλη τομή και στόχευση της χώρας μας, στο άμεσο μέλλον, πρέπει να είναι οι μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας. 

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, μέσα σε τρία χρόνια κατάφεραν να βγουν από το πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ εμείς συνεχίζουμε, τέσσερα τώρα χρόνια και με πολλαπλάσιες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες. Και αυτό, γιατί πέρα από τις αστοχίες και τις αδυναμίες του σχεδιασμού προσαρμογής και της επιβολής του στη χώρα, έχει πλέον γίνει φανερό ότι είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που μπλοκάρει, αδυνατίζει και ακυρώνει, σε τελευταία ανάλυση, θετικά και σταθερά αποτελέσματα, παρά τις μεγάλες θυσίες που καταβάλλονται από τον ελληνικό λαό. Και γι’ αυτό το κόμμα μου, η ΔΗΜΑΡ, έχει μιλήσει και καταθέσει προτάσεις και σχέδια νόμων από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Ανήκω στην πολιτική οικογένεια της Ανανεωτικής Αριστεράς, που μετά την πτώση της δικτατορίας επεξεργάστηκε και παρουσίασε στον ελληνικό λαό το πρόσωπο και το όραμα μιας Ευρώπης των εργαζομένων και των λαών, το όραμα της ενεργού συμμετοχής της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ. Σε αντίθεση και σε πολεμική με όλες τις  άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς.

Από τότε επί 40 χρόνια, έχω συνδέσει την πολιτική και κοινωνική μου παρουσία τόσο με την συμμετοχή μου στη διεκδίκηση και διαμόρφωση της κοινωνικής Ευρώπης, μέσα από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, όσο και με την ανάδειξη και προώθηση της Ευρώπης των περιφερειών.

Την τελευταία μάλιστα περίοδο των τεσσάρων χρόνων, έχοντας και  την ευθύνη του κόμματός μου για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, έχω ασχοληθεί συστηματικά και ιδιαιτέρως με τα δημόσια οικονομικά και τα προγράμματα προσαρμογής.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο ευρωπαϊκών μετασχηματισμών και επαναπροσανατολισμού, αλλά και της χώρας μας εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μπορούσα να συμβάλω από τη θέση του ευρωβουλευτή».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Ερμιόνη το 1951. Μικρασιατικής καταγωγής. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (1975). Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία στην Οικονομία. Μέλος  της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου (1973). Mέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου του Ρήγα Φεραίου, διευθυντής του “Θούριου”. Mέλος των Εκτελεστικών Γραφείων του ΚΚΕ εσωτερικού, της ΕΑΡ, της Π.  Γραμματείας του Συνασπισμού. Διευθυντής της “Αυγής” (1999-2000). Μέλος των Εκτελεστικών Οργάνων και Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΓΣΕΕ (1983-95). Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ (1995-1998). Σήμερα είναι  μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνος Οικονομικής και  Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας/Χρονικό-Μαρτυρία (2005) για το βιβλίο «Πολυτεχνείο ’73. Αναστοχασμός μιας πραγματικότητας».


NEWSLETTER