Πέμπτη, 15 Μαϊος 2014 19:24

Εύα Βαλτζή: "Οι ευρωεκλογές αφετηρία για θετικές εξελίξεις"

Γράφτηκε από την

"Οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για θετικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από την ήττα και την καταδίκη της πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας".

 

Την πιο πάνω θέση εκφράζει, μιλώντας στην “Ε”, η Εύα Βαλτζή, υποψήφια ευρωβουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα - τονίζοντας την ίδια στιγμή: «Πάνω απ’ όλα να προσέλθουμε να ψηφίσουμε. Από την ψήφο μας εξαρτάται η πορεία και της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οπως επισημαίνει δε, «για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά όλοι. Να ξεχάσουμε τις αγκυλώσεις και τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Να αποκτήσουμε σύνεση, μέτρο και ορθολογισμό».

Παράλληλα η Ε. Βαλτζή τονίζει ότι στις ευρωεκλογές, το ζητούμενο είναι ένα αποτέλεσμα που «θα επιβάλει νέα πολιτική στη χώρα. Εξοδο από την κρίση. Επιστροφή στη πραγματική οικονομία. Η χώρα χρειάζεται Σοσιαλιστικό Κόμμα. Χρειάζεται ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων. Χρειάζεται αυτονομία στην πολιτική».

 

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Σ’ αυτές τις εκλογές κρίνονται πολιτικά οι δύο διαφορετικές στρατηγικές για την πορεία της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μια πολιτική είναι αυτή που εφαρμόστηκε και στη χώρα μας, με εξαιρετική  μάλιστα δριμύτητα, που τη βιώνουμε όλοι και που μας οδήγησε στον τραγικότερο απολογισμό της νεότερης ιστορία της χώρας, και είναι η μείωση του εθνικού πλούτου, η μείωση των εισοδημάτων και των συντάξεων, τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα σε παραγωγικές επιχειρήσεις και καταστήματα, να οδηγηθεί το πιο δυναμικό, επιστημονικό και μορφωμένο κομμάτι της νεολαίας μας στην ξενιτιά και εκατομμύρια συνάνθρωποί μας να βρεθούν στα όρια της φτώχειας, σε ανθρωπιστική κρίση και συσσίτια.

Στον αντίποδα, η στρατηγική που υποστηρίζουμε και για την οποία αγωνιζόμαστε αφορά την προοδευτική έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη πραγματικής οικονομίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους, την ανάπτυξη νέων αλλά και παλαιών επιχειρήσεων σε δυναμικούς κλάδους της μεταποίησης, των αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού, του πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Οι ευρωεκλογές του 2014 πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για θετικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από την ήττα και την καταδίκη της πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας.

Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα αυτό να επιβάλει νέα πολιτική στη χώρα. Εξοδο από την κρίση. Επιστροφή στη πραγματική οικονομία. Η χώρα χρειάζεται Σοσιαλιστικό Κόμμα. Χρειάζεται ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων. Χρειάζεται αυτονομία στην πολιτική».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Με τη μεγάλη, τη συντριπτική νίκη αυτών των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μας, που θα ενωθούν με τα αντίστοιχα πλειοψηφικά ρεύματα των ευρωπαϊκών λαών του νότου, θα επιβάλουν την αλλαγή των σχεδίων των κερδοσκόπων, θα βγάλουν την Ευρώπη από την οικονομική κρίση και το διχασμό.

Δυνάμεις που θα αξιώσουν ανάταξη της οικονομίας στην ευρωζώνη, ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης. Συνοχή μεταξύ των χωρών του Νότου και του Βορρά».

 

4. Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων, και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Αλλά για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά όλοι. Να ξεχάσουμε τις αγκυλώσεις και τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Να αποκτήσουμε σύνεση, μέτρο και ορθολογισμό όλοι. Σ’ όποια κοινωνική βαθμίδα είμαστε, ό,τι επάγγελμα κι αν κάνουμε, όπως κι αν δραστηριοποιούμαστε.

Πάνω απ’ όλα να προσέλθουμε να ψηφίσουμε. Από την ψήφο μας εξαρτάται η πορεία και της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Πρώτα απ’ όλα, ήθελα να σηματοδοτήσω σ’ όλους γύρω μου, ακόμα και στα παιδιά μου, ότι δεν είμαι απαθής. Οτι δεν θα κάτσω με "σταυρωμένα χέρια" σ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ότι όχι δεν θα πάω απλά να ψηφίσω, αλλά θα αγωνιστώ μαζί με ξεχωριστούς ανθρώπους, που στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε μια ελπιδοφόρα πορεία. Για ένα δημιουργικό μέλλον. Για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Για την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας. Για τις δουλειές μας και τις κατακτήσεις μας. Για να επιστρέψουν τα παιδιά μας κι όσοι πήραν το δρόμο της ξενιτιάς.

Ειδικότερα, ο τομέας που θέλω να προσφέρω είναι αυτός που η οικογένειά μου αγωνίζεται ήδη επί 4 γενιές. Να συνεχίσουμε να παράγουμε και να εξάγουμε τα προϊόντα μας σ’ όλο τον κόσμο. Με σκληρή δουλειά και άλλη τόση υπερηφάνεια. Να γίνει η Μεσσηνία πρωτοπόρα στον αγώνα της ανάκαμψης».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η Εύα Βαλτζή τελείωσε το Μαράσλειο και σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε επίσης δημοσιογραφία, μάρκετινγκ και δημόσιες σχέσεις, στο Λονδίνο και την Αθήνα. Διατέλεσε πρόεδρος Δ.Σ. της εκδοτικής εταιρείας "Φώτρον Α.Ε." (1990-2000)· εκδότρια εφημερίδων και περιοδικών, αγγλόγλωσσων και ελληνικών (Hellenic Times, Food Market, Τροφιμαγορά κ.ά.)· διαχειρίστρια (2007-2013) της μεσσηνιακής μεταποιητικής εξαγωγικής εταιρείας αγροτικών προϊόντων ΒΕΚΑΠ Μενέλαος Βαλτζής (έτος ίδρυσης 1910). Είναι μητέρα 2 παιδιών, του Χάρη Γερονικολού που ζει και εργάζεται στο Σίτι του Λονδίνου, και του Μενέλαου Γερονικολού που ζει πλέον στην Καλαμάτα, συνεχίζοντας (4η γενιά) την παράδοση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της οικογενειακής επιχείρησης.