Πέμπτη, 22 Μαϊος 2014 21:55

Μπάμπης Λαμπίρης: "Ο λαός θα βάλει τέλος στην ευρωενωσιακή καρικατούρα"

Γράφτηκε από την
Μπάμπης Λαμπίρης: "Ο λαός θα βάλει τέλος στην ευρωενωσιακή καρικατούρα"

 

"Ο λαός με την ψήφο του και κάθε απόφασή του θα πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ευρωενωσιακή καρικατούρα δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας. Ο μόνος τρόπος για να επηρεαστούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς όφελός μας είναι η διακοπή αυτών των ετεροβαρών και ανισότιμων σχέσεων".

 

Τη θέση αυτή διατυπώνει μιλώντας στην “Ε” ο Μπάμπης Λαμπίρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Σχέδιο Β, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να διευρυνθεί και να βαθύνει η συζήτηση για το ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το χρέος, για τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της τρόικας, που μετατρέπει τους θύτες σε θύματα και τα θύματα τα βάζει να ξαναπληρώσουν, τώρα με κατεστραμμένα και αφαιρεμένα δικαιώματα, όλες τις ζημιές της δικής τους κρίσης».

Οπως τονίζει δε χαρακτηριστικά, «απαίτησή μου είναι οι καταστροφικές πολιτικές να είναι οι τελευταίες που καταστρέφουν ζωές, περιθωριοποιούν ανάγκες, αφαιρούν δικαιώματα, αρπάζουν κόπους και απαξιώνουν όνειρα».

 

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Ενα πλαίσιο διαφορετικό απ’ αυτό που βάζουν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή, να διευρυνθεί και να βαθύνει η συζήτηση για το ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το χρέος. Για τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της τρόικας, που μετατρέπει τους θύτες σε θύματα και τα θύματα τα βάζει να ξαναπληρώσουν, τώρα με κατεστραμμένα και αφαιρεμένα δικαιώματα, όλες τις ζημιές της δικής τους κρίσης. Καλύπτουν πρώτα πρώτα τις τράπεζες με 130 δισ. ρευστό και εγγυήσεις, στηρίζουν το ευρώ, ένα νόμισμα αποθησαυρισμού και διασφαλίζουν τα υπερκέρδη που επενδύουν σ’ αυτό το νόμισμα, καταστρέφοντας παράλληλα και κάθε δυνατότητα ανάπτυξης.

Η αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης πρέπει να πάρει πιο συνειδητά χαρακτηριστικά και να καταλήξει σε ένα εναλλακτικό σχέδιο-πρόγραμμα, έξω απ’ αυτές τις ενώσεις, και να συγκροτηθεί μια νέα λαϊκή σύμπραξη που με ρήξεις και ανατροπές θα κάνουν δυνατή, πρωτίστως και σε σύντομο χρόνο, τη δημιουργία 1,5 εκατ. θέσεων εργασίας. Στη βάση αυτή, να δημιουργηθεί ένα νέο κοινωνικό κράτος, από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Δεν θα επηρεαστούν τα πολιτικά πράγματα της χώρας, πιθανόν να αφήσουν κάποιες παρακαταθήκες, που σε συνδυασμό με μια άλλη κατάσταση στο κίνημα, να μετατρέψει την αμφισβήτηση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ευρώ και τους δανειστές, σε πολιτικές  εναλλακτικές λύσεις, που η διακοπή των ετεροβαρών και ανισότιμων αυτών σχέσεων, να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο ξεκίνημα μιας άλλης ελπιδοφόρας πορείας του λαού και της χώρας».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Ο μόνος τρόπος να υπάρξουν τέτοιοι επηρεασμοί είναι η ανάκτηση της νομισματικής πολιτικής και το σπάσιμο, άμεσα, μέρους ή και του συνόλου των συμφωνιών (ΚΑΠ, ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, Δουβλίνο ΙΙ κ.λπ.) με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και δεύτερο, να καταστήσουμε τον λαό μοναδικό συντελεστή και κριτή των αποφάσεών του και όχι να στέλνουμε τις αποφάσεις για έγκριση στις Βρυξέλλες.

Ο λαός με την ψήφο του και κάθε απόφασή του θα πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ευρωενωσιακή καρικατούρα δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας. Ο μόνος τρόπος για να επηρεαστούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς όφελός μας, είναι η διακοπή αυτών των ετεροβαρών και ανισότιμων σχέσεων».

 

4. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων, και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Η αισιοδοξία μου είναι η ταύτιση της ανάγκης και της απόφασης για μια καλύτερη ζωή. Και η απαίτησή μου είναι οι καταστροφικές πολιτικές να είναι οι τελευταίες που καταστρέφουν ζωές, περιθωριοποιούν ανάγκες, αφαιρούν δικαιώματα, αρπάζουν κόπους και απαξιώνουν όνειρα».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Δύο είναι οι λόγοι που με παρακίνησαν να θέσω υποψηφιότητα. Πρώτον η ύπαρξη του Σχεδίου Β και οι προτεραιότητες που θέτει. Δεύτερον, η συμμετοχή του Α. Αλαβάνου, με την αντοχή και την επιμονή του σε πολύ δύσκολες συνθήκες πιέσεων και εκβιασμών να συνεχίσει να εμπλέκεται σε νέα, αλλά αναγκαία εγχειρήματα.

Πιστεύω ότι αυτούς τους λόγους πρέπει να πάρει υπόψη του και ο κάθε ψηφοφόρος και να ενώσει τη φωνή του μαζί με το Σχέδιο Β, ενισχύοντας έτσι το πρόγραμμά του, που θέτει και τους όρους να πάρει ο ίδιος ο εργαζόμενος τη ζωή του στα χέρια του. Ο ίδιος να αποφασίζει και ο ίδιος να επιβάλλει το συμφέρον και το δίκιο του.

Η δε στράτευσή μου σε μια τέτοια υπόθεση είναι κάτι το πολύ συγκεκριμένο, είναι και σκοπός και τομέας δράσης και σαν υποψήφιος και σαν εκλεγμένος».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Παναγιώτης (Μπάμπης) Λαμπίρης γεννήθηκε το 1953 στο Ζευγολατιό. Από το 1973 ανέπτυξε συνδικαλιστική και πολιτική δράση, οικοδομώντας πολιτικές οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Είναι πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου «Δ. Γληνός» στο Αιγάλεω και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Εχει αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα με καλλιτεχνικές παραγωγές και έκδοση χαρακτικών έργων τέχνης. Είναι παντρεμένος με την Αφροδίτη Νικολοπούλου και έχουν τρία παιδιά.


NEWSLETTER