Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:19

Ρόδη Κράτσα: "Θετικές εξελίξεις και όχι περιπέτειες"

Γράφτηκε από την
Ρόδη Κράτσα: "Θετικές εξελίξεις και όχι περιπέτειες"

 

"Ο κόσμος θέλει θετικές εξελίξεις και όχι περιπέτειες. Τώρα που η Ελλάδα θέτει τις βάσεις για να βγει από το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να χάνει το λόγο της πολιτικής του ύπαρξης" δηλώνει μεταξύ άλλων, μιλώντας στην “Ε”, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα, εκ νέου υποψήφια για το Ευρωκοινοβούλιο.

 

Οπως εκτιμά, «τα συμφέροντά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να τα εγγυηθεί η Ν.Δ. η πιο σταθερή ευρωπαϊκή δύναμη μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή» - και προσθέτει παράλληλα: «Φανταστείτε ποιο θα είναι το κλίμα εάν στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που αμφισβητούν το ευρώ και τα άλλα επιτεύγματα, που δεν είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν για μία Ευρώπη ισχυρή που θα μπορεί να προσφέρει ασπίδα και προστιθέμενη αξία στους λαούς της», για να επισημάνει:

«Η πορεία της ανάκαμψης που αρχίζει είναι ευαίσθητη. Δεν είναι όμως αβέβαιη, όπως θέλουν να μας πείσουν οι λαϊκίστικες φωνές που επενδύουν στην καταστροφολογία».

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Θα κριθεί η ικανότητα της χώρας μας να σταθεροποιήσει τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη και να αξιοποιήσει τα οφέλη. Θα είναι ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα, εντός και εκτός της Ελλάδας, για την πορεία που θέλουν οι Ελληνες να ακολουθήσουν. Θέλουμε να πάμε μπροστά ή να επιστρέψουμε στο χθες, στην αβεβαιότητα και την απομόνωση, μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον; Θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη ή θα παρασυρθούμε από τον επικίνδυνο  λαϊκισμό και τον ασαφή ευρωσκεπτικισμό;

Εξηγώ παντού στους συμπολίτες μας τις προκλήσεις της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο, πώς μπορούμε να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να δημιουργήσουμε καλύτερες προοπτικές. Αυτά μπορεί να τα εγγυηθεί η Ν.Δ. η πιο σταθερή ευρωπαϊκή δύναμη μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή. 

Επομένως, όσο περισσότερους και πιο έμπειρους στα ευρωπαϊκά θέματα ευρωβουλευτές εκλέξει, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι διαδικασίες είναι περίπλοκες, αλλά σημαντικές για την καθημερινότητα του πολίτη. Και την προετοιμασία του μέλλοντος».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει σημασία για τη χώρα μας και την Ευρώπη και θα πρέπει να μελετηθεί και να ερμηνευτεί σοβαρά. Είμαι σίγουρη ότι οι πολίτες με ωριμότητα και υπευθυνότητα θα στείλουν το μήνυμα σταθερότητας, που τόσο χρειάζεται η χώρα, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Δεν υπάρχει άλλωστε θετική εναλλακτική, γι’ αυτό και βλέπετε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις εκλογικές προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που η Ελλάδα θέτει τις βάσεις για να βγει από το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να χάνει τον λόγο της πολιτικής του ύπαρξης. Παράλληλα, έχει μεγάλη ασάφεια ως προς το ευρωπαϊκό του πρόγραμμα, όπως αυτό αποτυπώνεται, ιδιαίτερα στην τήρηση των υποχρεώσεων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο κόσμος θέλει θετικές εξελίξεις και όχι περιπέτειες».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Ολοι περιμένουν να δουν τις επιλογές και τις δεσμεύσεις μας. Εχουμε ήδη αρχίσει να ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και βλέπουμε ότι τα κεφαλαιοποιούμε σε κρίσιμους τομείς. Χάρη σε αυτά που έχουμε πετύχει, ξεκινά η συζήτηση για την οριστική λύση του ελληνικού χρέους. Η πορεία αυτή δεν πρέπει να διαταραχθεί από όσους προτείνουν πειραματισμούς, για τους δικούς τους μικροκομματικούς λόγους.

Φανταστείτε ποιο θα είναι το κλίμα εάν στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που αμφισβητούν το ευρώ και τα άλλα επιτεύγματα, που δεν είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν για μία Ευρώπη ισχυρή που θα μπορεί να προσφέρει ασπίδα και προστιθέμενη αξία στους λαούς της.

Οι εταίροι συνειδητοποιούν την ανάγκη στήριξης της πορείας της χώρας και ως πόλου σταθερότητας στο ασταθές σκηνικό της ευρύτερης περιοχής μας. Απαιτείται, λοιπόν, συνυπευθυνότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

4. Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων, και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Είμαι αισιόδοξη, γιατί αφ’ ενός ξεπερνάμε τις παθογένειες του παρελθόντος που μας έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας και αφ’ ετέρου έχουμε πλεονεκτήματα ως χώρα, προς αξιοποίηση. Η πορεία της ανάκαμψης που αρχίζει είναι ευαίσθητη. Δεν είναι όμως αβέβαιη, όπως θέλουν να μας πείσουν οι λαϊκίστικες φωνές που επενδύουν στην καταστροφολογία.

Είμαι αισιόδοξη, γιατί  υπάρχουν τα πρώτα σημάδια που δείχνουν πως έχουν μπει οι βάσεις για την ανάπτυξη. Οι συμπολίτες μας υποφέρουν ακόμη και περιμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στη ζωή τους. Σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, την κοινή αγροτική πολιτική και άλλες ευρωπαϊκές ευκαιρίες, θα μπορέσουμε να έλξουμε επενδυτές, να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα, να στηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό, να ενισχύσουμε τις εξαγωγές. Αυτά αποτελούν την προϋπόθεση για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κοινωνική προστασία, που τόσο έχουμε ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

“Για μένα οι αγώνες έχουν συνέπεια και συνέχεια. Και αυτή την κρίσιμη περίοδο, σοβαρών εξελίξεων στην Ευρώπη και τη χώρα μας, έχω υποχρέωση να προσφέρω όλα τα όπλα που η πορεία μου απέδειξε ότι διαθέτω.

Στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με τις πολύπλοκες διαδικασίες και ιδιαίτερα στο πολυσύνθετο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 751 μελών, η επιρροή εξαρτάται από την εμπειρία, την αναγνωρισιμότητα -εκεί και όχι εδώ-, την εμπιστοσύνη θεσμικών παραγόντων που μπορεί κανείς να κερδίσει. Γι’ αυτό, οι χώρες που θέλουν να παίξουν ρόλο έχουν ευρωβουλευτές με μακρά θητεία, που διαθέτουν όλα όσα προανέφερα.

Ετσι λοιπόν, πιστεύω ότι όσα κέρδισα ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα χρειάζεται η πατρίδα. Εχω, επίσης, πολλά οράματα και σχέδια, που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία, σε ζωτικούς τομείς, για τον συντονισμό των πολιτικών και των πόρων προς αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της θέσης των γυναικών στις αποφάσεις, τις νέες πηγές χρηματοδότησης των επενδύσεων, την παρακολούθηση εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2014-2020. Και πάντα, βέβαια, με απασχολούν τα θέματα της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η Ρόδη Κράτσα γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Είναι κοινωνιολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., α' αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007 και β' αντιπρόεδρος το 2009. Μέλος στις Επιτροπές Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Περιφερειακής Ανάπτυξης. Με πρωτοβουλία της το 2008 καθιερώθηκε η 20ή Μαΐου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας. Εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τη Ν.Δ. (1998), έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κ. Καραμανλής”, είναι πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης - Βραβείο “Γυναίκες της Ευρώπης” (AIPFE), μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “Ελπίδα”. Εχει τιμηθεί με τις διακρίσεις: “Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής” της Γαλλικής Δημοκρατίας, “Διοικητής του Εθνικού Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου”, “Σταυροφόρος του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου”, “Αρχόντισσα του Θρόνου των Εκκλησιών” από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, “Χρυσό Μετάλλιο” του Πανεπιστημίου Αιγαίου, “Βραβείο MEDays για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Ερευνα στη Μεσόγειο”, “Βραβείο Anna Lindh για το Διάλογο Πολιτισμών” κ.ά., ενώ είναι επίτιμη διδάκτορας δύο πανεπιστημίων του εξωτερικού.


NEWSLETTER