Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:19

Γιώργος Βερνίκος: "Ψηφίζουμε για τις πολιτικές της Ευρώπης και οχι της Ελλάδας"

Γράφτηκε από την
Γιώργος Βερνίκος: "Ψηφίζουμε για τις πολιτικές της Ευρώπης και οχι της Ελλάδας"

"Δεν θα πρέπει να συνδέουμε τις ευρωεκλογές με τις εθνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή ψηφίζουμε για τις πολιτικές στην Ευρώπη, και όχι στην Ελλάδα". Την πιο πάνω επισήμανση κάνει, μιλώντας στην «Ε», ο ναυτιλιακός επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη», που σημειώνει παράλληλα:

 

«Σκόπιμο είναι, πριν ψηφίσουμε, να επανελέγξουμε τα δεδομένα των ευρωεκλογών και να αποφασίσουμε αν αξίζει να τις θυσιάσουμε για το εγχώριο κομματικό συμφέρον. Αν αξίζει να τις χρησιμοποιήσουμε για να δείξουμε απλά τον θυμό μας ή την δυσαρέσκεια μας, για όσα δύσκολα και επώδυνα περάσαμε τα τελευταία χρόνια». Γιατί, όπως τονίζει, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας «το αν τελικά θα επικρατήσουν οι δυνάμεις που επιθυμούν την ενοποιημένη Ευρώπη ή οι δυνάμεις που στηρίζουν εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές πολιτικές».

 

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Σε αυτές τις ευρωεκλογές δίνεται μια μάχη ιδεών και αξιών, μία μάχη πολιτικών προσανατολισμών για την Ευρώπη. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης ενίσχυσε τις εθνικιστικές τάσεις με σύνθημα την εθνική οικονομική κυριαρχία.

Οι συσχετισμοί στο νέο ευρωκοινοβούλιο μεταξύ αυτών που αμφισβητούν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και αυτών που θέλουν να κερδίσουν το στοίχημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία της Ευρώπης. Το ίδιο καθοριστικοί θα είναι και οι συσχετισμοί δύναμης, μεταξύ εκείνων που επιμένουν στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα και εκείνων που υπερασπίζονται το κοινωνικό κράτος, επενδύοντας στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Πιστεύω ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα πολιτική ταυτότητα, μακριά από εθνικισμούς, που θα λειτουργεί δημοκρατικά, με διαφάνεια και με σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, θα απαντά στις ανάγκες του Ευρωπαίου πολίτη και θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον. Και γι' αυτό είναι σημαντικό να αποκτήσει ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος ισχυρή πλειοψηφία σε αυτές τις ευρωεκλογές».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται επενδύσεις για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Και γι' αυτό, προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος που καθορίζει και το επενδυτικό περιβάλλον.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να συνδέουμε τις ευρωεκλογές με τις εθνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή ψηφίζουμε για τις πολιτικές στην Ευρώπη, και όχι στην Ελλάδα. Σκόπιμο είναι, πριν ψηφίσουμε, να επανελέγξουμε τα δεδομένα των ευρωεκλογών και να αποφασίσουμε αν αξίζει να τις θυσιάσουμε για το εγχώριο κομματικό συμφέρον. Αν αξίζει να τις χρησιμοποιήσουμε για να δείξουμε απλά το θυμό μας ή τη δυσαρέσκεια μας, για όσα δύσκολα και επώδυνα περάσαμε τα τελευταία χρόνια.

Στις ευρωεκλογές τα θέματα και οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί - και επομένως διαφορετικά θα πρέπει να είναι και τα κριτήρια της ψήφου μας».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Η οικονομική κρίση συνέβαλε στο να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη οι δυνάμεις που εκπροσωπούν συμφέροντα αντίθετα με την δημοκρατική ομοσπονδία της Ε.Ε. και την οικονομική πολιτική εξισορρόπησης των ανισοτήτων Βορρά - Νότου.

Οι αντιδραστικές στην ευρωπαϊκή ενοποίηση δυνάμεις του Βορρά επιθυμούν την εθνική κυριαρχία στην οικονομία, την οποία εννοούν σαν απαλλαγή από την υποχρέωση να δανείζουν τις οικονομίες του Νότου της Ευρώπης. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα το ποιοι τελικά θα επικρατήσουν. Το αν τελικά θα επικρατήσουν οι δυνάμεις που επιθυμούν την ενοποιημένη Ευρώπη ή οι δυνάμεις που στηρίζουν εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές πολιτικές.

Επίσης, η ψήφος μας σε αυτές τις ευρωεκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί για πρώτη φορά, αυτή θα καθορίσει και ποιος θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα χειριστεί τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ελλάδα και θα επιβλέψει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή».

 

4. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων, και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος, γιατί η Ελλάδα έχει αποδείξει, πολλές φορές στο παρελθόν, ότι μπορεί και τα έχει καταφέρει. Και αυτό νομίζω ότι θα ισχύσει και τώρα. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να γίνουν επενδύσεις.

Εχει τεράστια σημασία το ότι η χώρα μας απέκτησε πρωτογενές πλεόνασμα και βγήκε στις αγορές επιτυχημένα. Αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται συνέπεια, συνέχεια και σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Το πρωτογενές πλεόνασμα και η έξοδος στις αγορές ήταν αποτέλεσμα των επίπονων θυσιών του ελληνικού λαού και όχι αποτέλεσμα μίας αναπτυξιακής στρατηγικής.

Οι πολίτες όμως έχουν φθάσει στα όριά τους. Η κυβέρνηση οφείλει να είναι συνεπής με τις εξαγγελίες της και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Χρειάζεται να προχωρήσει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός με έμφαση στην επιχειρηματικότητα στους τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η χημική βιομηχανία.

Και χρειάζεται να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό περιβάλλον, στο φορολογικό πλαίσιο και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση που μου έγινε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συμμετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο της "Ελιάς". Τόσο γιατί πιστεύω ότι η "Ελιά" αποτελεί τον πυρήνα για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, όσο και γιατί βρίσκομαι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με πολλά αξιόλογα πρόσωπα, τα οποία αντιτίθενται, όπως και εγώ, στην κομματοκρατία, την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις.

Συμμετέχω, επομένως, ενεργά και ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου με κριτήρια όχι κομματικά, αλλά με βάση τις θέσεις μου και τις απόψεις μου για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Ευρώπης και της χώρας μας στην Ευρώπη.

Πιστεύω ότι οι λύσεις δεν θα προκύψουν από λιγότερη Ευρώπη, αλλά από τη δημοκρατικότερη, σωστότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. Γι’ αυτό, και εφόσον εκλεγώ, θα δουλέψω συστηματικά για να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές που θα στηρίξουν την υγιή επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Είναι τομείς στους οποίους έχω μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία. Ταυτόχρονα αποτελούν και τομείς προτεραιότητας για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Γιατί η Ευρώπη, αλλά πολύ περισσότερο η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας - κυρίως θέσεις εργασίας με προοπτική για τους νέους».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Βερνίκος κατάγεται από ναυτιλιακή οικογένεια της Σίφνου. Η οικογένειά του άρχισε να ασχολείται με τον χώρο της ναυτιλίας τον 19ο αιώνα από την Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εχει μια κόρη, τη Μαρίνα. Επαγγελματικά ασχολείται κυρίως με τον θαλάσσιο τουρισμό. Είναι πρόεδρος της Vernicos Yachts, εταιρείας που ιδρύθηκε το 1975, και είναι η πρώτη στον τομέα του θαλάσσιου ελληνικού τουρισμού. Ο Γιώργος Βερνίκος είναι διοικητικό μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΚΕ, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε νεαρή ηλικία είχε αναπτύξει σημαντική δράση για την εδραίωση της δημοκρατίας συμμετέχοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Για τη δράση του αυτή έχει τιμηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Εχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων (1982-1986) και για σύντομο διάστημα υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου (Ιούνιος 2012). Διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Παιδικής Μέριμνας Γ. και Α. Χατζηκώνστα. Εχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και της εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης της Αθήνας. Υπήρξε επίσης συνδημιουργός και πρώτος πρόεδρος της εταιρίας Attica Group, που συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου. Είναι επίσης μέλος σειράς οργανώσεων και επιμελητηρίων που έχουν ως στόχο την επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη. Το 1990 ήταν συνιδρυτής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος. Το 2003 εξέδωσε το βιβλίο «Οταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το βιβλίο αναφέρεται στον αγώνα της νεολαίας στην περίοδο της δικτατορίας, για αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία. Εχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Βήμα», «Νέα» και «Ελευθεροτυπία». 

 

Είναι από τους πρωτεργάτες και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας των 58 για την Κεντροαριστερά», από την οποία προήλθε και η «Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη».


NEWSLETTER