Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 08:23

Κατέθεσε ένσταση ο Γιώργος Τσώνης

Γράφτηκε από την

Ξεκινά ο... τρίτος γύρος των εκλογών στο Δήμο Μεσσήνης, καθώς χθες το μεσημέρι ο συνδυασμός "Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών" του Γιώργου Τσώνη κατέθεσε ένσταση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας κατά του εκλογικού αποτελέσματος. Πλέον το λόγο έχει το Εκλογοδικείο για να κρίνει ποιος είναι ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης: ο ήδη ανακηρυχθείς από το Πρωτοδικείο Στάθης Αναστασόπουλος ή ο ηττημένος με μία ψήφο διαφορά Γιώργος Τσώνης. 

Λίγη ώρα πριν την κατάθεση της ένστασης από την πλευρά της "Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών", ο Στάθης Αναστασόπουλος δήλωνε πως μόλις προσφύγει ο αντίπαλός του στο Εκλογοδικείο, ο συνδυασμός του θα καταθέσει αντένσταση.   

Πιο αναλυτικά, η ένσταση του συνδυασμού "Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών του Δήμου Μεσσήνης" στρέφεται κατά του κύρους των εκλογών της 25ης Μαΐου. Την ένσταση υπογράφουν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης και οι δικηγόροι Καλαμάτας Αντώνης Γιαννακόπουλος και Ευφροσύνη Βασιλαδιώτη. Οι δύο τελευταίοι, μαζί με τον Γιώργο Τσώνη κατέθεσαν χθες την ένσταση στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Τώρα πλέον αναμένεται ο προσδιορισμός της δικασίμου. Οπως ανέφερε η κ. Βασιλαδιώτη, ο νόμος προβλέπει πως από τη στιγμή που θα παραλάβει την ένσταση το Διοικητικό Πρωτοδικείο, θα πρέπει εντός 20 ημερών να προσδιορίσει και τη δικάσιμο. Είπε ακόμη ότι με την προσφυγή στο Εκλογοδικείο, ο συνδυασμός «στρέφεται κατά του εκλογικού αποτελέσματος, κατά του φερόμενου ως νικήσαντος διαδίκου, του κ. Αναστασόπουλου και για λόγους δικονομικούς στρέφεται κατά των εκλεγμένων δημοτικών του συμβούλων». Και πρόσθεσε πως στο κείμενο της ένστασης υπάρχουν «αιτιάσεις μας για νομικές πλημμέλειες, για έγκυρα ψηφοδέλτια που θα έπρεπε να χαρακτηριστούν άκυρα και για ό,τι θεωρούμε εμείς ότι θα πρέπει να ελεγχθεί από το Εκλογοδικείο σχετικά με το κύρος και τη διαδικασία των εκλογών». 

Εν τω μεταξύ ο Στάθης Αναστασόπουλος χθες σε συνέντευξη Τύπου είπε μετά από σχετική ερώτηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώθηκε με την ανακήρυξή του από το Πρωτοδικείο ως δημάρχου Μεσσήνης, με μία ψήφο διαφορά. Αλλωστε, είπε, «αυτή είναι και η απαίτηση του νόμου: για την εκλογή χρειάζεται 50% και 1 ψήφος». Ο δήμαρχος Μεσσήνης δεν σταμάτησε εκεί και επιτέθηκε στον αντίπαλο συνδυασμό, λέγοντας ότι με τις διαρκείς ανακοινώσεις του για τα αποτελέσματα της επανακαταμέτρησης και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, φάνηκε ανακόλουθος. Ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση εργασίας που είχε η νομική ομάδα του συνδυασμού του με τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Και τόνισε ότι η νομική ομάδα που αποτελείται από τους Φίλιππο Σπυρόπουλο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Κώστα Μαργέλη πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και Χρήστο Παναγιωτόπουλο δικηγόρο Καλαμάτας, εκτιμά με τα μέχρι τώρα ευρήματα της επανακαταμέτρησης πως ο συνδυασμός του Στ. Αναστασόπουλου έχει σαφές προβάδισμα. 

«Ολα αυτά βέβαια θα κριθούν στο Εκλογοδικείο, κι εμείς, αν καταθέσουν ένσταση από την άλλη πλευρά, θα καταθέσουμε αντένσταση», ανέφερε. Μάλιστα ο Στάθης Αναστασόπουλος έφερε και δύο παραδείγματα για να αποδείξει τα λεγόμενά του: Είπε λοιπόν πως στο εκλογικό τμήμα της Λευκοχώρας έχει προσμετρηθεί υπέρ του συνδυασμού Γ. Τσώνη ένα ψηφοδέλτιο που γράφει πίσω «όχι άλλα λεφτά κ. Τσώνη». Σημείωσε λοιπόν ο δήμαρχος πως «δεν μπορεί το Εκλογοδικείο να θεωρήσει έγκυρο αυτό το ψηφοδέλτιο, κι ας έχει καταχωρισθεί στα έγκυρα». Επίσης στο 223ο εκλογικό τμήμα Μεσσήνης «το ψηφοδέλτιο με τον αριθμό 33 στο πρακτικό της εφορευτικής επιτροπής φέρεται στα δικά μας ψηφοδέλτια, ενώ στην διαδικασία επανακαταμέτρησης βρέθηκε στην πλευρά του άλλου συνδυασμού. Αυτή την αντίφαση θα προσβάλει η νομική μας ομάδα». 

Συμπλήρωσε δε πως «όπως και να έχει το θέμα για τα έγκυρα και άκυρα, ειδικά για το τελευταίο, λίγο συνεισφέρει και δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα και είμαι σίγουρος ότι θα επιβεβαιωθεί υπέρ του δικού μας συνδυασμού».

Ν.Κ.