Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 08:34

Πρωτόγνωρες εμπειρίες για τους Μεσσήνιους έφηβους βουλευτές 

Γράφτηκε από την

Πρωτόγνωρες εμπειρίες έζησαν πριν από λίγες μέρες οι έφηβοι βουλευτές από τη Μεσσηνία, στη Σύνοδο που έγινε το διάστημα 7 - 11 Ιουλίου.

Στα έδρανα κάθισαν συγκεκριμένα: από το 4ο Λύκειο Καλαμάτας η Ελένη Πατσιώτη, από το 1ο Λύκειο Μεσσήνης ο Στέλιος Αποστολόπουλος, από το Λύκειο Κυπαρισσίας η Μαριλένα Τουρκογιάννη, από το 1ο Λύκειο Καλαμάτας ο Δημήτριος Κανέλλος και από το Λύκειο Μπουγά η Φωτεινή - Αρτεμις Κισκήρα.

Η Μαριλένα Τουρκογιάννη δήλωσε ότι η εμπειρία της στη Βουλή των Εφήβων ήταν πραγματικά υπέροχη και ότι άξιζε κάθε προσπάθεια, γιατί ήταν ένα όνειρο που ήθελε να πραγματοποιήσει από πολύ μικρή ηλικία. Στην ολομέλεια συνάντησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά και την Λιάνα Κανέλλη, η οποία προέτρεψε τους μαθητές να μην κινούνται προς το φασισμό, να είναι παρορμητικοί και να διεκδικούν τα όνειρά τους. Η Μαριλένα, που ήταν εισηγήτρια στην ομάδα εργασίας που αφορούσε το κομμάτι της δικαιοσύνης, μίλησε για την πρότασή της, γράφοντας άρθρο με θέμα "Εκπαίδευση και πολιτισμός". Σε αυτό πρότεινε να μην καταργηθούν οι παρελάσεις, αλλά να αναδιαμορφωθούν, να γίνονται έτσι ώστε να μην αναπαράγουν εθνικιστικά ένστικτα και να μην έχουν ως στόχο τη βαθμοθηρία, αλλά την απόδοση τιμής.

Η Φωτεινή - Αρτεμις Κισκήρα είπε στην "Ε" ότι η Βουλή των Εφήβων είναι ένας ωραίος θεσμός, που είχε όμως κάποια θέματα οργάνωσης, τα οποία χρειάζονται περισσότερη επιμέλεια. Ακόμα δήλωσε ότι οι βουλευτές δεν απαντούσαν με ακρίβεια, κυρίως στις ερωτήσεις που αφορούσαν την παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν έδωσαν ουσιαστικές απαντήσεις σε σκέψεις των μαθητών σχετικά με τα όνειρά τους, με τις αλλαγές στην παιδεία. Ταυτόχρονα, όλοι προσπάθησαν να δείξουν έναν "καλό εαυτό" και να προωθήσουν έμμεσα την κομματικοποίηση και όχι την πολιτικοποίηση, κάτι που δεν άργησε να γίνει αντιληπτό από τους ίδιους τους μαθητές. 

Ο Στέλιος Αποστολόπουλος έχει να πει τα εξής: "Προχθές έληξε το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων για τη χρονιά 2015 - 2016. Ως συνολική εμπειρία μπορώ να την χαρακτηρίσω το λιγότερο μοναδική και καταπληκτική. Το καλύτερο κομμάτι βέβαια, ήταν οι γνωριμίες και οι φιλίες που κάναμε, καθώς και το γεγονός ότι συνεργαστήκαμε όλοι μαζί για έναν καλό σκοπό: για τα δικαιώματα του παιδιού. Η οργάνωση ήταν αρκετά καλή και γενικά η αλληλουχία των συνεδριάσεων και των δραστηριοτήτων πολύ εποικοδομητική. Οσο ψεύτικοι και αν ήταν οι πολιτικοί που μας προσέγγισαν, εμείς βρήκαμε τον τρόπο να τους δείξουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε στα ψέματα που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση και να κρατήσουμε τα θετικά από μια τέτοια εμπειρία συνεργασίας 300 εφήβων".

Γ.Σαρ.