Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 09:37

Κατρούγκαλος: «Πιο γρήγορα από ποτέ το επίδομα στους πλημμυροπαθείς»

Γράφτηκε από τον
Κατρούγκαλος: «Πιο γρήγορα από ποτέ το επίδομα στους πλημμυροπαθείς»

Koζομπόλη και Κωνσταντινέας για το κυβερνητικό έργο στη Μεσσηνία

Τα βοηθήματα που εγκρίθηκαν για τους 408 πλημμυροπαθείς πολίτες του Δήμου Καλαμάτας - και τα οποία θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα- ήταν η γρηγορότερη ανταπόκριση που υπήρξε ποτέ από την Πολιτεία: Αυτό υποστήριξαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και οι άλλοι δύο βουλευτές του νομού, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας. Παραδέχτηκαν, ωστόσο, ότι είναι πολύ λίγα τα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημοτικές υποδομές (200.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας) και ανέφεραν πως θα κινηθούν οι διαδικασίες για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. αλλά η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία είναι μεγαλύτερη από την ελληνική

Η κ. Κοζομπόλη είπε εκόμη ότι σε επόμενη φάση θα δοθούν άλλα 50.000 ευρώ, στο δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Στο ερώτημα για μεροληπτικές και ανισομερείς χρηματοδοτήσεις σε δήμους της Μεσσηνίας, σε σχέση με τις ζημιές που είχαν, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως «η μεζούρα στη δυστυχία των ανθρώπων είναι η χειρότερη μικροπολιτική. Ντροπή σε όσους τα λένε».

Σε θέματα της αρμοδιότητάς του, ανέφερε ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε, και προστατεύτηκαν και οι επικουρικές, όταν μικτά μαζί με τις κύριες είναι μέχρι 1.300 ευρώ. Θα ενημερώσουμε όλους τους συνταξιούχους για την περικοπή που έγινε και για τις συντάξεις που θα παίρνουν, με σημειώματα που θα λάβουν ταχυδρομικά. Προστατεύσαμε το 90% των συνταξιούχων από περαιτέρω περικοπές». Είπε, μάλιστα, ότι «η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό έχει τα χαρακτηριστικά αριστερής μεταρρύθμισης».

Για τις ζημιές από τις πλημμύρες ανέφερε ότι τα μέτρα ήταν για τη μελλοντική θωράκιση, με τα αντιπλημμυρικά έργα που ανακοινώθηκαν, και για την άμεση ανακούφιση, με τη χορήγηση προκαταβολής στη συνολική δαπάνη.

Παρατήρησε πως «πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για ευθύνες, όταν θα είναι επίκαιρη». Και αναφέρθηκε στο δήμαρχο Καλαμάτας, στην επισήμανσή του ότι δεν πήρε χρήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά) για αντιπλημμυρικά έργα που είχε ζητήσει.

Η Γιώτα Κοζομπόλη μίλησε για «άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης», για προσπάθεια «να εφαρμόσει και να εξαντλήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να δει και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία». Ανέφερε ότι «τιμάμε την εντολή που πήραμε» από το λαό στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 και δήλωσε πως «εφαρμόζουμε τη βαριά συμφωνία προς όφελος των αδυνάτων». Για τα τοπικά ζητήματα που προώθησε η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου Καλαμάτας.

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας υποστήριξε ότι «εξοικονομήθηκαν 60 εκ. ευρώ από την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του “Μορέα”» και είπε πως παρέμεινε το στρατόπεδο στην Καλαμάτα με αναδιοργάνωση των δυνάμεων και προτεραιότητα στην κάλυψη του Εβρου. Εκανε λόγο για τα αντιπλημμυρικά έργα των 7,5 εκ. ευρώ που δόθηκαν στη Μεσσηνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι χρήματα που δεν έχουν δοθεί ούτε από ντόπιους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν» - «φωτογραφίζοντας» έτσι τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

 

Σε ισόποσες δόσεις η εξόφληση των εισφορών

ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής των ασφαλιστικών εισφορών το Μάρτιο, σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επλήγησαν κατά τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου, οι εισφορές θα εξοφλούνται σε 12 - 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, χθες το βράδυ στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις του προέδρου Δημήτρη Μανιάτη και μελών της διοίκησης του Επιμελητηρίου, και μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπάρχει πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 1/1/2017 σε όσους αδυνατούν να τις πληρώσουν. Ενημέρωσε για το πρόγραμμα με τις 10.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας σε χρηματοδότηση της εργασίας, και απάντησε πως υπάρχει και δυνατότητα επανένταξης στις 100 δόσεις, μετά από έξοδο λόγω σφαλμάτων ή αδυναμίας καταβολής δόσης.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμα ότι με το νέο ασφαλιστικό οι μικρομεσαίοι θα πληρώνουν μικρότερες εισφορές και ξεκαθάρισε πως ο κάθε επιχειρηματίας θα πληρώνει εισφορά το 20% του εισοδήματός του.

Για την καταβολή αποζημίωσης στις πληγείσες επιχειρήσεις από τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου, είπε πως μόλις έχουμε την καταγραφή των ζημιών -γίνεται από την Περιφέρεια- θα δοθούν χρήματα για άμεση ανακούφιση. Ενημέρωσε και στο Επιμελητήριο πως γίνεται προσπάθεια για άντληση ευρωπαϊκών πόρων αλλά η γραφειοκρατία είναι μεγάλη.

Στην εισήγησή του είπε ότι για την κυβέρνηση «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και κοινωνίας. Προτεραιότητα της πολιτικής μας ο δικός σας χώρος.

Στόχος μας είναι να επαναθεμελιώσουμε το ασφαλιστικό σύστημα για να είναι βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο».


NEWSLETTER