Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 13:35

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Γράφτηκε από την

Το ΚΚΕ έγκαιρα εδώ και πολλά χρόνια είχε προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό για τις αρνητικές συνέπειές της απελευθέρωσης της αγοράς στο τομέα της Ενέργειας. Ξεκίνησε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 που άνοιξε το δρόμο για αυτό που ακολούθησε. Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και στο Αμύνταιο δεν είναι κάτι το μεμονωμένο, το αποσπασματικό που πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία. Αυτή η πώληση δεν είναι κάτι το ξένο, το διαφορετικό από την γενικότερη επίθεση που σαν αντιλαϊκή καταιγίδα  χτυπάει τον ελληνικό λαό. Δεν το κάνει μια κακή κυβέρνηση από λάθους χειρισμούς, δεν το επιβάλλει η τρόικα επειδή δεν συμπαθεί την Ελλάδα και την έχει υπό κατοχή. Δεν έχει καν σχέση με τη κρίση με το χρέος και τον μπαμπούλα της χρεωκοπίας που βάζουν πάνω από το κεφάλι του ελληνικού λαού. Τα μέτρα αυτά θα τα έπαιρναν είτε υπήρχε κρίση είτε όχι, η κρίση που είναι υπαρκτή χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια πιο γρήγορα και πιο δυναμικά. Σε όλη την ΕΕ έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις μονάδων. Αρά δεν πρόκειται για κυβέρνηση που δεν ξέρει τι κάνει, που κάνει ολέθριο λάθος, που στρεβλώνει(ακριβώς το αντίθετο κάνει) την απελευθέρωση της αγοράς, που κάνει καταστροφική επιλογή και ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία όπως μας λένε το Περιφερειακό Συμβούλιο και  τα σωματεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη αλλά για κυβέρνηση( όπως και τα κόμματα που τη στηρίζουν ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ) που ακολουθούν πιστά και οργανωμένα τις αποφάσεις της ΕΕ για τις οποίες συμφωνούν μέχρι κεραίας, που απαιτούν απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας, κατακόρυφη πτώση της εργατικής δύναμης και αύξηση της τιμής του ρεύματος. 
Ανάμεσα σε αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια είναι και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που έρχεται να  προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο επίθεσης προς τον ελληνικό λαό και στον τομέα της ενέργειας. Η πόρτα άνοιξε το 1999 με την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, με το σταμάτημα των προσλήψεων, με τους δεκάδες εργολάβους,  τις απολύσεις, το κλείσιμο μονάδων, με την είσοδο στο παιχνίδι της ενέργειας κολοσσών στο πλευρό ή απέναντι και από τη ΔΕΗ, με την τεράστια αύξηση  της τιμής του ρεύματος, το σπάσιμο και το ξεπούλημα των δικτύων-μεταφοράς κ.α.
Οι επιπτώσεις από την πώληση των λιγνιτικών Μονάδων  θα είναι:
Νέα μεγάλη αύξηση στη τιμή του ρεύματος, απολύσεις και μείωση των μισθών για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ
Νέο ισχυρό πλήγμα στους μικρούς και μεσαίους ΕΒΕ στις περιοχές των νομών που έχουν εργαζόμενους στη ΔΕΗ της Μεγαλόπολης από την νέα πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων


Τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση έχουν οι πλειοψηφίες σε ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων της ΔΕΗ γιατί:
Στήριξαν και στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ποικιλοτρόπως( φανερά και κρυφά), τους υπεύθυνους δηλαδή που φτάσαμε ως εδώ
Από τη θέση καμία μετοχή σε ιδιώτες που είχε αρχικά φτάσαμε στο 51% στο δημόσιο
Μετά η υποχώρηση πήγε να έχει το μάνατζμεντ το δημόσιο και τώρα οδηγούμαστε να ξεπουληθεί ακόμα ένα  17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες
Αυτά είναι μερικά μόνο από την πλούσια ανθολογία της ΓΕΝΟΠ.Η συνεχής υποχώρηση παρέα με τις συνδιαλλαγές (δάνεια κ.λ.π) με τη διοίκηση της ΔΕΗ που μόνο εμείς είχαμε έγκαιρα καταγγείλει έδωσαν το απαραίτητο πάτημα στη κυβέρνηση και τα ΜΜΕ των εργολάβων και των εφοπλιστών να κάνουν μία χωρίς προηγούμενο επίθεση στους εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά και συνολικότερα στα δικαιώματα του ελληνικού λαού. 
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τούτη την ώρα η ηγεσία τησ ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ καλλιεργεί αυταπάτες, ότι η ΔΕΗ θα εξαιρεθεί από την εφεδρεία και από τις μειώσεις μισθών, την ίδια ώρα που δεν μένει τίποτα όρθιο, που τα παίρνουν όλα πίσω οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα εξαιρεθούν!!!!
Οι κυβερνήσεις και η ΕΕ δηλαδή δεν είχαν αντίπαλο στο παιχνίδι αλλά ένα καλό συμπαίκτη που τους πέταγε τη πάσα για να σκοράρουν. Στον υποχωρητικό αγώνα ΓΕΝΟΠ-δήμων που είδαμε τα αποτελέσματα και τα ζούμε να αντιτάξουμε τον επιθετικό-ανιδιοτελή αγώνα του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Ενέργειας παράλληλα με τη μαζικοποίηση του.
Η απάντηση στη σημερινή κατάσταση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μαζική οργανωμένη πάλη-ανυπακοή στη σημερινή κατάσταση, γονάτισμά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με παράλληλη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με προοπτική την αλλαγή στην εξουσία όπου θα λειτουργεί ενιαίος αποκλειστικά  κρατικός φορέας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
Για να ανοίξει αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική αγωνιζόμαστε ενάντια στην «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση του τομέα Ενέργειας και ταυτόχρονα διεκδικούμε:
Καμιά παράδοση λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών αποθεμάτων και υδάτινου δυναμικού σε ιδιωτικούς ομίλους. Να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και το Αμύνταιο
Φθηνό ρεύμα για το λαό, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ τουλάχιστον κατά 30% για άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση του «πράσινου» τέλους ΑΠΕ.
Πλήρη - σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων είτε ανήκουν στη ΔΕΗ είτε σε εργολάβους

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


NEWSLETTER