Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 09:32

Ο Αλ. Χαρίτσης στην "Ε": Το κόστος θα κρίνει το μέλλον του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος 

Γράφτηκε από τον

 

Το κόστος, για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία αφού μελέτη του “Μορέα” δεν έχει παραδοθεί ακόμα, θα κρίνει το μέλλον των δρόμων Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζομύλος - Πύλος - Μεθώνη.

Αυτό δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κατασκευαστούν εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται το 2020. Στη (γραπτή) συνέντευξη που παραχώρησε στην “Ε” ο κ. Χαρίτσης υποστηρίζει ότι το νέο ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος «δίνουν έμφαση σε μία δυναμική και καινοτόμα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και σε τομείς που η χώρα εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ενέργεια και το περιβάλλον». Επισημαίνει ακόμη ότι ο πρώτος κύκλος των προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των προτάσεων και γρήγορα θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση των δικαιούχων, που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες. Σύντομα θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος, αρχικού προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ». 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη 

- Kύριε υπουργέ, είχατε πει σε συνέντευξή σας στην Καλαμάτα, το περασμένο καλοκαίρι, ότι με το ΕΣΠΑ και τον νέο αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση επιδιώκει την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη. Γιατί αυτή τη φορά το ΕΣΠΑ μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, κάτι που δεν κατάφεραν τα προηγούμενα προγράμματα;

«Για πρώτη φορά και σε ρήξη με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, υπάρχει ένας ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός με σαφείς προτεραιότητες, ενώ όλα τα διαθέσιμα εργαλεία -οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αναπτύξαμε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, τα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου- σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τις ίδιες κατευθύνσεις και στόχους. Δίνουμε έμφαση σε μία δυναμική και καινοτόμα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και σε τομείς που η χώρα εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ενέργεια και το περιβάλλον. Πολύ περισσότερο όμως, επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, τους υψηλά μορφωμένους και καταρτισμένους νέους και νέες με διεθνή προσανατολισμό, που έχουν όλα τα προσόντα να μεταμορφώσουν την ελληνική οικονομία, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Αυτούς που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απαξίωσαν και τους οδήγησαν στην μαζική φυγή στο εξωτερικό, μέσα από τις αντεργατικές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που εφάρμοσαν.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, τις προηγούμενες μέρες ενεργοποιήσαμε μία από τις πιο εμβληματικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ στο τομέα της έρευνας και τη επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» που σχεδιάσαμε με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο με ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμό ύψους 280 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την καινοτομία και θα στηρίξει τη σύνδεση τους με την επιχειρήσεις και την παραγωγή.

Ολα τα προγράμματα λοιπόν στοχεύουν να ωθήσουν την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, δυναμικό και εξωστρεφές, που θα επικεντρώνει σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και θα δημιουργεί βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η λογική μας βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης και της απαξίωσης της εργασίας που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία. Και φυσικά, βάζουμε τέλος στις πρακτικές των αλόγιστων επιδοτήσεων χωρίς σχέδιο και με μηδενικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, χάριν της συντήρησης πελατειακών δικτύων, που κατασπατάλησαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και γέμισαν τη χώρα με κουφάρια. Πλέον η χώρα διαθέτει μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική που δεν θυμίζει σε τίποτα τις κοντόφθαλμες και αποσπασματικές λογικές του παρελθόντος, και μία κυβέρνηση αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα και τις πελατειακές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια».

- Που βρίσκεται η υλοποίηση αυτής της επιδίωξης;

«Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού προχωράμε τάχιστα στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Εχουμε ήδη εκδώσει προσκλήσεις για νέα έργα άνω των 10 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε ποσοστό ενεργοποίησης 56% του νέου ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή, η απορρόφηση το 2016 έφτασε το 11,35% ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του 7%, γεγονός που μας έφερε στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, κυρίως, έφερε επιπλέον κεφάλαια στην ελληνική οικονομία.

Για να δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, το ποσοστό απορρόφησης που “πέτυχαν” οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και σε πολύ καλύτερες οικονομικές συνθήκες, είναι ένα πενιχρό 1,5%. Παράλληλα τα πρώτα αποτελέσματα από την ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι ιδιαίτερα θετικά. Σε μόλις 4 μήνες λειτουργίας του κατατέθηκαν 707 σχέδια ύψους 1,9 δισ. ευρώ με την πλειοψηφία αυτών (56%) να αφορούν τους πολύ σημαντικούς κλάδους για την ελληνική οικονομία, της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής. Τέλος θέσαμε σε λειτουργία τρία νέα αναπτυξιακά ταμεία (Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund), Ταμείο «Εξοικονομώ» ΙΙ) που συνδυαστικά θα χρηματοδοτήσουν τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως υπουργείο Οικονομίας, ρίχνοντας στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ».

- Πόσες αιτήσεις ιδιωτών - επιχειρηματιών έχουν ικανοποιηθεί, έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στο πρόγραμμα, και τι ύψους είναι;

«Ο πρώτος κύκλος των προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία" (ΕΠΑΝΕΚ) συνάντησε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό τους στα 322 εκατ. ευρώ. Για την ενίσχυση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διατίθενται 50 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας 72 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων 220 εκατ. ευρώ και για την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων 180 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των προτάσεων και γρήγορα θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση των δικαιούχων, που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες. Σύντομα θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος, αρχικού προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ, στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και εκείνοι που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στον πρώτο, είτε επειδή δεν κατάφεραν να πιάσουν την απαραίτητη βαθμολογία στην αξιολόγηση (αρκεί φυσικά να καταθέσουν έναν πιο βελτιωμένο φάκελο), είτε λόγω εξάντλησης των πόρων. Εδώ θέλω να τονίσω ότι έχουμε κατοχυρώσει μία πλήρως ανώνυμη και αδιάβλητη ηλεκτρονική διαδικασία αξιολόγησης, μέσα από την οποία θα επιλεχθούν οι πιο ολοκληρωμένες και ποιοτικές προτάσεις. Διασφαλίζουμε έτσι, ότι τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα πιάσουν τόπο και ότι θα έχουν τον μεγαλύτερο αναπτυξιακό αντίκτυπο, σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι προκάτοχοί μας που διασπάθιζαν τους δημόσιους πόρους σε δραστηριότητες με ανύπαρκτη αναπτυξιακή προοπτική, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία.

Συμπληρωματικά με τις παραπάνω δράσεις αλλά και με όσες θα ακολουθήσουν, λειτουργούν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία -τα νέα Ταμεία που ανέφερα πιο πριν αλλά και χρηματοοικονομικά σχήματα εξειδικευμένα στις τοπικές ανάγκες, όπως το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας- μέσα από τα οποία οι ιδιώτες επενδυτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούν να αναζητήσουν κεφάλαια για την πραγματοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και στήριξη σε κάθε στάδιο της επένδυσής τους».

- Οσον αφορά τα έργα της Μεσσηνίας, τους δρόμους Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα, υπάρχει ελπίδα, προοπτική ένταξής τους στο ΕΣΠΑ ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

«Τα έργα που αναφέρετε δεν είχαν ενταχθεί στο κεντρικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά τα μεγάλα έργα, στα οποία ανήκουν και οι δρόμοι. Το πρόγραμμα αυτό είχε καταρτισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2014. Εμείς το παραλάβαμε χωρίς τη δυνατότητα να το αλλάξουμε. Οι προκάτοχοί μας μάλιστα δεν είχαν καν διασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους ούτε για τα έργα που οι ίδιοι ενέταξαν στο πρόγραμμα, πόσο μάλλον για άλλα, εκτός προγράμματος. Εμείς ωστόσο διερευνούμε κάθε δυνατότητα για τη χρηματοδότηση των δύο δρόμων μέσα από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλους πόρους. Για το έναν από αυτούς άλλωστε, εκείνον της Καλαμάτας - Ριζόμυλου - Πύλου - Μεθώνης, η μελέτη για την κατασκευή του είναι μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου της οδού Κόρινθος – Καλαμάτα, και μόλις έχουμε μία σαφή εικόνα του κόστους και των προϋποθέσεων για την κατασκευή του, θα διευκολυνθεί σημαντικά και η χρηματοδότηση του. Στόχος μας είναι τα δύο έργα να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Με σοβαρό σχεδιασμό, χωρίς τυμπανοκρουσίες και κούφιες υποσχέσεις σαν αυτές που μοίραζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεξιά και αριστερά, διασφαλίζουμε την υλοποίηση των κρίσιμων υποδομών που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες».

- Τις προηγούμενες ημέρες επισκεφτήκατε την Πελοπόννησο. Με ποιους συναντηθήκατε και ποιες πρωτοβουλίες ανακοινώσατε για τη στήριξη της οικονομίας και της ανάπτυξης στην περιοχή;

«Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για την απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 του Μάρτη, ενώ την επομένη επισκεφτήκαμε τη Μεσσήνη και την Πύλο. Είχαμε πολύ ουσιαστικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων και στις τρεις πόλεις, όπου συζητήσαμε τον συνολικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας αλλά και τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στην περιοχή, από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται για σημαντικά έργα, που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων, της αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης, αγροτικές οδοποιίες και εγγειοβελτιωτικές δράσεις αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώσαμε και την κατασκευή δύο εμβληματικών έργων από το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού αποθέματος που συνάντησε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται για την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας, με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ και την αναβάθμιση του διατηρητέου σχολικού κτηρίου Συγγρού Μεθώνης, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Συνολικά από την Πελοπόννησο εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 14 έργα που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τους δήμους να αναβαθμίσουν και να αξιοποιήσουν το πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό κεφάλαιό τους».

Το επικοινωνιακό unfair του υπουργού

Το λάθος και το επίτηδες διαφέρουν στην πρόθεση αλλά όχι στο αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει να το μάθει ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, τουλάχιστον όσον αφορά την επικοινωνιακή του τακτική.

Πιο συγκεκριμένα, η «Ε» ζήτησε από τον κ. Χαρίτση την περασμένη εβδομάδα δηλώσεις του με στοιχεία για την πορεία του ΕΣΠΑ, με σκοπό να τα δημοσιεύσει το περασμένο Σάββατο. Από το ιδιαίτερο γραφείο του μας ζητήθηκε να συγκροτηθούν οι ερωτήσεις μας ως συνέντευξη, για να δημοσιευθούν την τρέχουσα εβδομάδα. Ευχαρίστως συμφωνήσαμε και στείλαμε τις ερωτήσεις, με τη συμφωνία να σταλούν το αργότερο την Παρασκευή (χθες) ώστε να δημοσιευθεί η συνέντευξη στο φύλλο του Σαββάτου.

Ο κ. Χαρίτσης όμως έκρινε σωστό να δώσει εν τω μεταξύ συνέντευξη σε άλλη εφημερίδα, η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Δικαίωμά του να λειτουργεί όπως θέλει. Είναι όμως υποχρεωμένος να μάθει τους κανόνες του επικοινωνιακού fair play, αν θέλει να έχει τον σεβασμό των συμπατριωτών στους οποίους θα απευθυνθεί αργά ή γρήγορα για να ζητήσει την υποστήριξή τους και να ξεκινήσει μια νέα αιρετή πολιτική καριέρα. 

Οσον αφορά την «Ε» ουδέν πρόβλημα με τον κ. Χαρίτση. Είμαστε σίγουροι ότι θα κατανοήσει το ολίσθημα και πάμε παραπέρα.