Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 10:04

Τα ονόματα που ακούγονται για τα ψηφοδέλτια - Νέα πρόσωπα η ΝΔ, ασάφεια σε ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από την

Σημαντικά αναβαθμισμένο φαίνεται ότι θα είναι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, καθώς νέα και άφθαρτα πρόσωπα ενδιαφέρονται να περιληφθούν στο συνδυασμό. 

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 23ης Μαρτίου ήταν μια ευκαιρία για διάφορες συναντήσεις και επαφές, καθώς τόσο η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά υπήρξαν αφορμή για να συγκεντρωθούν στην Καλαμάτα διάφοροι παράγοντες από όλη τη Μεσσηνία.

Ο πρέσβης Χρήστος Παναγόπουλος είναι το πρώτο όνομα που κυκλοφορεί ευρέως τον τελευταίο καιρό, καθώς ο ίδιος κινείται εντατικά με συχνές επισκέψεις στην Καλαμάτα και την υπόλοιπη Μεσσηνία. Η παρουσία του αναθερμαίνει τις παλαιές φιλίες και γνωριμίες, ενώ ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει με αξιώσεις μία έδρα.

Ο Χρ. Παναγόπουλος θεωρείται στους κύκλους της Ν.Δ. -και όχι μόνο- ως πρόσωπο κύρους, από αυτά που σήμερα έχει ανάγκη η πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό το εγγυάται -λένε όσοι γνωρίζουν την διπλωματική του σταδιοδρομία- το επιτυχημένο πέρασμά του ως επικεφαλής στις πρεσβείες της Ελλάδας στο Βελιγράδι, την Αγκυρα, τη Λευκωσία και τέλος από την Ουάσιγκτον όπου ολοκλήρωσε την σταδιοδρομία του.

Στο πλαίσιο αυτό έχει συνεργαστεί στενά και με τον Αντ. Σαμαρά ως υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπουργό.

Ενδιαφέρον για υποψηφιότητα στη Μεσσηνία έχει και ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης από τη Μηλίτσα, που μετά από μια πολύ επιτυχημένη επιστημονική σταδιοδρομία σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». Ο Παν. Χαλβατσιώτης έχει και σημαντική συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Στις αρχαιρεσίες των Ιατρικών Συλλόγων τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγη εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (με το ψηφοδέλτιο Μ. Βλασταράκου). Τον Μάρτιο του 2015 εξελέγη ως μέλος στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών (πρώτος σε σταυροδοσία) και είναι γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Συμμετείχε σε εκλογικές διαδικασίες ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον δυτικό τομέα της Αττικής, με το ψηφοδέλτιο του Γ. Κουμουτσάκου. Επίσης υπηρετεί ως γραμματέας στην ΕΚΟ Πανεπιστημιακών και έχει εκλεγεί στην Πολιτική Επιτροπή.

Φυσικά στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν ο Αντ. Σαμαράς, που δεν χρειάζεται σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός, ο Γ. Λαμπρόπουλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης και ο Δημ. Σαμπαζιώτης.

Πληροφορίες μη διασταυρωμένες θέλουν τον Αντ. Σαμαρά να φλερτάρει με Βρυξέλλες για το διευθυντήριο της Ευρώπης, ενώ ο Γιάννης Λαμπρόπουλος θέλει να επιστρέψει διακαώς στη Βουλή και φροντίζει με κάθε τρόπο να υπενθυμίζει ότι δεν αποχώρησε ούτε από την πολιτική ούτε από τη Νέα Δημοκρατία. Χθες μάλιστα φρόντισε να ενημερώσει τον Τύπο ότι εκπροσωπεί τη Νέα Δημοκρατία στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. 

Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αλλά η Συγγρού του έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι διασπασμένο το ψηφοδέλτιο και ότι μόνο αν συμφιλιωθεί με τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι υποψήφιος. 

Ενδιαφέρον έχει επίσης εκδηλώσει (και έχει επιβεβαιώσει στoν προσωπικό της λογαριασμό στο Facebooκ ότι συμπλήρωσε την κομματική ηλεκτρονική φόρμα) η δικηγόρος Πιπίνα Κουμάντου.

Τέλος, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος έχει εκφράσει και ο Γιάννης Παπαγεωργίου από τη Λάμπαινα, γνωστός διαιτητής που δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε διάφορους τομείς στην Αθήνα.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εκτός του Αντώνη Σαμαρά (40.037) που εκλέγεται ως πρώην πρωθυπουργός χωρίς σταυρό, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας πήραν τις εξής ψήφους: Λαμπρόπουλος Ιωάννης 20.608, Χρυσομάλλης Μιλτιάδης (Μίλτος) 11.254, Σαμπαζιώτης Δημήτριος 7.418, Μαντάς Περικλής 6.470 Οικονομάκου Μαρία 6.348, Μπούζα-Κωνσταντέλου Αντωνία 2.881. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους οι εκλογές έγιναν με λίστα και η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο παρέμεινε ίδια με τη σειρά της σταυροδοσίας του Ιανουαρίου.

ΣΥΡΙΖΑ 

Στον ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα είναι ξανά συνυποψήφιοι στη Μεσσηνία οι αναπληρωτές υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος (όπως έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται) και Αλέξης Χαρίτσης (που οι πληροφορίες τον θέλουν εδώ) ή αν τελικώς ο κ. Κατρούγκαλος θα επιλέξει να είναι υποψήφιος στην Αττική σε περίπτωση που προτιμήσει το μεσσηνιακό ψηφοδέλτιο ο κ. Χαρίτσης. Κατά τα άλλα η επανεκλογή των βουλευτών Γιώτας  Κοζομπόλη και Πέτρου Κωνσταντινέα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις έδρες που θα κερδίσει στη Μεσσηνία ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, το κυβερνών κόμμα δύσκολα θα εκλέξει στις επόμενες εκλογές τρεις βουλευτές στη Μεσσηνία και άρα κάποιος από τους σημερινούς υπουργούς ή βουλευτές θα μείνει έξω από την επόμενη Βουλή. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει μόνο έναν βουλευτή στη Μεσσηνία, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν διψήφιο ποσοστιαίο προβάδισμα στη Ν.Δ. 

Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 οι υποψήφιοι είχαν πάρει τις εξής ψήφους: Πετράκος Αθανάσιος 13.426, Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα 7.470, Ψαρρέα Ελένη 6.226, Κωνσταντινέας Πέτρος 6.092, Μαραβελή Ιωάννα 5.186, Κουτσοδημητρόπουλος Ηλίας 4.418 και Μωρακέας  Σπυρίδων 3.197. Μετά την αποχώρηση των Θανάση Πετράκου και Ελένης Ψαρρέα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η λίστα περιλάβανε με τη σειρά τους εξής υποψήφιους: Κατρούγκαλος Γιώργος, Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα, Κωνσταντινέας Πέτρος, Χαρίτσης Αλέξης, Μαραβελή Ιωάννα, Κουτσοδημητρόπουλος Ηλίας και Μπουντουβάς Ηλίας.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 

Στη Χρυσή Αυγή μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση πολλοί αναρωτιούνται ποιοι θα είναι υποψήφιοι σε ένα νομό όπου το κόμμα έχει ισχυρή παρουσία. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τον Δημ. Κουκούτση στο ψηφοδέλτιο του Ιανουαρίου του 2015 οι υποψήφιοι πήραν τους εξής σταυρούς: Γιαννακόπουλος Γεώργιος 1.881, Ανδρουτσόπουλος Ιωάννης 1.139, Κανελλοπούλου Μαρία 762, Οικονομόπουλος Κωνσταντίνος 671, Κόνιαρη Στυλιανή 504 και Κωνσταντακόπουλος Γεώργιος 435. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η σειρά στη λίστα μετά τον κ. Κουκούτση ήταν: Γιαννακόπουλος Γεώργιος, Ζαφειρόπουλος Ιωάννης, Οικονομόπουλος Κωνσταντίνος, Κόνιαρη Στυλιανή, Αδαμόπουλος Δημήτριος και Αλεξέα Βαρβάρα. 

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ 

Στο χώρο της Κεντροαριστεράς όλα είναι ανοιχτά και οι υποψηφιότητες θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις συμμαχίες και το αν θα συγκροτηθεί ενιαίο ψηφοδέλτιο ή αν θα… πολλαπλασιαστούν τα κόμματα που θα διεκδικήσουν τις σοσιαλδημοκρατικές ψήφους της Μεσσηνίας. Προσωρινά, και ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) δεν τα βρήκε με το Ποτάμι, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε τουλάχιστον δύο κεντροαριστερά ψηφοδέλτια στη Μεσσηνία. Αγνωστο είναι ακόμα αν θα κατέβει με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο η «Ωρα Αποφάσεων» (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης) και ποιοι Μεσσήνιοι θα την ακολουθήσουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου μεταναστεύει από τη Μεσσηνία, καθώς έχει επιλέξει να δώσει μάχη στη πρώτη γραμμή της Β΄ Αθηνών ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί. Ετσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοκοπικά δεδομένα, λόγω του εκλογικού νόμου πολύ δύσκολα θα εκλεγεί κεντροαριστερός βουλευτής στη Μεσσηνία.