Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 09:27

«Φωτιές» από τις δηλώσεις Καμμένου για Χρυσόστομο και το κλείσιμο του Στρατοπέδου: Νίκας καλεί Τσίπρα (vid)

Γράφτηκε από τον
«Φωτιές» από τις δηλώσεις Καμμένου για Χρυσόστομο και το κλείσιμο του Στρατοπέδου: Νίκας καλεί Τσίπρα (vid)

 

Μεσολάβηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να μην κλείσει το Στρατόπεδο ζήτησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επιλέγοντας έτσι να μη συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση, όπως έκαναν χθες για το ίδιο θέμα οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς παρέχοντας παράλληλα θερμή στήριξη στο μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.

Σε αντίθεση με τους αντιπεριφερειάρχες, ο κ. Νίκας αν και δικαιολόγησε το μητροπολίτη Μεσσηνίας, “και αν ζήτησε κάτι ο σεβασμιώτατος, δεν είναι προς θάνατο. Επρεπε να το κάνει, γιατί κάποιος έφθασε στην πόρτα του”, δεν εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά αντίθετα δικαιολόγησε το ενδεχόμενο κλείσιμο του Στρατοπέδου τονίζοντας ότι “η χώρα έχει φτωχύνει, απαιτείται περιορισμός δαπανών και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Είναι και το νέο στρατιωτικό δόγμα”. Ο κ. Νίκας για τα ρουσφέτια είπε “πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν και τώρα υπάρχουν” και πρόσθεσε: “Προσωπικά είμαι αντίθετος με τα ρουσφέτια”.  

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΙΚΑΣ 

“Πρόσχημα τα ρουσφέτια” για την κατάργηση του Στρατοπέδου 

Να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για το ζήτημα του Στρατοπέδου, παρακάλεσε χθες, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. 

Με αφορμή την επίθεση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου στο μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο για «τετράδια με ρουσφέτια», δήλωσε ότι «τα περί ρουσφετιών είναι πρόσχημα» κι εκτίμησε πως οι πραγματικοί λόγοι της κατάργησης θα είναι πολιτικοί και οικονομικοί.

Ομως, για τους πολιτικούς λόγους ο κ. Νίκας απέφυγε να πει αν πρόκειται για την κόντρα Καμμένου - Σαμαρά, ενώ παραδέχθηκε ότι τα στρατιωτικά δόγματα τα συντάσσει η στρατιωτική ηγεσία, αλλά ζήτησε να δει το νέο στρατιωτικό δόγμα στο σύνολό του. Ζήτησε, ακόμα, να τελειώσει αυτή η επιθετικότητα για το Στρατόπεδο της Καλαμάτας κι εκτίμησε πως η διατήρηση του Στρατοπέδου αποτελεί πράξη σεβασμού στην παράδοση και στην ιστορία των Καλαματιανών και των Μεσσηνίων.

Πάντως, ο δήμαρχος εξέφρασε τη στήριξή του προς το μητροπολίτη, όχι και με τόσο ζεστό τρόπο. Συγκεκριμένα, αρχικά ο δήμαρχος Καλαμάτας αναγνώρισε

ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για την κατάργηση του Στρατοπέδου και οι πραγματικοί λόγοι θα είναι πολιτικοί και οικονομικοί. Υποστήριξε ότι το Στρατόπεδο της Καλαμάτας έχει μπει στη διελκυστίνδα πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων και παρατήρησε πως«είναι το μόνο που ακούγεται, δεν υπάρχει σύγκρουση για κανένα άλλο».

Ο κ. Νίκας είπε πως «τα περί ρουσφετιών είναι πρόσχημα. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν και τώρα υπάρχουν ρουσφέτια» και όσον αφορά τον ίδιο και την αναφορά του υπουργού σε δήμαρχο, ανέφερε: «Προσωπικά είμαι αντίθετος με τα ρουσφέτια. Αν έχει κάτι για το δήμαρχο να το πει δημόσια, δεν έστειλα σημειώματα, ούτε απαίτησα».

Ωστόσο, δικαιολόγησε το μητροπολίτη και οποιονδήποτε άλλο ζητήσει από τον υπουργό, υποστηρίζοντας ότι «και να ζητήσει κάτι δεν είναι και προς θάνατο, ας το αξιολογήσει αρνητικά».

Παρατήρησε ότι «η διατήρηση του Στρατοπέδου δεν αποτελεί χατίρι για κανένα δήμαρχο. Αποτελεί πράξη σεβασμού στην παράδοση και στην ιστορία των Καλαματιανών και των Μεσσηνίων. Ενδεχόμενη κατάργηση είναι πράξη πολιτική, εξόχως αρνητική».

Παρακάλεσε να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για το θέμα του Στρατοπέδου και προθυμοποιήθηκε αν είναι οικονομικό το θέμα, «να συμβάλλει και οικονομικά ο δήμος».

Ο κ. Νίκας ζήτησε «να τελειώσει αυτή η επιθετικότητα για το Στρατόπεδο της Καλαμάτας, ρητή αναφορά μόνο γι’ αυτό γίνεται». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις, όσον αφορά τους οικονομικούς λόγους είπε ότι «η χώρα έχει φτωχύνει, απαιτείται περιορισμός δαπανών και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Είναι και το νέο στρατιωτικό δόγμα».

Για τους πολιτικούς λόγους απάντησε πως «είναι όλα αυτά που ακούγονται από το 2011. Με ιδιαίτερη ένταση έχουν ειπωθεί πολλά και διάφορα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας». Ωστόσο, απέφυγε να πει αν πρόκειται για την κόντρα Καμμένου - Σαμαρά, λέγοντας «δε θέλω να πω τίποτα άλλο».

Ερωτηθείς να εκφράσει γνώμη του για την επίθεση του υπουργού στο μητροπολίτη, είπε ότι «δε θα έπρεπε να έχει γίνει. Το 80% του λαού τρέφει σεβασμό προς την Εκκλησία. Πρέπει να δείχνουμε ανοχή και σεβασμό. Και αν ζήτησε κάτι ο σεβασμιώτατος, δεν είναι προς θάνατο. Επρεπε να το κάνει, γιατί κάποιος έφθασε στην πόρτα του».

Για την αναδιοργάνωση του στρατεύματος και το νέο στρατιωτικό δόγμα παραδέχθηκε ότι «οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς δε συντάσσουν στρατιωτικά δόγματα, τα συντάσσει η στρατιωτική ηγεσία». Ομως, υποστήριξε «ας δούμε επιτέλους το στρατιωτικό δόγμα στο σύνολό του, να δούμε αν καταργούνται τα κέντρα νεοσυλλέκτων. Να δούμε το νέο στρατιωτικό δόγμα».

Αλειφέρη και Μαντάς αποδοκιμάζουν Καμμένο 

Αποδοκιμάζουν τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς.

Η κ. Αλειφέρη έκανε λόγο για “δηλώσεις γεμάτες εμπάθεια και προσβολή προς όλους μας” και συνέχισε: “Λυπάμαι για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, καθώς έπρεπε να είναι ένα πρόσωπο που να ενώνει σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες για όλους τους Ελληνες και όχι να προσπαθεί από καιρού εις καιρόν να κάνει το εντελώς αντίθετο. Οφείλω δε να πω ότι, ανεξαρτήτως της ουσίας του θέματος του Στρατοπέδου, οι δηλώσεις και η επιχειρηματολογία που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί, ακυρώνουν την όποια σοβαρότητα θα είχε ενδεχομένως το εγχείρημα για αναδιάταξη των στρατοπέδων της πατρίδας μας. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αντέχει σε καμία άλλη επεξεργασία και λογική ο λόγος του υπουργού. Να του πούμε όμως ότι οι Μεσσήνιοι γνωρίζουμε και ζούμε πολύ καλά τον μητροπολίτη μας και ξέρουμε την ποιότητα και τη σοβαρότητα τη παρουσίας του στη Μεσσηνία, καθώς και την υποστήριξη των θεμάτων και έχουμε ήδη κρίνει. Βεβαίως πλέον βλέπουμε και αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας”.

Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς χαρακτήρισε “προσβλητικές” τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τον μητροπολίτη Χρυσόστομο λέγοντας επίσης: “Σε μία περίοδο που η χώρα μας περνάει τόσο δύσκολες στιγμές και ψηφίζονται τόσο επώδυνα μέτρα για τη χώρα και το μέλλον της, επέλεξε ο κ. Καμμένος να τοποθετηθεί με τόσο αήθεις χαρακτηρισμούς στην συνέντευξη που έδωσε. Θέλω να του θυμίσω ότι όσο κι αν προσπαθεί να δικαιολογήσει το κλείσιμο του Στρατοπέδου της Καλαμάτας για να διώξει τις ευθύνες από πάνω του, η απόφαση θα έχει αποκλειστικά τη δική του υπογραφή. Οσον αφορά τον μητροπολίτη Μεσσηνίας εκτιμώ ότι δεν είναι ο μόνος που έδειξε όλο αυτό το διάστημα προς τα έξω τη στάση του και τη θέση του για τη διατήρηση του Στρατοπέδου της Καλαμάτας, αλλά σε αυτή την προσπάθεια ήταν όλοι παρόντες. Η περιφερειακή αρχή, όλες οι δημοτικές αρχές, όλες οι συλλογικότητες, φορείς, επαγγελματίες και επιμελητήρια. Οφείλω να του θυμίσω επίσης, ότι και σε άλλες προσπάθειες κυβερνήσεων να καταργηθεί το Στρατόπεδο, στο σύνολο όλοι μας σταθήκαμε απέναντι και το διατηρήσαμε σε πολύ καλύτερα επίπεδα υποδομών και λειτουργικότητας. Το μήνυμα είναι απλό και ξεκάθαρο. Θα περιμέναμε από τον υπουργό να είναι πιο σοβαρός και ο λαός της Μεσσηνίας και η σχέση του με τον μητροπολίτη μας ήταν, είναι και θα είναι άρρηκτη”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER