Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011 00:21

Συνεργασία της Αριστεράς προτείνει ο Μανώλης Γλέζος

Γράφτηκε από τον
Συνεργασία της Αριστεράς  προτείνει ο Μανώλης Γλέζος

Συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και ενωμένη δράση πρότεινε ο αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στο ΚΚΕ για δημόσιο διάλογο μπροστά στο λαό, για να πει γιατί δε θέλει τη συνεργασία. Ο κ. Γλέζος κατήγγειλε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο πως θέλει να γονατίσει οικονομικά το λαό και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, από το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, ενημέρωσε για τον αγώνα του συμβουλίου - ενώ ανακοινώθηκε και η δημιουργία τοπικής επιτροπής.

Ολα αυτά χθες σε συνέντευξη Τύπου, καθώς προχθές το βράδυ οι Μ. Γλέζος, Στ. Ληναίος και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας μίλησαν σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, με θέμα «Το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές επανορθώσεις».

«Απαιτείται η προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού», παρατήρησε ο Μανώλης Γλέζος - και εξηγώντας τους λόγους ανέφερε ότι «όσα είπε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έγιναν. Υπάρχει ανεπίτρεπτη παραβίαση του Συντάγματος και αναντιστοιχία στη λαϊκή βούληση και στις πράξεις της κυβέρνησης. Δεν έχει πει τη γνώμη του ο λαός για όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση. Είναι ανεπίτρεπτο να αποφασίζει ο πρωθυπουργός για το μέλλον της χώρας». Υποστήριξε ότι «κομματικά δεν τη συμφέρουν την Αριστερά οι εκλογές, γιατί

φεύγει ο κόσμος από το δικομματισμό και πάει στον κανέναν», αλλά επεσήμανε πως «η Αριστερά βάζει πάνω από το κομματικό, το πατριωτικό συμφέρον».

Ο Μαν. Γλέζος σημείωσε πως «εμείς θέλουμε συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και ενωμένη δράση. Κάθε κόμμα να διατηρεί την ιδεολογική, οργανωτική και πολιτική ταυτότητα και οντότητά του, και να συνεργαστούμε στα μέρη που συμφωνούμε». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «θέλουμε μόνιμη συνεργασία, προεκλογική, εκλογική και μετεκλογική». Ως παράδειγμα για τα σημεία που συμφωνούν, ανέφερε ότι «όλοι θέλουμε την απλή αναλογική και όλοι είμαστε εναντίον του μνημονίου».

Συνεχίζοντας, διαφώνησε με την άποψη -και του ΚΚΕ- «να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή δε συμφωνούμε με την πολιτική της Κομισιόν, του διευθυντηρίου της Ευρώπης» και εξήγησε: «Με την ίδια λογική πρέπει να φύγουμε από την Ελλάδα, επειδή δε συμφωνούμε με τη λογική των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Εγώ είμαι 1.000 φορές κατά του διευθυντηρίου. Δεν μπορούμε να φύγουμε από τους Οργανισμούς επειδή διαφωνούμε με την πολιτική τους. Θέλουμε και θα αγωνιστούμε για μια Ευρώπη των λαών».

Ζήτησε έπειτα από το ΚΚΕ, «να μας πει τι εννοεί "ο λαός στην εξουσία". Δεν ξεκαθαρίζει καθαρά στο λαό ποιος θα έρθει στην εξουσία, ο λαός ή το κόμμα; Το ΚΚΕ έκανε την υπέρβαση στην Κατοχή κι έδωσε στο λαό την εξουσία».

Ο Μαν. Γλέζος εκτίμησε ότι ο κόσμος πάει στον κανέναν και όχι στην Αριστερά, «διότι είναι διασπασμένη ανοήτως, χωρίς δικαιολογία». Και παρατήρησε πως «αυτά που δε συμφωνούμε είναι αστεία, είναι μπούρδες». Απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στο ΚΚΕ, «να έρθουν σε δημόσιο διάλογο και να πουν τις αντιρρήσεις τους. Μπροστά στο λαό να πουν τις απόψεις τους, για ποιο λόγο δε θέλουν τη συνεργασία».

Για τη Δημοκρατική Αριστερά είπε ότι «τους εξέλεξαν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ» και πως «ηθικά και πολιτικά έπρεπε να παραιτηθούν από βουλευτές, εφόσον διαφώνησαν». Τους επέκρινε ότι μιλούν τη γλώσσα της διπλωματίας και ότι «είναι μια πολιτική συνεργασία με το κατεστημένο. Αν δεν ήταν το ΛΑΟΣ θα ήταν μέσα στην κυβέρνηση».,

Εκφράζοντας δε την προσωπική του άποψη, είπε ότι «δεν ζητάω καμιά συνεργασία με ανθρώπους που δεν υπολόγισαν την ψήφο του λαού».

Ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, γ.γ. του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, κάλεσε τους Μεσσήνιους να μετάσχουν στο συμβούλιο, αναφέροντας ότι «είναι ανοιχτό μέτωπο, που διεκδικεί κάποια πράγματα που μας χρωστάνε». Ανέφερε ότι «όπως εμείς βοηθήσαμε για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, και οι σημερινοί Γερμανοί οφείλουν την παρουσία τους σ' εμάς. Να μας βοηθήσουν να επανακάμψουμε. Να μη μας ζητούν αυτά που λένε πως μας δάνεισαν. Να πάψουν να μας ζητάνε την 5η, την 6η, την 7η δόση. Να είναι δικά μας τα κέρδη από την εκμετάλλευση των υπεδαφών μας». Και απείλησε ότι «αν δε δικαιωθούμε στο δικαστήριο της Χάγης, θα κηρύξουμε μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα. Μόνο τότε θα καταλάβουν και θα αναγκάσουμε τις δειλές κυβερνήσεις, τους δειλούς πολιτικούς να αντισταθούν». Ζήτησε επίσης να γίνει ενημέρωση από στόμα σε στόμα και να δημιουργηθούν πυρήνες αυτοδιοικούμενοι κι ανεξάρτητοι σε κάθε μέρος της χώρας.

Ο Μαν. Γλέζος σχολίασε σχετικά ότι «η δημοκρατία που έχει η Γερμανία οφείλεται στον ελληνικό αγώνα, στον ελληνικό λαό. Ο γερμανικός λαός υπάρχει γιατί τον έζησε ο ελληνικός λαός με το θάνατό του». Και κατήγγειλε τον κ. Παπαδήμο ότι «θέλει να μας γονατίσει με την οικονομία των ξένων που θέλει να εφαρμόσει ως τραπεζίτης».

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος ενημέρωσε ότι «δημιουργήθηκε προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή, τοπική επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, από 19 Μεσσήνιους, που προέρχονται απ’ όλα τα κόμματα». Και ανακοίνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του Στ. Ληναίου «Ενα ποτάμι θάλασσα» με ιστορίες από Καλαμάτα, Μεσσήνη και Μάνη, στο θέατρο «Αλφα» στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 7 το βράδυ, με ομιλητές μεταξύ άλλων το Μανώλη Γλέζο και τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη.

Τέλος, ο Βαγγέλης Μάινας, τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της προχθεσινής εκδήλωσης, σημειώνοντας ότι «καθημερινά ο Μανώλης Γλέζος κατεβάζει και μία σημαία».


NEWSLETTER