Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 09:07

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην “Ε”: “Εκατομμύρια απογοητευμένοι από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ”

Γράφτηκε από τον
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην “Ε”: “Εκατομμύρια απογοητευμένοι από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ”

"Είμαστε εκατομμύρια αυτοί που απογοητευθήκαμε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ" δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε" ο Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (20/2) στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ο πρώην υπουργός μιλάει στην "Ε" για το νέο κόμμα, το ΜέΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής) που θα ιδρυθεί  στις 26 Μαρτίου με στόχο "την απόδραση από την χρεοδουλοπαροικία". Για μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι "το νόμισμα αποτελεί απλώς ένα μέσο. Εμείς δεν έχουμε φετίχ με το ευρώ, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις επιπτώσεις που θα είχε μια έξοδος". Παράλληλα προτείνει 7 τομές στην οικονομία για έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι "η ερημοποίηση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 8 χρόνια αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της κρίσης".

- Ας  ξεκινήσουμε συζητώντας για το παρελθόν: Ο πρώην πρόεδρος του ΕuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, είπε ότι το κόστος της κρίσης του 2015 για την Ελλάδα ήταν μάλλον διπλάσιο από τα 100 δισ. ευρώ. Τι απαντάτε;

«Πλειοδοσία σπίλωσης. Πολλοί αξιωματούχοι, είτε απερχόμενοι όπως ο κ. Βίζερ είτε εν ενεργεία όπως ο κ. Μοσκοβισί, έχουν επιδοθεί σε έναν νέο γύρο σπιλώματός μου και της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ας δούμε τρία μεγέθη: το ΑΕΠ, το χρέος και το δημόσιο ταμείο. Παρέδωσα ως ΥΠΟΙΚ και τα τρία μεγέθη βελτιωμένα, ελαφρώς αλλά βελτιωμένα, σε σχέση με αυτά που παρέλαβα. Το ερώτημα είναι, γιατί προβαίνουν σε αυτή την πρακτική; Επειδή προφανώς αρεστοί στους δανειστές είναι μόνο οι εντολοδόχοι, όσοι υπακούουν τυφλά στις επιταγές της τρόικας».

- Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα σας "θυσίασε" για να συνεχίσει την πορεία του. Είχε περάσει ποτέ από το μυαλό σας αυτό το ενδεχόμενο;

«Ο Αλέξης Τσίπρας θυσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ και την εντολή του ελληνικού λαού που έκανε τη μεγάλη υπέρβαση και τον Ιανουάριο του 2015 και στο δημοψήφισμα λέγοντας ένα βροντερό "Οχι"».
- Μετανιώσατε για τη συνεργασία σας με τον κ. Τσίπρα;

«Σε καμία περίπτωση δεν μετάνιωσα που συστρατεύθηκα με εκείνους που έθεταν ως βασικό πολιτικό ζητούμενο την απόδραση από την χρεοδουλοπαροικία. Είμαστε εκατομμύρια αυτοί που απογοητευθήκαμε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

- Επιστρέφουμε στο παρόν και στα σχέδιά σας για το μέλλον. Στις 26 Μαρτίου θα παρουσιάσετε επισήμως στην Ελλάδα το κόμμα που αποτελεί φυσική μετεξέλιξη του DiEM25. Σε τι θα διαφέρει το κόμμα σας από τα υπόλοιπα;

«Το νέο κόμμα που θα ιδρύσουμε στις 26 Μαρτίου, το ΜέΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής) έχει δύο πολύ διακριτά χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι πως αποτελεί τον εκλογικό βραχίονα του πρώτου διεθνικού ευρωπαϊκού κινήματος, του DiEM25, και το δεύτερο είναι η διαφάνεια. Δεν δεχόμαστε πόρους από μεγάλα συμφέροντα αλλά στηριζόμαστε στους Ευρωπαίους πολίτες που μοιράζονται το ίδιο πολιτικό όραμα με εμάς. Στην Καλαμάτα θα κάνουμε την πρώτη άτυπη παρουσίασή μας ως κόμμα και θα λύσουμε όλες τις απορίες».
- Προτείνετε 7 άμεσες τομές στην οικονομία. Τελικώς τόσο εύκολα μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας;

«Κι όμως. Η Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα, οι 7 τομές που προτείνουμε, είναι ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και αλληλοδιαπλεκόμενο πλαίσιο πολιτικών που θα βγάλει τη χώρα από τα δεσμά της χρεοδουλοπαροικίας. Είναι ένα πλαίσιο πολιτικών που εδράζεται στον οικονομικό ορθολογισμό και γι' αυτό και συγκεντρώνει υποστηρικτές από ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από φιλελεύθερους μέχρι μαρξιστές. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει στις μειώσεις της φορολογίας, στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων; Κανείς. Το δύσκολο είναι ότι όποια κυβέρνηση επιχειρήσει να νομοθετήσει το λογικά ορθό θα βρει απέναντί της τους δανειστές. Γι' αυτό κι εμείς προτείνουμε τη νομοθέτησή τους χωρίς την έγκριση των δανειστών».
- Ενα τμήμα της επιχειρηματικής τάξης επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Είναι αυτός ο σωστός δρόμος ή μέσω των διαρκών υποτιμήσεων θα επέλθει η "κινεζοποίηση" των μισθών;

«Το νόμισμα αποτελεί απλώς ένα μέσο. Εμείς δεν έχουμε φετίχ με το ευρώ, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις επιπτώσεις που θα είχε μια έξοδος. Αυτό που λέμε όμως είναι πως δεν πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο την ενδεχόμενη έξοδο από το καθεστώς που ζούμε τώρα. Το καθεστώς που ζούμε τώρα μας οδηγεί σίγουρα στη “κινεζοποίηση”. Ο σωστός δρόμος είναι η ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας, είτε εντός Ευρωζώνης όπως επιχειρούμε με το DiEM25, είτε εκτός, αν το ευρωπαϊκό κατεστημένο αποφασίσει να μας εκπαραθυρώσει».

- Για πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα βρέθηκε στο στόχαστρο των πολιτικών, και ο δημόσιος τομέας επιχείρησε να υποκαταστήσει τον ιδιωτικό. Θα αλλάξει αυτή η τάση τον 21ο αιώνα;

«Για πολλές δεκαετίες η μεγάλη επιχειρηματικότητα διαπλεκόταν με το πολιτικό προσωπικό, εις βάρος των δημόσιων οικονομικών. Αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι η εξάλειψη αυτής της διαπλοκής που δυναστεύει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, βάζοντας εκείνη να πληρώσει τον λογαριασμό. Ως ΜέΡΑ25 πιστεύουμε σε έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό προς όφελος του πολίτη δημόσιο τομέα, όχι έναν δημόσιο τομέα-λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης, και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που συμπεριλαμβάνουμε στις 7 τομές, θέτοντας ταβάνι στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις καθώς και φορολογική ασυλία 5 ετών για τις νεότευκτες μικρές επιχειρήσεις (start-ups)».
- Χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας εργασία με μεγαλύτερη αμοιβή στο εξωτερικό. Πως θα σταματήσει η "μεγάλη φυγή";

«Η ερημοποίηση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 8 χρόνια αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της κρίσης. Οι νέοι δεν φεύγουν απλώς αναζητώντας υψηλότερες αμοιβές, αλλά αναζητώντας αξιοπρεπή εργασία. Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά της χρεοδουλοπαροικίας, τη διαρκή εσωτερική υποτίμηση, και να αντιστρέψουμε τις προσδοκίες αν θέλουμε να σταματήσει η ερημοποίηση της Ελλάδας».

- Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε έναν εργαζόμενο που εργάζεται οκτάωρο με κατώτατο ημερομίσθιο, ενώ έχει υπογράψει σύμβαση για τετράωρη απασχόληση, και δεν είδε να αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο στη ζωή του μετά τις εκλογές της 25ης-1-2015;

«Η εκμετάλλευση της εργασίας στα χρόνια των μνημονίων έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι δεν υπάρχει τελική ήττα, όπως και τελική νίκη. Μόνοι μας θα ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, παλεύοντας το κατεστημένο και την ντόπια ολιγαρχία που επιβάλλουν αυτές τις συνθήκες εργασίας».


NEWSLETTER