Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 09:13

Εκλογές με 4 κάλπες την Κυριακή 26 Μαΐου;

Γράφτηκε από τον

 

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές, θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε δεκτή σχετική τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για διεξαγωγή και των εθνικών εκλογών την ίδια ημερομηνία, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει εργαλειοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Υπενθυμίζουμε ότι ο "Κλεισθένης" προέβλεπε διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019.

Ρεπορτάζ Θανάσης Λαγός

Αρχικά οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας οι αυτοδιοικητικές εκλογές (ο πρώτος γύρος) να γίνουν στις 19 Μαΐου, δηλαδή μια Κυριακή πριν από τις ευρωεκλογές. Στη συνέχεια όμως, με νέα διορθωμένη τροπολογία ζήτησαν να γίνουν οι αυτοδιοικητικές μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου.

Μετά την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών, ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι και κόμματα αναμένεται να επισπεύσουν τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων και... επίδοσης των χρισμάτων αντίστοιχα, αφού μένουν μόνο 10 μήνες μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή λειτουργεί υπέρ των νυν δημάρχων που έχουν έτοιμο τον προεκλογικό μηχανισμό και θα χρειαστεί να προβούν μόνο σε κινήσεις ενίσχυσης των ψηφοδελτίων. Αντιθέτως, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι και όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν κομματικό χρίσμα θα πρέπει να επιταχύνουν το βηματισμό τους για να μη χάσουν τη... μισή άτυπη προεκλογική περίοδο.

ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Σε επίπεδο κομμάτων στην Πελοπόννησο, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ήδη έχει συζητήσει τα πρώτα ονόματα - ενώ στο κυβερνών κόμμα έχει γίνει συζήτηση μόνο για το πολιτικό προφίλ των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν να ακούσουν από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα αν θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στο Δήμο Καλαμάτας ή αν θα μετακινηθεί σε άλλο ψηφοδέλτιο. Καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει ούτε ν' ακούει το όνομα του Πέτρου Τατούλη, δεν αποκλείεται να προταθεί στον κ. Νίκα να τεθεί επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου, ειδικά αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει εύκολα στη Πελοπόννησο.

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να πιέσει το δήμαρχο Καλαμάτας να πάρει το συντομότερο δυνατό τις αποφάσεις του, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στη συγκρότηση των αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων. Πάντως αν ο κ. Νίκας επιλέξει να μη δώσει τη μάχη στην Περιφέρεια, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αναζήτησης ανεξάρτητου υποψηφίου που, με διευρυμένο ψηφοδέλτιο, θα επιχειρήσει να προσελκύσει και ψήφους της Κεντροαριστεράς.

Στο Δήμο Μεσσήνης, μετά την ανακοίνωση του Στάθη Αναστασόπουλου ότι δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά και την παραίτηση του Δημήτρη Σαμπαζιώτη από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, ο μόνος που εμφανίζεται να ενδιαφέρεται να τεθεί επικεφαλής του "γαλάζιου" ψηφοδελτίου είναι ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αθανασόπουλος.

Στο Δήμο Πύλου-Νέστορος θα διεκδικήσει τρίτη θητεία ο νυν δήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.

Στο Δήμο Τριφυλίας ο νυν δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας ενδέχεται να βρεθεί αντίπαλος και με άλλους "γαλάζιους" υποψήφιους, καθώς στο δήμο του παραμένουν ισχυρές οι τοπικές αντιθέσεις και οι... εσωκομματικές τάσεις.

Στο Δήμο Οιχαλίας αναμένεται να επιστρέψει δυναμικά η Ελένη Αλειφέρη, ενώ δύσκολα θα είναι και πάλι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Αριστείδης Σταθόπουλος μετά το γολγοθά που ανέβηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Στο Δήμο Μάνης, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η Νέα Δημοκρατία εκτός απροόπτου δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν υποψήφιο.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αποφύγει το φιάσκο των προηγούμενων εκλογών, όταν η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη προκάλεσε ισχυρές εσωκομματικές αναταράξεις. Ομως, είναι δύσκολο να βρεθεί ένας υποψήφιος που θα διεκδικήσει δυναμικά τις κεντροαριστερές ψήφους χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με την τοπική ηγεσία και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει διχασμένος στο θέμα των ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια, καθώς η κυβέρνηση την υπόγραψε παρά τις αντιρρήσεις της περιφερειακής παράταξης. Ο νυν επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Νίκος Πατσαρίνος, ο οποίος αμφισβήτησε έντονα τη ΣΔΙΤ, μάλλον δύσκολα θα λάβει το κομματικό χρίσμα, αφού μεταξύ άλλων αποτελεί κόκκινο πανί και για πολλούς ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.

Κόκκινο πανί για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί όμως και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης του Πέτρου Τατούλη και νυν γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Δέδες, που υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να ρίξει γέφυρες στην Κεντροαριστερά αφού διατηρεί καλές σχέσεις με πολλούς πρώην συντρόφους του από το ΠΑΣΟΚ.

Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα στραφεί στην αναζήτηση... τρίτης λύσης, με κυριότερο στόχο να δοθεί μια αξιοπρεπή εκλογική μάχη χωρίς να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο κόμμα. Ετσι κι αλλιώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολύ δύσκολα η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βαφτεί στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους δήμους της Μεσσηνίας ο μόνος που θα στηριχτεί σίγουρα από τον ΣΥΡΙΖΑ (επίσημα ή ανεπίσημα) είναι ο νυν δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης.

Στο Δήμο Καλαμάτας, αν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης έχει ανακοινώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει και το κομματικό χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ - καθώς πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα ήθελαν έναν αριστερό ή τουλάχιστον κεντροαριστερό επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Η υποψηφιότητα του κ. Μάκαρη θα εξαρτηθεί πάντως και από την εξέλιξη της σχέσης των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στους υπόλοιπους δήμους του νομού όλα είναι ανοιχτά για το κυβερνών κόμμα, που το πιθανότερο είναι να μη δώσει χρίσμα όπου δεν βρει ικανό διεκδικητή του δήμου.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Η απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα οι αυτοδιοικητικές εκλογές, δίνει τη δυνατότητα στα μικρότερα κόμματα όχι μόνο να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, αλλά και να εκπροσωπηθούν δυναμικά σε δήμους και περιφέρειες. Παράλληλα η απλή αναλογική, ειδικά αν δεν μπει πλαφόν 3% για την εκλογή συμβούλων από έναν συνδυασμό, αναμένεται να δώσει κίνητρο σε πολλούς ανεξάρτητους υποψηφίους να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο. Μάλιστα στο Δήμο Μεσσήνης ήδη ανακοίνωσε ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος ο καθηγητής Πληροφορικής Γιάννης Λάσκαρης.

Από εκεί και πέρα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, η Λαϊκή Ενότητα και η ΑΝΤΑΡΥΣΑ θα επιχειρήσουν να κατέβουν με δικό τους ψηφοδέλτιο όχι μόνο στις περιφερειακές εκλογές, αλλά και σε όσους δήμους καταφέρουν να συγκροτήσουν έναν αξιοπρεπή συνδυασμό.

Τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΥΣΑ) και η Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους εκμεταλλευόμενα την ψήφο διαμαρτυρίας.

Αντιθέτως οι υποψήφιοι του Κινήματος Αλλαγής θα προσπαθήσουν να μη συνθλιβούν ανάμεσα στις συμπληγάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ - ιδίως αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξαχθούν παράλληλα με τις εθνικές, σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η Μεσσήνια βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη και 15 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν τελικώς την εξής τροπολογία, την οποία έκανε αποδεκτή ο κ. Σκουρλέτης:

Αρθρο...

Η προτεινόμενη με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου παράγραφος 4 του άρθρου 9 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος:

α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την Κυριακή κατά την οποία διενεργείται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019.

β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών.

γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες. δ) Η εκλογή προεδρείου συμβουλίων και επιτροπών διενεργείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 64 του ν. 3852/2010».

Η προτεινόμενη με το άρθρο 46 του σχεδίου νόμου παράγραφος 6 του άρθρου 114 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος:

α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την Κυριακή κατά την οποία διενεργείται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και εφόρους αντιπροσώπων. Η ψηφοφορία διενεργείται σε διαφορετικές κάλπες. 

β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 139, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών.

γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες.

δ) Η εκλογή προεδρείου συμβουλίων και επιτροπών διενεργείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 165 του ν. 3852/2010».

α. Στην παρ. 3 του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τις εκλογές του 2019 η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται στην πρώτη (1η) Απριλίου».

β. Στο άρθρο 48 του σχεδίου νόμου προστίθεται ο αριθμός «1.» πριν από τη φράση «Το άρθρο 116 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:» και στο τέλος του άρθρου προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής: «Ειδικά για τις εκλογές του 2019 η προθεσμία της παρ. 6 του άρθρου 116 του ν. 3852/2010 ορίζεται στην πρώτη (1η) Απριλίου».

Οι προτείνοντες βουλευτές, Στέφος Ιωάννης, Αντωνίου Χρήστος, Αραχωβίτης Σταύρος, Βέττας Δημήτριος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Ριζούλης Ανδρέας, Τσίρκας Βασίλειος και Τσόγκας Γεώργιος.

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης βρέθηκε χθες σε δύσκολη θέση, καθώς η επίμαχη τροπολογία έφτασε στη Βουλή με εντολή Μεγάρου Μαξίμου. Ενώ λοιπόν επανέλαβε την πάγια θέση του, σύμφωνα με την οποία η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να διαχωριστεί από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, είπε παράλληλα ότι κάνει αποδεκτή την τροπολογία που ορίζει τη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών την ίδια Κυριακή!

Μάλιστα, επιχείρησε να πείσει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει εθνικές εκλογές το Μάιο και ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2019: «Εάν αφήναμε τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο τότε θα συνέπιπταν με τις εθνικές» είπε σε άλλο σημείο - αδυνατώντας ωστόσο να εξηγήσει με επάρκεια γιατί πρέπει να συμπέσουν οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών με τις ευρωεκλογές. 

«Χθες κατά το πέρας της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής κατατέθηκε μια τροπολογία από 16 βουλευτές για ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα που έχουμε συζητήσει. Θα έπρεπε να προηγηθώ για να διευκολύνω την συζήτηση. Βασική λογική του "Κλεισθένη Ι" -μεταξύ άλλων- είναι ο διαχωρισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις εθνικές ή τις ευρωεκλογές. Αυτή είναι η λογική που μας οδήγησε στη διάταξη ότι οι εκλογές παγίως πρέπει να διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου. Ηταν αίτημα αυτοδιοίκησης» είπε στην αρχή της τοποθέτησης του ο κ. Σκουρλέτης.

«Αυτή η διάταξη παραμένει ως έχει. Υπάρχει ένα θέμα πώς θα μεταβούμε στο νέο καθεστώς. Το ερώτημα που έμπαινε είναι πώς θα κάναμε εφαρμογή αυτής της διάταξης ενόψει του δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της θητείας των δημάρχων και τον Μάιο λήγει η θητεία τους. Πάνω σε αυτό το θέμα έγινε συζήτηση με τον κ. Βορίδη να λέει ότι από τη μια θέλουμε αποσύνδεση αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών και από την άλλη την πάμε τον Οκτώβριο που συμπίπτει με τις εθνικές εκλογές» συνέχισε ο υπουργός - για να καταλήξει λέγοντας: «Η δέσμευση και ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της θητείας της με αποτέλεσμα να είναι πιθανό έως βέβαιο να έχουμε διπλές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019».

Σε άλλο σημείο πάντως ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «η μετάβαση πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο. Κατά συνέπεια πρέπει να γίνει αποδεκτή η τροπολογίας» - και σχολίασε: «Βλέπετε ότι είμαστε ανοικτοί στις δημιουργικές προτάσεις. Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο, αλλά έγινε πράξη».

ΒΟΡΙΔΗΣ: ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Για εργαλειοποίηση της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκλογικές μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης:

«Η σημερινή συνεδρίαση έχει τίτλο: "στο ταραγμένο μυαλό του πανικόβλητου κ. Τσίπρα". Γι' αυτό θα συζητήσουμε. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο που λέει ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου 2019; Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα χθες το βράδυ, 16 καλοί συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι σκέφτηκαν καινούργιο και είπαν ότι ειδικά για τις εκλογές του 2019 ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών θα γίνει μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές. Ομως κάτι ξανασκέφτηκαν μέχρι σήμερα το πρωί, και έτσι απέσυραν την πρώτη τροπολογία και είπαν να το αλλάξουν και να βάλουν ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση είπε να το κάνει αποδεκτό. Είστε για γέλια και για κλάματα» είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε:

«Ο υπουργός επιχειρηματολογούσε υπέρ της μετακινήσεως των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντάς μας ότι δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να θολώσει το μήνυμα με την ταύτισή τους με τις ευρωεκλογές. Του λέγαμε ότι το πάτε σε ύποπτη περίοδο, καθώς μπορεί να συμπέσουν οι αυτοδιοικητικές με τις εθνικές τον Οκτώβριο του 2019. Τώρα λοιπόν λέει να μην το θολώσουμε με τις εθνικές και να το ξαναναγυρίσουμε στις ευρωεκλογές».

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 4ΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΜΑΪΟ

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημείωσε:

«Αυτά που είπατε έρχονται σε αντίθεση με όσα λέγατε το προηγούμενο διάστημα. Υποστηρίξατε μια τροπολογία που έπρεπε να υποστηριχθεί από τους βουλευτές. Το περιεχόμενο της τροπολογίας έρχεται σε αντίθεση με όσα λέγατε. Σήμερα, όταν διαπιστώσατε ότι δεν εξυπηρετεί τις μικροκομματικές σας στοχεύσεις, αλλάξατε την τροπολογία με προφανή στόχο -πιθανότατα- να πάτε σε 4πλές εκλογές. Αν ήταν στόχος δικός σας, κοροϊδεύετε τον λαό. Αν είναι του κ. Τσίπρα, τότε πρέπει να παραιτηθείτε».

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου για μηχανορραφίες:

«Ο υπουργός ξιφουλκούσε υπέρ της μη σύνδεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές. Τι συνέβη χθες τη νύχτα και σήμερα το πρωί; Κατατέθηκαν δύο τροπολογίες, που η μία διόρθωσε την άλλη. Μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση, λέει ο πρωθυπουργός που κατάλαβε ότι δεν του φτάνουν τα ταξίματα.

Τον Ιανουάριο 2015 σας πιστέψανε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το Σεπτέμβριο με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Τελικά φέρατε μνημόνια, πνίξατε τα νοικοκυριά και στραγγίξατε τους πόρους από παντού. Τι θα πείτε στους πολίτες; Οτι θα πάτε 6 μήνες πίσω την περικοπή συντάξεων; Ο κόσμος σας έχει καταλάβει».

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνέχισε λέγοντας: «Φοβάστε την κατάρρευση και παίζετε με τους θεσμούς. Παίζετε με την αυτοδιοίκηση, με τη δημοκρατία, με τις εκλογές και την ψήφο του λαού. Δεν ντρέπεστε. Είστε μηχανορράφοι, και μάλιστα ανίκανοι μηχανορράφοι».