Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018 13:29

Ο Μητσοτάκης «σάντουιτς» στη βεντέτα Σαμαρά-Νίκα: Ο Τατούλης θα πέσει αλλά ποιος θα τον ρίξει;

Γράφτηκε από τον
Ο Μητσοτάκης «σάντουιτς» στη βεντέτα Σαμαρά-Νίκα: Ο Τατούλης θα πέσει αλλά ποιος θα τον ρίξει;

 

Στο πολιτικό "Τρίγωνο των Βερμούδων" κινδυνεύει να εξαφανιστεί το δημοσκοπικό προβάδισμα και ενδεχομένως η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο, αν ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να λύσει το συντομότερο την τριγωνομετρική αξίωση των σχέσεων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.

Οι σχέσεις και οι φιλοδοξίες των τριών ανδρών όχι μόνο αποτελούν εμπόδιο για την επιλογή του υποψήφιου περιφερειάρχη και του υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας, αλλά επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα και τη συγκρότηση των κομματικών ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, που αλλάζουν διαρκώς καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη παρασκηνιακές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, ο Π. Νίκας επιθυμεί να είναι είτε υποψήφιος περιφερειάρχης είτε υποψήφιος βουλευτής - όμως ο Α. Σαμαράς όχι απλώς διαφωνεί, αλλά από το περιβάλλον του αφήνονται ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που η ηγεσία της ΝΔ δώσει στον νυν δήμαρχο Καλαμάτας το "χρίσμα" για την περιφέρεια ή μια υπόσχεση για θέση στο κομματικό ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς ο Αρκάς πολιτικός "βιάστηκε" να ανακοινώσει την απόσυρσή του από την πολιτική.

Εκτός όμως από το πρόβλημα συνύπαρξης Σαμαρά - Νίκα στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο, ο Κ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει και τον "πονοκέφαλο" του Τατούλη ο οποίος διαπραγματεύεται σκληρά το πολιτικό μέλλον της οικογένειάς του. Ο Π. Τατούλης δεν συζητεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του από την Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς πειστικές εγγυήσεις, τόσο για την εκλογή της κόρης του Εύης όσο και για την εξασφάλιση του ακαταδίωκτου (για τον ίδιο και τη συνεργάτιδά του Ντίνα Νικολάκου) όσον αφορά τυχόν "λογιστικά λάθη" που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια των θητειών τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο Μοσχάτο, αν και δε θέλουν ούτε να ακούν το όνομα Τατούλη, είναι αναγκασμένοι να εξετάσουν προσεκτικά τις εκλογικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει ένας αποκλεισμός της Εύης από το κομματικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Αρκαδία, σε περίπτωση που ο πατέρας της κατεβάσει συνδυασμό στις περιφερειακές εκλογές.

ΝΙΚΑΣ: ΔΕΝ ΠΑΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, ο κύκλος του Παναγιώτη Νίκα στο Δήμο Καλαμάτας έκλεισε οριστικά και πλέον το βλέμμα του είναι στραμμένο στην Περιφέρεια ή τη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση ο Π. Νίκας δηλώνει απρόθυμος να πάει στο σπίτι του, καθώς θεωρεί ότι η πολιτική του εμπειρία και ικανότητα μπορούν να αξιοποιηθούν από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, φαίνεται ότι έχει ενημερώσει ήδη τον πρόεδρο της Ν.Δ. για την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στο Δήμο Καλαμάτας και για το ότι δεν θα είχε αντίρρηση να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ομως, ο Κ. Μητοτάκης στη συνάντηση που είχε μαζί του δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, καθώς γνωρίζει ότι διαφωνεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τη στήριξη του οποίου αναδείχθηκε ο ίδιος πρόεδρος της Ν.Δ. στις εσωκομματικές εκλογές.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του με τον Α. Σαμαρά -και πολύ περισσότερο να σπάσει την πολιτική συμμαχία που έχει συνάψει μαζί του-, πολύ δύσκολα θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Π. Νίκα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού.

Από την άλλη, ο Α. Σαμαράς δεν φαίνεται διατεθειμένος να βάλει για δεύτερη φορά νερό στο κρασί του. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με κύκλους του, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον Π. Νίκα για αχαριστία επειδή, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμάτας μετά τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 του ζήτησε δημοσίως να παραδώσει τη βουλευτική έδρα της Μεσσηνίας στο Γιάννη Λαμπρόπουλο. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο Α. Σαμαράς, κάνοντας την καρδιά του... πέτρα, τόσο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στη Νέα Δημοκρατία όσο και κατά τη διάρκεια της θητεία του στο Μαξίμου, στήριξε έμπρακτα τον Π. Νίκα.

Υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών; Την απάντηση θα επιχειρήσει να τη μάθει εντός των προσεχών ημερών η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η σύγκρουση Νίκα - Σαμαρά λειτουργεί υπέρ του Τατούλη.

Ο ΚΟΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Οσο λοιπόν και αν ακούγεται παράδοξο, ο μόνος που μπορεί να βγάλει από το αδιέξοδο την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και να λειτουργήσει ως καταλύτης είναι ο κοινός πολιτικός εχθρός που ακούει στο όνομα... Πέτρος Τατούλης. Μετά μάλιστα και την προχθεσινή εντελώς ακατανόητη επίθεση που εξαπέλυσε ο Π. Τατούλης κατά του Α. Σαμαρά, αποκαλώντας τον "ανέμελο πρωθυπουργό", κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, η οποία θα είναι μάλλον κάτι παραπάνω από σκληρή. Δείγμα των προθέσεων Σαμαρά έδωσε προχθές ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς, αποκαλώντας τον περιφερειάρχη (από την τηλεόραση του Best) "απόλυτο μηδενικό".

Μπορεί η υπεροψία Τατούλη να γεφυρώσει το χάσμα Σαμαρά - Νίκα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αλλά τόσο ο Π. Νίκας όσο και ο Α. Σαμαράς γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην πολιτική έχεις συνήθως να επιλέξεις μεταξύ... οδύνης και καταστροφής.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστική για τις επιλογές του Μοσχάτου θα είναι η στάση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ορισμένες φορές δεν αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με την πρέπουσα ψυχραιμία, αλλά αφήνει το θυμικό του και τις εισηγήσεις των αυλικών του να κυριαρχούν επί της λογικής και επί του συμφέροντος του τόπου.

Εκείνο που μπορεί να συγκρατήσει τον Α. Σαμαρά, ώστε να μην βλέπει τα πράγματα με παραμορφωτικούς φακούς, είναι το πολιτικό μέλλον του γιου του, Κώστα, τον οποίο όπως όλα δείχνουν ετοιμάζει ο ίδιος για τη σταδιακή διαδοχή του. Και προφανώς, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να βρεθεί στο μέλλον ο νεαρός μπροστά σε φανατικούς αντι-σαμαρικούς νεοδημοκράτες.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη στο "γαλάζιο" ψηφοδέλτιο αρχικά έγιναν κρούσεις σε δύο βουλευτές: στον Χρ. Δήμα (Κορινθίας) και στον Κώστα Βλάσση (Αρκαδίας), αλλά δεν υπήρξε προθυμία εκ μέρους τους να αλλάξουν πολιτικό πεδίο δράσης. Αρνητικός ήταν επίσης ο τ. υπουργός Νίκος Ταγαράς.

Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι ενδεχόμενες υποψηφιότητες του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα και του τ. υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου. Κανένας όμως από τους δύο δεν συγκεντρώνει την απόλυτη αποδοχή των κομματικών παραγόντων στην Πελοπόννησο.

Τον πρώτο φαίνεται να τον στηρίζουν οι βουλευτές Κώστας Βλάσσης, Χρ. Δήμας, Θανάσης Δαβάκης και Γιάννης Ανδριανός, αλλά ως γνωστόν υπάρχει χρόνια κόντρα με τον Α. Σαμαρά. Ο δεύτερος μάλλον αποτελούσε «αναγκαίο κακό» για να μπορέσει ο Κ. Μητσοτάκης να τηρήσει το «βέτο» Σαμαρά, αλλά μόλις το βράδυ της περασμένης Τρίτης ανακοίνωσε ο ίδιος την απόσυρσή του από την πολιτική.

Οσο βέβαια η Ν.Δ. αργεί να οργανώσει τον συνδυασμό της, τόσο θα δυσκολευτεί στον προεκλογικό αγώνα για να καταλήξει στη νίκη. Διότι μπορεί η παράταξη Τατούλη να βρίσκεται σε αποδρομή, αλλά για να υπάρξει γενική συσπείρωση των νεοδημοκρατών πρέπει όσοι έχουν ξεμείνει στο πλευρό του περιφερειάρχη να επανακάμψουν στην κομματική πειθαρχία.

Εκείνο που φαίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να προσεχθεί στη Ν.Δ. είναι να μην επικρατήσουν διχαστικές απόψεις - κάτι που εκτός από ήττα στην Περιφέρεια μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις βουλευτικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ υπάρχει η πληροφορία ότι αν ο Τατούλης αποτολμήσει κάθοδο στις εκλογές, η Ν.Δ. θα αποκλείσει την κόρη του από τον συνδυασμό της Αρκαδίας.

Από το στρατόπεδο του περιφερειάρχη, στέλεχος του άμεσου περιβάλλοντός του απαντούσε ότι μπορεί ο Τατούλης να θυσιαστεί για την κόρη του, αλλά έρχεται η σειρά της Νικολάκου η οποία επιθυμεί διακαώς να συνεχίσει να κρατά τα κλειδιά της Περιφέρειας, όπως μέχρι σήμερα, με την ανοχή όλων, και να έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί στο μέλλον τα «κατορθώματά τους» σε ενδεχόμενες πολιτικές ή και νομικές εμπλοκές.

Αύριο η συνέχεια:  ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ... ΔΕΛΦΙΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


NEWSLETTER